Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelettel kérdezném a hozzáértők segítségétI Ragasztott gipszkarton és a téglafal közé purhab szerű , vagy más szigetelési megoldás létezik e? A válaszokat előre is köszönöm !
Üdv!

Próbáld meg talán a cellulóz szigetelést. Bővebben itt olvashatsz róla: http://www.celluloz.hu
Elég sok jó tapasztalatot halottam felőle, nem túl nehéz, és hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret, gyakorlatilag a fal megépítés után közvetlenül betölthető, nagy szaktudást nem igényel.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Miért kell a kettő közé szigetelés? A fal és a gipszkarton között nagyon kicsi a légrés, utólag nehéz lenne bármit betölteni a folyadékon kívül, ami teljesen ki tudná tölteni. Purhabbal valószínűleg ki lehetne tölteni, de nagyon sok lyukon kéne befecskendezni, hogy mindenhol és egyformán kitöltse a köztes részeket.
Lehet hogy nem jó fórumba írok de ha valaki tud valamilyen ötletet azt elfogadom.
Ragasztottam a gipszkartont rifixel ytongra és zsalkőre ,előtte alapozta mapei primer g-vel .
Felragasztás sikerült a festő hézagoószalaggal kihézagolt az összetételeket leglettelt,lefestette és 3 hónap után
az összetételek kirepedtek:MI lehetett az oka a kirepedésnek?
Ha valaki már járt így vagy van valamilyen ötlete az irlyon a forumba vagy a nyunyezke@gmail.com ra előrre is köszönöm
Üdv!
Ez nem egyszerű kérdés, látatlanba kitalálni mi lehet a baja. Kérdés, hol repedezik? A táblák találkozásánál, vagy a hézagolószalag szélénél? Induljunk ki abból, hogy a repedezés a táblák mozgásából adódik. De mitől mozoghat?
- Mozog a fal a gipszkarton mögött, ami zsalukőnél nehezen elképzelhető,
- a gipszkarton tábla ragasztása elvált a faltól,
- nem megfelelően lett kihézagolva és elválik a táblától a kiegyenlítő szalag,
- megszívta magát párával a gipszkarton a felrakás előtt, vagy a festésnél és most kiszáradva kicsit összement,
- nem lett hézag hagyva az aljzatnál és a tetőnél
- vizesedik a fal
- nagymértékű hőingadozás
Hirtelen ennyi jut eszembe, vitaindítónak jó lesz.
üdv:Plaszlo

A gipszkarton repedése a két gipszkarton találkozásánál látható!
Hézagoló szalag elválást nem tapasztalok.
Esetleg ha a ragasztó pamacs engedett hogyan lehet javítani!
Amúgy a fal nem vizesedik,az átlag hőmérséklet 10-12 fok.

Tisztelettel:Bjózsef
Üdv Nyunyezke!

Érezhető a tábla mozgása? Gondolok arra, hogy megnyomkodva elmozdul, vagy kocogtatva érezhető a mozgása. Annyiban érdekes az eset, hogy ha csak kicsit mozog, tehát az illesztés környékén engedett csak el a ragasztó, akkor ennek a szalagnak meg kellene tartani, hisz épp az ilyen apró mozgások megtartása, áthidalása a feladata.
Igazán a gipsztábla levételével és újra felragasztásával lenne jó megoldani, mert akkor látszana, miért engedett el a ragasztó. Nem volt nekidöntve a falnak valami nehezebb, ami elrepeszthette magát a táblát, vagy az illesztést? Esetleg lehet néhány lyukat fúrni a repedés közelében, a repedés mindkét oldalán a gipszkartonba és purhabbal visszaragasztani. Ennek a sikere attól is függ, mennyire simul a falhoz a tábla, ha több helye van, jobban és nagyobb területen tud eloszlani a purhab, így erősebben tart. Purhab adagolásánál óvatosan, nehogy a kihabosodás alatt eltolja a gipszkarton táblát a faltól.
üdv:Plaszlo

Én arra gondoltam , hogy kikopoktatnám a gipszkarton ragasztó pamacs hol van ott megfúrni és gipszkarton tiplivel rögzíteni.
Utána a hézagoló szalagot kikaparni és újra hézagolni glettelni majd festeni.


A purhabbal való rögzítést még nem hallottam. milyen sűrűn kell a furatokat elhelyezni és mennyi purhab kell bele és utána a javítása ,hogy történik.Amúgy tapasztaltam,hogy a repedésnél nyomva mintha mozogna a tábla.

Üdv:nyunyezke
Üdv!
A purhab egy nagyon jó hézagkitöltő és ragasztó szer. Gondolom láttad már, amint az ajtó, vagy ablakkeretet purhabbal rögzítik a falba. Ugyanígy a gipsztáblát is meg tudja ragasztani, bár erre nem szokták használni, de javítani jó lesz.
A megfúrásos és csavarozásos módszer azért nem jó, mert a falba bele kell fúrnod egy sima műanyag tiplinek megfelelő lyukat, és ez már alaphangon nagyobb, mint annak a csavarnak a feje, amivel rögzítenéd. A gipszkarton tipli egy speciális tipli, ami a csavar behajtásával támasztólábakat (körmöket) hajt ki és ez fekszik fel a gipszkarton tábla hátára. Így nagyobb erővel tud kapaszkodni. A sima tipli a gipszkartonból kiesik, mert nem elég szilárd a szerkezete.
Amit javasolni tudok:
Ahol nyomkodva mozog a tábla, ott érdemes megfúrni, mert ott nincs alatta ragasztópogácsa és van hely a purhabnak. Akkora lyukat fúrjál, hogy a purhab csöve éppen beleférjen, így nem jön ki mellette. A purhab jó kötéséhez tiszta, stabil - nem porló - felület kell, ha az alapozás jó volt, akkor nem lesz probléma. A lyukakat kb. 30-40 centiméterenként fúrjad, hogy stabilan megfogja a táblát. Érdemes a lyukak környékét papír festőszalaggal körberagasztani, hogy a kitüremkedő purhab ne a gipszkarton külső felületéhez kössön, utána nehéz eltávolítani. Purhab befecskendezéséhez nehéz pontos mennyiséget mondani, függ attól is, hogy mennyi hely van a gipszkarton és a fal között. Ha nagyon kevés, a furaton fog visszajönni, ha van bőven, akkor tud terjeszkedni. Ki kell próbálni, kinyomva egy darab újságpapírra, kb. öklömnyire hízzon meg, annyi már meg kell hogy fogja a táblát. Túl sokat sem érdemes alányomni, nehogy elnyomja a faltól a táblát. A purhabnak kell pár óra, amíg teljesen kiterjeszkedik és megköt, ez a dobozán rajta van. A furatokat egyszerű eltüntetni, a kifolyó részt le kell vágni egy késsel - most tesz jót a papírragasztó, mert ezzel együtt eltávolítható a felesleges rész és nem tapad a tábla külső felületéhez. A lyukat ugyanazzal a fúróval a tábla vastagságában furd át, ezzel eltávolítod a benne lévő purhabot, utána gipsszel kijavítható.
Ha sikerült a művelet, a táblának stabilan kell állnia, utána jöhet az illesztés feltárása és kijavítása.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 8 vendég