Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,

már pár oldalt átböngésztem, de sajnos nem találtam szakavatott választ a problémára.
Ez pedig: zuhanykabin ami nagyon pepec, csak épp szilózás után is itt-ott pici szivárgás észlelhető.
Ez a pici szivárgás most már 3-ik alkalommal vizesítette el a fürdő-nappali közös falát.... :(

Arra gondoltam (lehet nagyon szőke :) ) hogy mi lenne, ha a meglévő hidegburkolatra, csak a zuhanykabin alatt, műgyanta réteget csináltatnék? Így minden fugarész (zuhanykabin alatt csak, nem akarok korcsolyázni) ahol ázás, szivárgás elképzelhető el lenne zárva a víztől, vízcseppektől.
S nem kellene 3 alkalommal is nappali falfestést eszközölni...
Tudom, hogy a zuhanykabin a kiváltó ok, s mindig okot kell szüntetni, de mi van ha már nem elég?

Köszönet a véleményeket!
Üdv!

Jó lenne, ha esetleg néhány fotóval illusztrálnád, így látatlanban elég akutnak tűnik a probléma.
Véleményem szerint, látatlanba nem ott van a hiba. Bár azt mindenképp jó lenne tudni, milyen jellegű a felvizesedés.
A műgyantával csak az okozatot próbálnád megszüntetni.
egyik lehetséges ok, ha ekkora vizesedés tapasztalható, ott nem pontosan van szerelve, vagy nem illeszkedik a tálcához a szifon, vagy a elvezető cső kismértékben a szifon felé lejt. Szerintem. Ahogy folyik a víz, úgy mellé is folyik, és az idővel felgyűlik a tálca alatt. Mivel ezt általában körbeszilózzák, ezért a víz nyomás hatására itt-ott megjelenik.
Ha a felvizesedés egészen magasról indul, akkor máshol is van baj. Általában a zuhanykabinok, eltekintve néhány kivételtől, a belső oldalt tekintve nyitottak. Itt elképzelhető, hogy a fürdés közben csapódó víz a fugahibákon bejut a falba, és a lehetséges irányba távozik, ami esetedben a nappali fala. Ekkor a csempe alá vízszigetelő réteget kell felkenni, amire általában flexibilis ragasztóval lehet a csempét felrakni. Ez viszont nem egy egyszerű és főleg nem olcsó megoldás.
Harmadik lehetséges ok, ha a tálca köré belülre nem került vízvető, és a szilohibákon, illetve ha a tálca nincs pontosan kiszintezve, a sarok nyílik vagy zárul, így nagy a hézag, nem tehető a fal mellé, vagy a belső oldal felé rejt, és a fuga rejtett vagy látható résein képes a víz tálca alá folyni.

Első blikkre ennyi, a többit csak a helyzet pontos ismeretében lehet meghatározni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Anyecska,
Ha szakember építette be, akkor csinálja meg rendesen gariba, ha meg saját munka, érdemesebb lenne szakembert hívni. Amennyiben többszöri próbálkozás után sem tudtátok megoldani a szivárgást, kár tovább kísérletezni. A víz mindig utat talál magának a gyenge pontokon, lassan többe fog kerülni az ázásnyomok eltüntetése, mint maga a zuhanykabin javíttatása. Az is lehet, hogy maga a zuhanykabin hibás, elvetemedett, méretek nem stimmelnek, ezért folyik. Ekkor megint felvetődik a garancia kérdése.
Sziasztok,

köszönet szépen a véleményeket, tanácsokat. Épp most néztem meg, 2006. októberi a zuhanykabin, teljesen zárt típusú zuhanykabin, garancia 1 év. Szakember csinálta, de már cirka 4 éve... Tehát garancia nuku :(
Képet már csak a zuhanykabin hült helyéről tudtam csatolni- a zuhanykabin fekve pihen a fürdőben. A képen látni, hogy két lefolyó van kialakítva: az egyik (régi) már visszacsempézett szakember csinálta. A másodikat a zárt zuhanykabin miatt kellett kialakítani, mivel máshová esett a lefolyó.
Most a zuhanykabin már szilomentesítéses fázisban van, de én (bár optimista vagyok, de ez már a negyedik alkalom), úgy gondolom, hogy most a szilózást szakember megcsinálja, de mégis folyna (mondjuk, nem 1 éven belül), akkor mégiscsak a legbiztonságosabb falfeláztatás elkerülése végett a műgyanta felvitele a zuhanykabinos rész alá, falszegélyeknél, lefolyókitömítésnél, plusz a függőleges falnál kb 5 cm magasságig. Még most amíg teljes szétszedett állapotban van a fürdő.
De azt nem tudom, hogy csempére lehetéséges-e műgyantázni pl szintelen kivitelben?
Ez már paramánia :) de sajni nem első alkalom...

Köszönet mégegyszer a segítségeket!
További szép napot (esőmenteset) :)
Fürdő1.jpg
Fürdő1.jpg (218.78 KiB) Megtekintve 5277 alkalommal.
Anyecska,
Ezek szerint ez egy önálló, komplett, mozgatható egység. Amit megnéznék, ill. kipróbálnék:
- a kabin vízcsatlakozásait, hátha valamelyik csőkötésnél szivárog a víz, ami szépen lefolyik alulra.
- ha fel lehet bakolni, használnám egy ideig megemelve, így látható lenne honnan folyik a víz. Ez csak akkor megoldható, ha a zuhanytálca, vagy az alja elbírja a súlyotokat úgy, hogy nem teljes felületén fekszik fel. Ezt meg kell kérdezni szakembertől, ennyire nem ismerem. Nem kell magasra emelni, csak pár centire, hogy látható legyen a csöpögés helye.
- a lefolyócső a padlószintnél nagyon vízköves, ezt is megnézném, hogy miért.
- a lezárt lefolyó környéke nem szokott nedvesedni? Az sem kizárt, hogy onnan nedvesedik a fal.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, talán segít valamennyit.
Mindig a kiváltó okot kell megszüntetni, mert ha leszigeteled az elképzelésed szerint a csempét és továbbra is aláfolyik a víz, lehet nem fog ázni a fal, de egy idő után olyan büdös, poshadt szag lesz a fürdőben a pangó víz miatt, amit biztos nem szeretnél.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég