Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni! Házamban a régi bojlert saját magam akarom lecserélni. A bojlerhez gyárilag jár egy biztonsági szelep, erről a kezelési útmutatóban is szó van, működése világos. Azonban a kezelési útmutatóhoz mellékelt rajzon külön van egy ún. visszacsapó szelep is rajzolva, amit szintén rá kell kötni a vezetékre. Ez pontosan mi? Mert a régi bojlernél sincs ilyen külön, csak az a (biztonsági) szelep, amin csöpög a víz felfűtéskor. Vagy, sejtésem szerint ezt a kettő funkciót ellátó szelep tulajdonképpen egyben található, amit adtak a bojlerhez? Tudom, hogy bojler beszerelést nem lehet amatőr alapon végezni, de a nyaralómban egy jó évtizede szintén én helyeztem üzembe a bojlert, (sőt építettem ki a teljes vízvezeték hálózatot), ott sem volt két külön szelep, csak egy, rákötöttem a bemenő vízvezetékre, plussz a villanyt a bojlerbe és üzemel azóta is rendben.
Hello !
A szelep feladata az hogy megakadályozza a (tágulás és nyomásingadozás miatt ) a melegvíz visszaáramlását a hidegvíz vezetékbe. Tehát ha tágul a víz melegítéskor akkor a visszacsapó nem engedi visszaáramlani a vizet, de a gyárilag beállított nyomásérték felett a biztonsági szelepen csepegve távozik a víz, így szabályozván a nyomást a tartályban. Nem tudom manapság milyen visszacsapó és biztonsági szelepeket adnak a bojlerekhez, de egykor a hazai Hajdú bojlereihez amit adtak az visszacsapó szelep és biztonsági szelep is volt egyben, tehát egy szerelvényt kellett beépíteni. CSak remélni tudom hogy mostanában ennél a rengeteg kapható "márkánál" ( szemét is akad bőven köztük) is így van és nem kell külön megvásárolni ezeket a szelepeket, vagy "csak" valamelyiküket.
Arra figyelj beépítéskor hogy van nyíl a szelep oldalán ami a víz útját jelöli. Ha két szerelvény lenne akkor a sorrend : hidegvíz elzárócsap, visszacsapószelep, biztonsági szelep, bojler hidegvíz bemenet.
Egyébként ha átfúvod a levegőt rajta (mert többnyire annyira könnyedén nyitnak zárnak ezek a bojlerszelepek hogy szájjal megfújva is működik) akkor csak az egyik irányba kellene átengednie.
Talán ha tennél ide képet, képeket többet tudnánk mondani.
Üdv !
üdv!
Egy mellékelt rajz valóban sokat segítene, de a bojler biztonságos működéséhez elegendő a biztonsági szelep.
Egyébként a biztonsági szelep önmagában egy visszacsapó szelep is, lehet csak azt ábrázolja a kép.
Ha esetleg 6 bar víznyomás vagy annál nagyobb van a vízvezeték hálózatban akkor egy nyomáscsökkentő kell a biztonsági szelep elé.
Ha igy összerakod nem lehet próbléma!
Asztalos József
Sziasztok! Nos, a szelep amit a bojlerrel tartozékként adtak, nem más, mint egy kis rugós szelep, ami most, felszerelés nélkül alaphelyzetben a nyíl felőli oldalon (bejövő oldal) lezárja a szelepet a rugó által. Nyomás aláhelyezve a rugós tányért a víz felnyomja a rugóerő ellenében és átengedi a vizet a bojler felé szerintem. A melegvíz túlnyomása esetén visszafele nyomja a rugós tányért és "valahogyan" belül megnyitja az oldalsó kis kifolyó nyílást, ahol csöpögni tud. Hogy akkor végül ez egyben visszacsapó szelep is-e, így megítélni nem tudom. Viszont a mellékelt linken van a bojler kezelési útmutatója, a 13. oldalon van a hivatkozott ábra, ami szerepelteti a visszacsapó szelepet is, külön. Ha nem lenne ez a rajz, fel sem merült volna a gondolat, hogy kell ide még más is.
http://www.stiebeleltron.hu/content/eln ... elnett.pdf
Üdv!
Rajz szerint is tökéletesen működne csak sok fölösleges dolog lenne benne, csak a biztonsági szelep és ha nagy a hálózati nyomás akkor nyomáscsökkentő kell.
Így teljesen biztonságosan üzemel.
Asztalos József
Elég korrektül leírtak mindent. Egybe van építve itt is minden és ha hasonlít a linken szereplő 15. oldalon a 10 es számmal jelzett alkatrészhez a tiéd akkor nyugodtan építsd be a hidegvíz bemenő csatlakozóra és a nyilnak megfelelően áramoljon a víz benne. Amire még érdemes figyelni hogy a bojlerből kiálló csövek elég gyengécskék szoktak lenni, tehát a meghúzásoknál óvatosan kell eljárni és ellentartással kell meghúzni a szerelvényeket.
Sok sikert !
Igen, a 15. oldalon lévő 10. sz. alkatrész van hozzá. Köszönöm a segítségeteket!
A nyáron beszerelt Hajdú gázbojlerem van, le akarom télire engedni a vizet, de ha a leírás szerint járok el, nem megy.
Mindkét szelep fel van szerelve, ha a bemenő vizet zárom, a biztonságit nyitom, a csaptelepen a meleget nyitom: nem folyik ki a víz, csak ha a hideg van nyitva! Ha a kád csaptelepe előtt is elzárom a hideg vizet, akkor sem folyik. Vagyis csak akkor jön ki lassan a víz, ha a hideg oldali csaptelep van nyitva (a leírásban szerepló meleggel ellentétben). 3 órája folyik a víz, meguntam, valami baj lehet. Tud valaki ötletet adni? Valamit fordítva szereltek volna be? Ha leszerelem a bemenő flexcsövet az elzáró szelep után, akkor nem jöhet azon ki a víz, akár gyorsabban?
Sziasztok!

