Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!Milyen anyagból,tudnék csinálni egy autobeállót udvarra ami nem kerül tul drágába.Segitségeteket előre is köszönöm
Üdv!

Gazdaságilag vagy esztétikailag gondoltad megoldani?
Gazdaságilag és a kivitelezés egyszerűsége miatt a zártszelvényt ajánlom. Egyrészt azért, mert mostanság a kereslet visszaesése miatt csökkent a vasanyagok ára, ahol én veszem, ott mindenképpen, bár e tekintetben igazán nincs országos rálátásom, de vélhetően máshol is hasonlóan lehet. Ha tudsz hegeszteni, akkor gyakorlatilag kis fejszámolással, egy jó baráttal, néhány gyorsvágóval és köszörűvel felszerelve, egy délután alatt összeállítható. Rengeteg olyan festék van, ami hosszútávon képes jól megvédeni az anyagot a rozsdásodástól, de mint mindennek, ennek is a gondos alapozás teremt megfelelő alapot. Ha nagyon stilszerű akarsz lenni, későbbiekben fával boríthatod - "+" költség" - viszont dekoratívabb a kivitel.

Önmagában fából készteni azonban némiképp - elsősorban hosszútávon - költségesebb és az elkészítés is feltételez némi gyakorlatot. Magam is foglalkozom hobbi szinten famegmunkálással, egy egyszerű kerti tető is megkíván némi szaktudást, és pontosságot. Ilyen esetekben nem elegendő a pl. támasztó karokat egyszerűen "odaszabni" az oszlophoz, majd csavarral megfogatni. Nagyobb tartást és stabilitást ad, ha némiképp fészkeléssel, beeresztéssel, netán csapolással szervesen kapcsolódnak is az anyagok egymáshoz. Sajnos jártamban keltemben elég sok kontár megoldással talákozom(tam). Talán még ismert az a szomorú eset, amikor egy vendéglő kerti részének tetőterét készítették "szakemberek", és egy szép nyári délután rádőlt az alatta ülőkre. Közben gondolni kell a faanyagvédelmére is, hogy a csapó esőnek kitett részeket idővel fel kell újítani, legrosszabb esetben pl. az egész oszlopot cserélni. A gomba és rovarvédelem sem elhanyagolható körülmény, mi több, és sajnos meg kell említeni, hogy néha igencsak gyalázatos minőségű anyagokat árulnak a telepeken, az anyag kiválasztása is egy külön tortúra. Hozzáértés nélkül az olcsóbb, drágább.

Elsőkörön ezeket a szempontokat ajánlom megfontolásra, a többi már rajtad múlik.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Apró rajzos kiegészítés az előzőhöz, hogy teljesen érthető legyen, mire is céloztam hozzászólásomban.
A baloldali gyors és egyszerű, a jobb oldal jóval munkaigényesebb, de rögzítő szegezésen kívül már nem igényel további erősítést.

További szép napot mindenkinek!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Olcsó is legyen meg szép is, vagy csak olcsó?
Nem vagyok tisztában a vasárakkal, de ha nincs hegesztőgéped, vagy nem tudsz hegeszteni, még fekete vascsőből is össze tudod rakni, csak a méretezéssel vigyázz, télen a havat is ki kell bírnia. A csöveket össze tudod rakni fittingekkel (menetmetsző kölcsönözhető), vagy a végét laposra kalapálva kifúrni és összecsavarozni. A csövek alját akár a barkácsáruházakban kapható néhány zsák szárazbetonból is le tudod betonozni. A csövek alját vágd be 5-10 cm hosszan keresztben, és hajlítsd kissé szét az így kapott "lábakat", így nem tud a betonból kicsúszni. A teteje meg műanyag hullámpala. Nem szép, de olcsó, olyan retró hangulata lenne, annó tömegével készítettek ilyeneket, a gyárból elszocializált csövekből.
Esetleg fából is el tudod készíteni, nézz meg egy barkácsáruház szabad terén kiállított ilyen terméket, fényképezőgéppel a fontosabb részeket, csatlakozásokat rögzítheted, a méreteket le tudod mérni, és irány a fatelep. Biztos töredékéből ki lehet hozni, mint amiért árulják. A fa tartókat nem szabad bebetonozni, ahhoz venni kell horganyzott rögzítőkengyeleket, és azt bebetonozni. Tapasztalatból tudom, annak ellenére, hogy mennyire gyengének tűnik, még ezt a telet is kibírta a szomszédunknál.
Nos, ha csak az olcsóság a lényeg, szerintem ezek járható utak. :D
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 50 vendég