Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
sziasztok
személyautó szereléshez megfelelő méretű aknát szeretnék csinálni.ha valakinek van tapasztalata ebben kérem ossza meg velem.[méretek,anyagok,stb..]
köszönöm
Üdv!

Segítség gyanánt néhány rajza a sajátomról. Fotóról fele annyi info olvasható le, mint a mellékelt képekről.
A falát ZST15-s zsalukő alkotja, az alján ZST25-s lett használva, hogy az adódó peremre pallót fektetve, kissé magasabbra kerülve, a feljebb lévő csavarok is elérhetőek legyenek, és ne kelljen lábujjhegyre állni. Az akna magasságát én úgy mértem be, hogy ha raállok erre a peremre, az állam az akna pereménél van. Számomra az így kényelmes.
A felső részen 50*50 szögvasból kialakított keret van, amihez hulladékvasból kissé lefelé hajlítva még kapaszkodókat heggesztettem. Ajánlásom nincs, amennyit jónak lát az emberfia. Az én keretem, bár nem szaladtam ki megmérni, 85-90 cm széles és olyan 2,5 m hosszú. A keretet "kívülről" érdemes heggeszteni, így a későbbiekben nem okoznak gondot a varratok, valamint célszerűen 1-1,5 cm-rel ki van emelve a betonozási síkból, hogy télen beállást követően a hólé ne az aknába follyon. A szögvas keretbe a keret szélességénél kb 1 cm keskenyebb pallólapok kerültek, így párásabb időben a megdagadásból adódóan sem feszülnek be. A keretet célszerű még betonozás előtt a később látható részeken lefesteni, így ott nem tapad rá beton.
A felső betonréteg 15-17 cm vastag, 15*15*6-s hálóval erősítve. 3 év és 1T kocsival használva teljesen megfelelő.
Elektromos emberke lévén, még a betonozás előtt egy lépésálló gégecsővel kialakítottom az elektromos rendszerhez történő bekötést, 1 lámpa és 2 konnektor erejéig. Itt célszerű falonkívüli szerelvényeket és szerelést használni, gyors a kialakítás lehetősége és később is könnyen cserélhető. Célszerűen MTK vagy MBCu 3*1,5 mm2, vagy más kettős szigeteléssel rendelkező vezetéket érdemes használni. A konnektorok esetén mindenképpen fedéllel rendelkező típus választása javallott.
A lejutás teljesen egyéni. A sajátomban a egy, falra felerősített lépcsősorral oldottam meg, egyúttal polcokat is kialakítva az egyes fokokon, így extra tároló helyhez is jutva. Bár ez a rajzon nincs jelölve, de könnyen elképzelhető. De ha a klasszikus létrát választja valaki, hát szíve rajta.
Ha valami nem teljesen érthető, kérdezz bátran!
Gondolatébresztőnek annyi, remélhetőleg más ötletekkel is gazdagítja a megoldási palettát.

Remélem, tudtam segíteni.
További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Ezek az ábrák lenyűgözőek. Nem győzöm dícsérni. :)
Markov írta: Ezek az ábrák lenyűgözőek. Nem győzöm dícsérni. :)

Üdv!

Köszönöm, már az SU nevében is. :D
Uszkve negyedóra alatt lett kész, tokkal-vonóval. Mindamellett nem vagyok rá büszke, lehetett volna szebb is. :oops:

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a leirást meg a szuper rajzot.Pont erre volt szükségem.Egy kis számolgatás hogy mibe is fog ez nekem kerülni aztán irány a garázs :D
Üdv!
Egy dologra érdemes még figyelni, hogy ne nedvesedjen át az akna. Gondolok itt a talajvízre, talajnedvességre, ami szép lassan beköltözhet az aknába és állandóan nedves lesz tőle. Persze ez függ a helyi talajvízszinttől is, de érdemes építésnél a vízszigetelés valamelyik módjával számolni, tervezni. Ez lehet a betonba adagolt adalékanyaggal, bitumenes nehézlemezzel, betonra kenhető vízzáró anyaggal. Tapasztalatból mondom, gusztustalan dolog egy állandóan nedves szerelőakna.
kösz ez egy nagyon hasznos tanács szokott gond lenni a talajvizzel.
Pont erre volt szükségem vampire survivors
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 26 vendég

cron