Hasonló kérdésem lenne (lehet, hogy ugyanaz....), mint a kolégának volt.

Hajdú zárt rendszerű vízmelegítőt szeretnék beszerelni.

Jön a tápvíz (hideg), utána teszek egy T elosztót,
- egyik irány megy a csaptelephez mint hideg
- a másik irányban biztonsági és egyben visszacsapó szelep, majd vízmelegítő betáp, utána vízmelegítőből a ki irány a csaptelep melegvízhez.

Kérdés:

A bekötési rajzon van a hidegvíz ágon, a T elosztó és a csaptelep között egy visszcsapó szelep. Ez feltétlen szükséges? Vagy "csak" a vízhálózat védelme miatt van?

Üdv!

Csatolmányok

Valamint lenne még egy kérdésem:

5 rétegű csővel és presses idomokkal szeretném megcsinálni a rendszert.

Tahát jön a horganyzott csövem a falban (hideg tápvíz),végződik egy fél colos apamenetben, ahova a régi elzárócsap csatlakozott. Itt szeretnék átváltani az 5 rétegű csőre egy egyszerű anya-cső átmenettel. Utána kell ugye beépítenem a T elágazást majd az egyik ág megy a vízmelegítőhöz, a másik ág megy a hidegvízcsaptelephez. Ebben az ágban vagy lesz visszacsapó vagy nem, (majd ha választ kapok az előző kérdésre :) ).

Kérdés, hogy befalazhatók-e egy visszcsapó szelepet? Vagy az 5 rétegű csővel ki kell jönnöm egy kiállással, oda becsavarni egy T eloszt+visszacsapót, majd visszamennem a falba és folytatni 5 rétegűvel a csaptelepig?

További kérdés, hogy írja a leírás, hogy ha vörösréz csővel szerelem a hálózatot, akkor kell szigetelő elem a vízmelegítő és a vörösréz közé. Ugye most nem lesz nálam vörösréz cső, de réz T idomot tehetek be? A réz csak akkor baj, ha összeérne a vízmelegítő acél elemével, akkor ott kialakulna egy kis elem és elkorrodálna a csatlakozó.

Üdv!
Hello
Köszi a rajzot !
Pár helyen már jártam de ennyire túlspirázott rendszert még nem láttam. (vagy nem voltam figyelmes :) ). Biztos vagyok benne hogy a sok unatkozó mérnök tud okos magyarázatot adni hogy miért kell oda visszacsapó (1 ötletem nekem is van) de nekem és a családban még pár helyen évtizedek óta működik minden azzal a kombinált visszacsapó és biztonsági szeleppel amit a bojlerhoz adtak. Persze ha inkább raknál akkor azon a csövön bárhová teheted a visszacsapót ( tehát egyből a T után is) el fogja látni a funkcióját.
Természetesen a visszacsapó is befalazható ( nem a bojler biztonsági szelep) legfeljebb ha elromlana ki kell vésni :) úgy mint bármely más befalazott vízgépészeti elemet.
Press idomokhoz prés is kell és ha nem dolgoztál még vele akkor talán a kulcsos idomok jobbak lesznek. Ami fontos hogy szerelés előtt "kaliberezni" kell a csővéget, erre kapható kaliber szerszám de ha ügyes vagy 2 perc alatt csinálsz magadnak.
Ha azt írták hogy kell szigetelő elem réz cső esetén akkor annak oka van (korrózió). Rézcsöves rendszerbe nem szereltem még bojlert, így hiszek nekik :)
Hello!

Na simán ment a presses szerelés, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Még egy biztonsági kérdés; a zárt rendszerű vízmelegítőre mehet a sima csaptelet, nem kell bojler csaptelep, igaz? Ez egy rendes fémtartályos, nyomás alatt lévő szerkezet, ellentétben a nyílt rendszerűvel.

Amúgy a hajdú használati utasítása kritkán aluli. Nagyon gáz, hogy még mindig el lehet így adni valamit. :(
Zárt rendszerre bármilyen csapot rakhatsz, akár még golyós csapot is víz elvételi csapnak :)
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég