Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Nemrég költöztem be egy panellakásba. A legnagyobb probléma az volt hogy a régi ajtó nagyon el volt már deformálódva és süvített be rajta a huzat ezért kicseréltettem egy új acél ajtóra. De teljesen sajnos így sem oldódott meg a problémám mivel amikor a szellőző bekapcsol a fürdőben ami a bejárati ajtó mellett van közvetlen akkor ismét jön be a huzat az ajtón ill. a fürdőajtó kimetszett szellőző részén. A szellőző a tipikus panelos formájú, egy acéllemez amin cvan egy nagy lyuk amin keresztül a vízórákat lehet leolvasni valamint fent egy szellőző.

Hogyan lehetne ezt a huzatot kiiktatni mert hangos és nagyon zavar? A régi ajtónál nem volt hangos mert gondolom nagyobb rész volt.

A segítséget előre is köszönöm.
Kedves Akos!

Ha ez még az eredeti darab, akkor a házban központi szellőző van telepítve, ezt egyedileg természetesen nem lehet kikapcsolni. (nem is érdemes, időnként kell szellőztetni, mert a bentmaradó pára gondot okozhat)
Ebben az esetben a szellőzőnyílás fedőjét érdemes kicserélni egy zárható/szabályozható típusra. A régit egyszerűen ki kell húzni a csőből, vagy ha csavarozva van, akkor a megfelelő szerszámmal kiszerelhető. Ezt érdemes elvinni mintaként, bár valószínüleg 100mm-es az elszívó csatlakozása.
Szaküzletben feltétlenül, de valószínüleg barkácsáruházban is beszerezhető olyan fedél, aminél lehetőség van a levegőáramlás szabályozására, ill. a teljes lezárásra. (kb.1000-2000 Ft) Érdemes megpróbálni a szabályozást, hátha lesz olyan helyzete, amikor a szívás-zaj már nem zavaró, de még folyamatos a légáramlás.Ez az ideális helyzet, ha jól van méretezve a rendszer, akkor ez megoldható. Ha ez nem megy, akkor teljesen el kell zárni a fedelet, és csak szükség esetén kinyitni.

üdv: Tomiszaki
Tisztelt Címzett!

Tegnap költöztem egy panel lakásba (10 emelet), ahol olyan hangos a szellőző zaja a mai a tetőn felettem van (és huzatot is csinál) hogy nem lehet aludni tőlle. A 35 m2 minden helységében úgy hallatszik, mintha menne felettem egy mosógép. Több mint zavaró nem gondolom hogy így kellene élnem. A lakásszövetkezet műszaki embere azt mondta nyugodjak bele ez ilyen és kész. Nő lévén nem tudom hogyan kezdjek neki a megoldásnak, hozzáértés hiányában könnyen leráznak. Másokkal is beszéltem akik szintén ezt a választ kapták, feltételezem ez volt az olcsóbb megoldás a fenntartónak. Mit javasolnának hogyan lehet megszüntetni a zajt műszakilag és egyébként? Kérjünk hangszigetelést.

Tisztelettel:

Kati
Kedves Kati!

Nem szeretnélek hitegetni, szvsz első olvasatra mindenképpen nehéz helyzetben vagy. Bár a szellőzőket mostanság csendes járatúra tervezik, ez nem mindig volt így.
Leírásodból úgy tűnik számomra, hogy a zaj forrása feltehetőleg a szellőző motorokból származó, falaknak átadott rezgések okozzák. Ebbek a hangszigetelése nem egyszerű feladat, gyakorlatilag - az egész lakásra tekintve - nem kis költség, és nem is garantálható 100% eredmény. Egy ilyen jellegű zajszigetelés pusztán hosszútávon csillapítja, de nem szünteti meg a problémát.
A zaj forrása lehet egy meglazult csavar, vagy egy zsírmérgezésben kiszenvedő csapágy, vagy éppen időtlen idők óta letört ventillátor lapát. Ezt mindenképpen szakember képes elhárítani. Mivel jelen helyzetben a társasházak ott takarékoskodnak, ahol tudnak, ezért általában csak a tűzoltó jellegű probléma megoldásokra futja a közös keretből. Ez meg a jelen helyzet.
Javaslom, vedd fel a kapcsolatot egy vagy több légtechnikai szakemberrel, céggel, és - lévén a szellőző a társasház tulajdona, ahol a lakásszövetkezet az üzemeltető - egy összeegyeztett napon az érintetettekkel közösen megnézni, mi lehet a konkrét probléma. Mint írod, többeket is zavar(hat), ezért célszerű lenne, ha több lakó megbízását is bírnád, esetleg egy nyilatkozat formájában, vagy közösen felkeresve a szövetkezetet. Tisztázni szükséges, hogy egy ilyen bevizsgálás mennyit kóstál, ilyenkor célszerű kihasználni a cégek ingyenes felmérési opcióit. Esetleg több cégtől is árajánlatot kérni. Az is elképzelhető, hogy egy egyszerű csapágycsere vagy az átlagosnál bővebb karbantartás sokat segíthet. Viszont a költségek tekintetében azt is tisztázni kell, ki állja a javítási cehhet, beszállnak-e a lakók a költségekbe, ekkor van némi esély, hogy a fenntartó is hajlik a baj orvoslására.
Javítás utáni zajszintet, zajterhelés csökkenést senki sem tud és fog garantálni, különösen nem személyre, lakásra lebontva, hiszen ezek a berendezések egyidősek az épülettel, egy új beszerzése viszont jelen árakon is nem két filléres játék.
Végső megoldásként még marad a lakásod zajszigetelése, ami viszont pusztán csak csillapítani, de nem megszüntetni tudja a baj forrását.
Átgondolva, a tényleges megoldást Neke(tek)d kell megtalálni, de általában mindig a forrást célszerű megszüntetni, ami adott esetben személyre tekintve olcsóbb lehet, mint az egyéni megoldások.

Remélem tudtam segíteni, és sok sikert a továbbiakhoz!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Csak egy ötlet, jmedvegy ajánlásait folytatva: fogalmam sincs hogy néz ki egy ilyen elszívó egység - de ha csak abból indulunk ki, a régi rendszerben nem az ember volt az elsődleges cél, hanem a tervek és a mutatók -, el tudom képzelni, hogy egyszerűen betonra rögzítették a gépészetet, ami kiválóan vezeti a hangot. Ebből kiindulva talán még megfizethető és a társasháznak is megléphető megoldás, jó rezgéscsillapító gumibakokra - vagy bármire, ami jó rezgéscsillapító - helyeztetni az elszívót.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron