Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Megtudná valaki mondani, mivel tudom az ereszcsatornát összeforrasztani? Még nem csináltam és elkelne a szakmai segítség.
Köszönöm
Milyen csatornát? Réz, horgany, horganyzott? A horgany és horganyzott csatornát forrasztóónnal. Rezet is lehet ezzel forrasztani, de látszik, ezt nem tudom mivel lehet szépen (esetleg jól kell csinálni, és akkor nem látszik, alulról :D ).
Először is kell egy nagy teljesítményű elektromos vagy benzinlámpával melegített forrasztó. Forrasztóónt az ereszcsatornát áruló szakboltban általában lehet kapni, és kell valamilyen folyasztó szer, ami kissé megmarja a horgany felszínét, hogy a forrasztóanyag megtapadjon rendesen. Ma már biztos lehet mindent előkészítve kapni, régen a folyasztószert sósavban feloldott ón lemezkékkel csináltuk ( ha jól emlékszem).
A csatorna illeszkedő részeit érdemes finoman megcsiszolni és összepasszítani, hogy lehetőleg minimális réssel illeszkedjenek egymáshoz. Arra vigyázz, ha nem jól illeszted és úgy forrasztod össze, utána már nehéz igazítani rajta. Ezalatt a pákát be kell kapcsolni, hogy a forrasztáshoz már elég meleg legyen. Utána a folyasztószerrel bekened az illesztési felületeket, majd a forraszanyagot a pákával megolvasztva az illesztési résbe folyatod. Meg kell várni, amíg a csatorna is kellő mértékben felmelegszik és a forraszanyag szépen elterül a felületen és folyamatosan összeköti a két darabot. Némi gyakorlás kell, hogy eltaláld a megfelelő hőmérsékletet, mert ha kevés, nem tapad meg rendesen a forraszanyag, ha túlmelegíted, lefolyik az egész az aljára és vagy lecsepeg, vagy egy gombócban gyűlik össze a csatorna alján. A jól előkezelt és illesztett felületek közé egyenletes befolyik a forraszanyag, és teljes mértékben összeköti a csatornadarabokat. Ennek a teljes illesztési felületen meg kell történnie, tehát a tetejétől az aljáig, különben az esővíz kifolyik az illesztések között.
Nem tudom milyen magasan és mennyit kell összeforrasztani, de a földön kényelmesebb, mint létrán állva, ezért a földön is össze lehet több darabot forrasztani és csak a nagyobb darabokat a tetőn.
Üdv!

Nem jelezted, mennyit akarsz forrasztani, de én speciel nem forrasztanám.
Egyrészt azért nem mert, mert ha bármikor a későbbiekben le akarod venni, mert a tetőről legördülő jég, hó elgörbítette a csatornát, vagy éppen egy könyök rész eltört, vagy hasonló, akkor szétszedhetetlenné válik a dolog. Csak gondolj bele, ha jól összeilleszeted, és az egészet akkurátusan, szépen leforrasztottad, olyan merev dolgot kapsz, ami szétszedéskor szétfeszíteni, melegíteni is... Forrasztani én bádogost akkor látom, amikor a sarokrészekre kerülő - ha most keresztül lőnek sem tudom, "díszeket" szokták felrakni. (Na majd itt egy bádogos kisegít. :oops: ) Ha megfelelő a lejtése a csatornának, és megfelelő módon lett összerakva, visszafolyás, vagy a víz megállása nem is történhet meg, ami a későbbiekben a csatorna rozsdásodásához, és kilyukadásához vezet. Ha rövid darabot kell betenned, akkor a két oldalán, zárt popszegeccsel célszerű rögzíteni.
De bármire is döntést, előtte egy fél vödör vizzel ellenőrizd, hogy megfelelő-e lejtés.
Adalék: a jelzett forrasztóvíz sósavba cink darabokat dobva készíthető, hozzátéve, hogy a folyamat hidrogén képződéssel (robbanásveszély) és jelentékeny hő képződéssel jár. Tehát csak jól szellőző helyen érdemes belefogni. Esetenként szalmiákoldattal még tovább fokozható a hatása. Viszont azt mindenképpen meg kell említeni, hogy az ilyen és hasonló anyagok alkalmazása esetén a sav nem távozik maradékmentesen, és hosszú távon éppen ez fogja a lemezt átmarni. Tehát csak a fenntiek figyelembevételével ajánlom használatát.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a kielégítő válaszokat. Meggyőzött, hogy ne forrasszam. Viszont az még mindig kérdésem, hogy ha csak zárt popszegeccsel rakom össze elég e. Hallottam olyan sziloplasztról amit kifejezettem horganyzott ereszek összeillesztésénél használnak. Létezik ilyen és ha igen mi a neve? Mert ha szegecs + szilo akkor már tökéleteset közelítjük meg.
Nem bízom benne, hogy csak a pop szegecs elé.
Ma már tényleg nem nagyon használják ezt a technikát, de a kérdés erről szólt. Nekem 16 év után sem volt gondom a magam forrasztott csatornával, nem ártott neki sem hó, sem jég. Viszont tényleg idejét múlt technika, meg nem is nagy élmény csinálni, küzdeni a forrasztópákával és a hamar kihűlő csatornával, egyetértek Jmedveggyel, a popszegecselés könnyebb, egyszerűbb és gyorsabb.
Viszont szerintem is kevés a popszegecses rögzítés, akár milyen jó is az esése az ereszcsatornának. Olyan tökéletes passzítást nem lehet házilagosan kivitelezni, ahol tömítőanyag nélkül nem tud átfolyni a víz, vagy ha idővel a kosz eltömi a réseket, az állandó nedvességével előbb-utóbb korróziót okoz (kivéve a nem korrodáló anyagokat).
Ezt kerested?
http://palast2000.hu/termek_show/0/598
Üdv!

