Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődnék ,hogy járt-e már így valaki vagy hallott -e már ilyent:
A fűtéscsöveink ötrétegű műanyag fűtéscsővel lettek szerelve ,évek óta használjuk,de tegnap vettem észre ,hogy szakaszosan "felhólyagosodtak"-ez úgy néz ki mint egy lapjával félbevágott lencse méretű kis hólyagocskák vannak a cső felületén.(nincs lefestve a cső,csak nyers fehér műanyag).
A felülete kemény ,de most ,hogy észrevettem ,idegesít mi lehet ennek az oka? Mennyire komoly?
Előre is köszi mindenkinek!
Hello !
Ez elég "gáz"nak hangzik. Kérdés hogy most vetted észre vagy mostanában keletkezett. Talán kellene jelezni a mesternek aki csinálta mert a reklámokban úgy tudom nagyon hosszú garanciát vállalnak erre a csőre. Itt pl 10 év : http://portal.d-eg.hu/content/view/642/41/
Üdv.
Üdv!
Én épületgépészettel foglalkozom és elég sok 5 rétegű csővel szereltem.
Nagyon sok gyártási technológia van és persze ehhez társul a minőség is, vannak az úgynevezett lapolt technológiával gyártott csövek és a lézerrel hegesztett ez utóbbi a jobb minőségű.
Én olyan 5 rétegű csővel még nem találkoztam amelyik elkezdett volna felhólyagosodni de viszont műanyagbevonatos lágyacél csővel már igen.
De találkoztam már olyan 5 rétegű csővel amit talán nem is neveznék csőnek, ezt rendszerint barkácsáruházban lehet megvásárolni nagyon drága pénzért!

Ezek az 5 rétegű csővezetékek 60-95 fokos vízhőmérsékletet tudnak tartósan szállítani, esetleg lehetséges hogy megforráztad a csövet ha van vegyestüzelésű kazán.
Hogy milyen volt a tipusa a csővezetéknek azt jó lenne tudni és mikor lett beépítve, esetleges garanciát lehet -e érvényesiteni.
Sajnos ezek csak feltevések és a problémán nem segít de hátha ki lehet szűrni belöle valamit.
remélem segítettem!
üdv!
Asztalos József
Köszi Mindenkinek!
A csövet még 2002-ben vettem és ezóta is üzemel .Felírtam mindent ami rajta található:
PI YPIPE PEX-AL-PEX B1418 1.MPa 95C° hot water & heating ASTMF1281 021A0055 LASER MULTI LAYER 18x2 AL0.25 10bar 95°c
Valóban vegyes tűzelésű kazánnal fűtünk ,de általában 55-60 C amit tudok tartósan fűteni ,előfordult néha 70-80c is de ezek nagyon rövid ideig max 10-15 min
Van két hőmérőm is az egyik a kazánba belecsavarva ,és egy digitális ami a keringető szivattyút indítja 55c -nál.
Igazából pár napja vettem észre a hólyagokat, nem tudom mióta lehetnek a csövön.A kérdésem ,hogy mennyire biztonságos mennyire kell komolyan venni?
Előre is köszönöm!
Üdv!
A cső adatait elnézve nem lehet rossz cső, én annak idején Unipipe csővel szereltem azt ismertem, soha nem volt vele gond, szerintem az is hasonló cső lehet, és az is valószínű hogy lézerrel hegesztett.
A 80 fokos víz nem árt neki, kibír többet is csak a forráspontot nem szereti.
Sokmindent nem tudsz vele tenni, használd amíg bírja vagy ha anyagi kereted bírja akkor még mielött eldurran addig ki kell cserélni.
Ha védőcsöben van szerelve akkor nagy szerencsével Vagy kissebb bontással kicserélhető, ha nem akkor csak bontással cserélhető.
Hogy mennyire komoly a baj azt innen nehéz megállapítani de én azt csinálnám hogy a hólyagosodott részt kivágnám és megvizsgálnám hogy a hegesztés mentén ereszt vagy csak külső műanyagrész hólyagosodott fel, ha a hegesztés mentén akkor menthetetlen.
A kivágott részt pedig egy szakember gyorsan összerakja egy présidommal, ( Ne szorító gyűrűssel!!!! ).
Asztalos József
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 4 vendég