Ami egye ereszcsatornánál igazán gondot jelenthet, ha a házhoz közel telepített, ültetett fák, pl. fűzfa, vagy egy szép terebélyes diófa. A behulló levelek megmaradnak itt, bár van a kiömlőre csőre helyezett levélszűrő, és így a levelek által felszívott, megmaradó nedvesség már képes képes a csatorna mielőbbi tönkremenetelét okozni. Extrém esetben nagyobb víz mennyiségnél még a csatorna peremen is átcsaphat a víz. Ez az , ami igazán gondot okozhat.
Másodsorban magának a csatorna merevségét és tartását gyakorlatilag a csatorna vasak adják. A teljesség igénye nélkül: ha a csatorna elemek legalább 10-15 cm-re összetolázra kerülnek, a levezetés irányának megfelelően, akkor még szegecselésre sincs szükség. Hangsúlyozottan inkább csak betoldott, rövid, teszem azt 1m alattti rész esetén. Ez a szilózás, elképzelhető, törekedjünk a tökéletességre :D , viszont számításbavéve az anyagok öregedését, és UV állóságát, nem tudom, mennyi időre jelent garanciát. Elképzelhető, hogy ahol fény nem éri, örökélet+ 2 nap. Erről mindenki maga dönt.
Egyébként a fórum nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy a saját tapasztalatok közreadásával valóban megközlíthetjük a tökéletest. :lol: .

Továbi szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Nekem nagyon hosszú ereszcsatornám volt, és nem volt lehetőségem ésszerű helyeken levezetést készíteni ("jó" szomszédok :( ) . Ha igazán jó esésűt akartam volna készíteni, a végén már 10-15 centivel lejjebb lett volna a tető alsó síkjától. Így maradt a kevésbé lejtős, bár sokkal szemrevalóbb megoldás. Alapjában ez is működött rendesen, de viszonylag lassan folyt le a végén a víz, amikor már nem volt utánpótlás a tetőről. Ilyen esetekben muszáj tömíteni, különben kifolyik, vagy szivárog az illesztéseknél. A szomszédom már alu csatornát rakott fel popszegecseléssel, de ő is tömítette, mert kifolyt volna a víz az illesztéseknél. (az anyag és pénztakarékosság miatt 2-3 centinél nem csinálnak nagyobb átfedést/illesztést) A szilót csak az átfedéshez kell kenni, a többit le kell törölni, így a nap már nem tudja tönkretenni.
Üdv a hozzászólóknak!

Szeretném tudni, hogy a "savazás"-hoz milyen ecsetet (vagy mit?) kell használni, hiszen a sav elég sok mindent szétmar?
Előre is köszönöm a válaszokat
Üdv
Teljesen műanyagból készültet válassz, esetleg fogkefe is megteszi.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég