Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Udvozletem
Egy regi fahazat vasaroltam 32 nm (2 szoba volt osszesen) Hozza epitettunk meg 70 nm (egy szoba, nappali, konyha,etkezo, furdoszoba)
Ahogy mondani szoktak 'pirosban felvan huzva' a haz, 30 cm porotherm tegla fal az uj reszen, a regi megmaradt fa..
Terveim szerint kivul 10 cm hugarocell kerul es belul profilra szerelt 1.2 gipszkarton, a tegla es gipszkarton koze uvegvatta szigeteles is kerul. A mennyezetre a gipszkarton fole 20 cm uvegvatta. 5 kamras muanyag ablakok kerulnenek a hazra.
Azt szeretnem megkerdezni van-e valakinek hozzafuzni valoja? Tehat rendben lesz ez igy? Ha igen mire kell odafigyelni?
Esetleg onok kozul valaki maskepp csinalna?

Nagyon koszonom!!
Üdv!
Volna néhány észrevételem, bár több konkrétummal egyszerűbb lenne:
A faházra nem hungarocell, hanem vakolható kőzetgyapot (Rockwool Frontrock) szigetelést raknék. Ennek több előnye is van, hagyja lélegezni a fát, a pára nem torlódik fel benne, bogarak rágcsálók nem fészkelik be magukat alá, valamilyen mértékben hangszigetelő is, és ami nagyon fontos: tűzálló. A faháznak van egy természetes mozgása, ami a szerkezeti felépítésétől és anyagaitól függően kisebb-nagyobb, de számolni kell vele. A merev hungarocell nem képes ezt a mozgást átvenni - nem képes vele egyforma mértékben mozogni, ezért ha nincs megfelelően rögzítve, a szigetelés idővel elválik a fától. Hátránya az ára sajnos, de mivel az egész ház kisebbik részét adja, összességében nem lesz olyan vészes.
A belső gipszkartonozás alá nem szabad "üvegvattát" tenni, elég egy légrés a fal szellőzésére. Belső hőszigetelésre nincs szükség, ha kívülről megoldható a szükséges mértékű hőszigetelés. A régi faház résznek - bár nem tudom milyen típusú a fal -, a fa felületnek van egy hangulata én nem rontanám el. A téglafalnak viszont sok pozitív tulajdonsága van, amit szintén nem kéne elrontani. Konkrétan a hő és páraszabályozó képessége. Egy szellőztetés alkalmával ne hűl le az egész lakás, mert a falakból kiáramló meleg nem engedi. Ugyanígy a nyári melegben, lassítja a felmelegedését a szobának. A páratartalmat is tudja szabályozni, amikor sok van felveszi, amikor száraz a levegő leadja, így sokkal kiegyensúlyozottabb, jobb a komfortérzés. Talán ebből látszik, nem vagyok nagy híve a gipszkartonozásnak, több okból is kényelmetlenséget okozhat a későbbiekben.
Födémszigetelés: a padlástér felől lenne célszerű megoldani, ne vegyen el helyet a belső térből. Jó megoldás lehet a gerendák közét kitölteni szigetelőanyaggal és a padlástérben a gerendákat is eltakaró, a gerendákra merőleges irányban (keresztbe) 5-10 cm-es szigetelést készíteni. Ha szükséges a padlástér használata, lépésálló szigetelőanyag, vagy távtartó gerendák közé rakott szigetelőanyag és a teteje deszkával vagy OSB lappal lezárva, szükség esetén betonréteg még fölé. Nagyon fontos, a beltér felől párazáró fóliával elzárni a párát a szigetelőanyag elől. Tehát a gipszkarton és a födém közé végig párazáró fóliát kell rakni.
Koszonom valaszat !
Ami a fodemet illeti ugy csinaljuk ahogy on is irta..
A gipszkartont azert szeretnem rakni mert sokkal hamarabb megy mint vakolni es nem is kell ido szaradni, legalabbis nem annyi mint a vakolatnal. Es junius vegere szeretnenk bekoltozni.
A gipszkarton moge azert gondoltam szigetelesre mert itt a forumon olvastam, hogy nagyon huzatos ha ures, a konektoroknal stb nagyon huzatos, huvos levego kering :)
Nem tudom van-e barmi jelentosege 5 cm lepesallo hungarocell teszunk a padlora.
Mivel latom, hogy sokkal tobb tapasztalata van mint nekem, meg egy dolog erdekelne..
Fa tuzelesu vizteres kandallot szeretnek rakni, tudomasom szerint azert jobb ez a hagyomanyos fa tuzelesu kazannal mert a tuz egyben a helyiseget is melegiti ahol elvan helyezve, es amugy se lenne kulon egy kazanhaz ahol ezt elhelyezehetnem.
A kandallobetettel kapcsolatban lenne a kerdesem, van esetleg egy konkret tipus, marka ami jobb egy pl. Praktikerben vasaroltnal?
A szakemberek akik a munkakat vegzik javasolnak mindig ezt azt de mivel nem ertek hozza, szeretnem ha tudnek legalabb valaszolni vagy rakerdezni bizonys dolgokra... :) Ezert kerdezek itt..

Megegyszer koszonom
elsohaz írta: ... mert itt a forumon olvastam, hogy nagyon huzatos ha ures, a konektoroknal stb nagyon huzatos, huvos levego kering :)

Üdv!

Nem tudom hol olvasta ezt, magam részéről nem hinném. Huzat esetén mindenképp kellene valamiféle hőátadásból adódó, vagy valamiféle nyomáskülönbség, ami ezt létrehozza. Régebbi "hagyományos", szimpla üveges ablakoknál, a két ablaktábla nagy távolsága miatt valóban kialakult egy belső cirkuláció, de ez ebben az esetben aligha valósul meg. A gipszkarton az üvegnél szvsz azért jobb hőszigetelő. Ha a faltól mért távolság 2-3 cm közé esik, akkor ez a jelenség - figyelembevéve a párnafák által alkotott keretet - nem is jön létre, azonkívül a nyugvó levegőnél egyelőre nincs jobb hőszigetelő.
Viszont villanyszerelési szempontból mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a gipszkarton falon alkalmazott tartódobozoknál érdemes figyelembe venni azok mélységét, illetve kartonozáskor úgy megválasztani a felrakási sorrendet, hogy az új lehetőleg a "régi" doboz fölé kerüljön, így általában megoldható - eltekinteve extrém esetektől - a régi szerelvények felhasználása. Ha nem, akkor marad az újravezetékelés. Akkor gond a dolog, ha alu MM vezetékkel oldották meg a korábbi hálózatot, mert akkor lehet imádokozni :) . Is. A szentségelést követve. :lol:
Ezt még a karton felrakása előtt célszerű tisztázni, mert tapasztalatból mondom, hogy villanyszerelőt lakásfelújítás után MINDIG a festés után szokták hívni, mert akkor derülnek ki a problémák. Az esetek 85%-ban.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Ez a huzat több dolog miatt is lehet. Volt egy olyan verzió, hogy a kültéri tartódoboztól indult és ment a villanyvezetési csöveken keresztül a beltérbe. (a kül és beltér közötti nyomáskülönbség a hőmérséklet változás, vagy szél miatt azonnal jelentkezik) A másik gond, hogy nincs levakolva a téglafal és a téglák közötti réseken jön-megy a levegő. Sokan úgy rakják a Porotherm téglákat, hogy csak a vízszintes illesztések közé raknak maltert, vagy ragasztót, az egymás mellé kerülő téglák között nincs. Ez is lehet a huzat oka. Az a téves elképzelés, hogy minek vakolni, a polisztirol/hungarocell táblák letakarják a réseket. Igen, csakhogy a táblák sem passzentosan fekszenek fel a téglafalra, hanem a rakási és méretbeli pontatlanságok, valamint a ragasztó miatt mindig van rés a tégla és a szigetelőanyag között. Ez még jó is lenne, de mindig adódik olyan hely, ahol nincs rendesen lezárva, eldolgozva a szigetelés és ott már kialakulhat légmozgás. Ez egy bizonyos határig jó lehet, mert a fal tud szellőzni, a pára el tud távozni, de ha túl intenzív, kiviszi a meleget télen a szigetelés mögül, így már nem sokat ér a hőszigetelés.
Tehát kívül ott vannak a téglák közötti rések, amit a szigetelőtáblák nem tudnak rendesen lezárni és ott van a gipszkarton felől is, a gipszkarton mögötti a tartólécek miatt.
Javasolnám a külső felület vékonyvakolását, csak annyira, hogy a réseket lezárja. Ez nem kíván sok anyagot és hamar ki is tud száradni. Így megfékezhető a kültér felőli illetve felé történő hőáramlás.
A gipszkarton kopogó hangját nem szeretem, de ez az én problémám. Ha kívülről rendesen le van zárva a levegő útja, akkor nem lesz probléma a gipszkartonozással, de semmi esetre se legyen mögötte szigetelőanyag, mert akkor párazáró fóliát is fel kell tenni a gipszkarton alá.
Igen, a padló alatti hőszigetelésnek van jelentősége és nem is kevés. A ház hőveszteségének elég jelentős hányadát teszi ki a hiányzó aljzatszigetelés. Tehát egyrészt energiatakarékos megoldás, másrészt komfortérzet növelő tényező, mert nem "húz" télen a padló. Hiába fűt az ember, ha a padló felől folyamatos hidegérzet alakul ki.
A vízteres kandallóban nem tudok konkrét tanácsot adni, nincs tapasztalatom, de körülnéznék az Interneten a fűtési szakcégek kínálataiban, ott nagyobb biztonsággal kapna megfelelő választ vagy támpontot a döntéshez. Nagyon fontos, hogy a leghidegebb télre számolva is elég legyen a teljesítménye, különben fázni fognak, vagy állandóan pakolni kell a kandallót. Nem mindenki szeret éjjel többször felkelni emiatt.
Egy első ház építése során rengeteg dolgot el lehet szúrni, amit később már nagyon drága helyrehozni. A mesterek sem mindig akarnak haladni a korral, az új technikákat, technológiákat sokszor feleslegesnek tartják, nem értik meg a mai elvárásokat. Jó volt ez 100 éve, jó ez ma is alapon. Megszigorodtak az energiatakarékossági előírások, és nagyon drága is lett az energia. Nagyon fontos fogalmakon, követelményeken siklanak át, vagy nem vesznek figyelembe. A ház külső hőszigetelése, a szinte tökéletesen záródó hőszigetelő ablakok, ajtók, a modern fűtő eszközök, amik már nem a lakótérben helyezkednek el, vagy zárt égésterűek, nagyon hasznos dolgok, de egy rakás új problémát is okoznak. Ilyen például a penészedés. Régen csak a nagyon rossz állapotú, elhanyagolt, rossz adottságú, rosszul fűtött lakásokban, házakban fordult elő, ma viszont a korszerű, és energiatakarékos lakásokban is egyre gyakoribb. Egy ház építésénél mindig kell egy olyan tervező, kivitelező, aki az egészet egyben, az egymásra gyakorolt hatásaival együtt, komplex rendszerben látja, nem csak az egyes szakmai területek szerint. Hiába rakja bele a legjobb tudását és technikai eszközeit az összes szakma képviselője, ha az egymásra gyakorolt hatásait nem veszik figyelembe.
Nagyon koszonom a valaszokat
Kezdem jobban atlatni az egesz 'helyzetet' . Mar most tudom hogy az epitkezes vegen lesznek dolgok amit maskepp csinalnek de legtobbszor sajat boren tanul az ember. :)
Mindenkepp orvendek hogy kerdezoskodtem es a napokba lesznek meg kerdeseim..

Koszonom
Ezen lehet segíteni, rengeteg információt meg lehet találni a neten. Érdemes előtte egy kicsit kutakodni, hogy képben legyen. Akkor már tud célirányosan tervezni, és nehezebben hintáztatják a meg a "szakik".
Helló!
Ha lehet itt tenném fel a kérdésem-talán nincs annyira rossz topicban. Egy régi vegyesfalazatú(vályog-némi tégla), ház esetén milyen külső szigetelést érdemes alkalmazni?
Illetve a már fent lévő vakolatot el kell e távolítani, a miatt hogy a szigetelőrendszer hatásfokát ne rontsa?
Köszönöm
Ez függ a fal tulajdonságaitól. Ha nem egyenletes, girbe-gurba, akkor érdemesebb puha szigetelőanyagot (kőzetgyapot) ami kitölti a felületi egyenetlenségeket. Ha sima és száraz, jó a nikecell/hungarocell stb. Vályogfalnál figyelni kell, hogy ne nedvesedjen - bár ez minden fajta falnál lényeges. Lehetőleg páraáteresztő típusú legyen és rendszerben, ahol minden komponens - ragasztótól a vakolatig - páraáteresztő képességű.
Vakolatot csak akkor kell leverni és kijavítani, ha mállik, pereg, vagy elválik a faltól. Jó minőségű, szilárd vakolatot nem szabad leverni, maximum a gyengébb részeket és azt kijavítani sima vakolással.
Alapvető tétel: csak száraz, vizesedésre nem hajlamos falat szabad utólag hőszigetelni.
Köszönöm a választ.
Üdv!

Egy röpke kérdésem lenne. A panelek tekintetében az Öko+ programon kívül lehet vmiféle normális és egyben olcsó szigeteléssel dolgozni? Mert nekem több szempontból sem felelnek meg az Öko+ program feltételei.... Nemrég költöztem panelba és nem tudom pontosan a lehetőségeket, a szigeteléshez pedig nem nagyon konyítok :P

Előre is köszönöm a segítséget!
Nem igazán értem a kérdést. Mi nem felel meg? A feltételek, az anyag? Hogyan akar szigetelni, egyedül, vagy mindenki közösen a panelban?
Szerintem nagy baj nincs az öko plusz programmal. Én is abban vettem részt és igazából meg voltam elégedve. Ha a minőséggel lennének problémák akkor szerintem felesleges mást keresni mert így is nagyon jól megcsinálták.
Tiszteletem!

Új vagyok itt a fórumon és jópár kérdésem lenne, remélem tudnak nekem segíteni. :)

Most szeretnénk házat vásárolni,(100nm-es 38-as kisméretű téglafal) a ház hőszigetelés alul 5 cm(azthiszem ez is nikecell), a falakon belül 5 cm nikecell, a felső részen belülről 10cm nikecell, új nyílászárók vannak. Nemtudom mennyire jó ez a szigetelés, mint mreétben mint minőségben, de a ház tetszene nekünk és szeretnénk megvenni, csak kívülről is szeretnénk majd rá kb 10-15 cm-t és felülre is szeretnénk üveggyapotot a fődém felé 20cm-t kb. Attól félek hogy mivel így lelenne szigetelve lelenne fujtva a fal, és ezáltal kialakulna apenészedés, és szeretném tudni hogy önöknek mi a véleménye? tapasztalata ezügyben? tudom hogy nem feltétlen a elgjobb ötlet kívül bellül szigetelni de belül az az 5cm nem valami sok. Érdekelne hogy van-e valami megoldás estleg a penész meggátolására, pl. páramentesítő, rekuperátor, vagy szellőztető berendezések, vagy mindezek jelen esetben haszontalanok lennének? a fűtést se tudtuk még eldönteni, padlófűtést szeretnénk, vagy kondenzációs kazánnal vagy fa tüzelésű kazánnal, sajnos még enm tudjuk melyik lenne a jobb(1-2 helyen radiátor kiegészítéssel),(elvileg az elektromos drága fentartási költségű lenne) ugye fontos lenne hogy minél olcsóbb legyen a fent tartás is de közben emgfelelő hőérzetünk is legyen. Ha esetleg ebben is tudnának segíteni megköszönném, de ha nem ide tartozik elnézést. Plusz hogy mivel az aljzat már levan szigetelve meg aljzatkiegyenlítőzve is ez problémát jelentene a padlófűtésnél? Ha esetleg tapasztalatokból megtudnák írni mennyi lenne egy 100nm-es ház fütése megközelítőleg ezekkel a hőszigetelésekkel a különböző fűtési módokkal nagyon hálás lennék. Éves fütési költséget is írhatnak ha esetleg tudnak(megközelítőleg). (a nyílászárók K=1 értéküek ) Mindne ötlete segítséget szívesen fogadok. Gondolkodtunk azon is hogy esetleg napenergiával avyg ilyesmivel rásegítenénk majd később, csak nem olcsó megoldás, utólag rálehetne csatlakozni a rendszerre gond nélkül? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Tisztelettel: Zoltán
Sziasztok!
Első házam es egyben utolso.
Sajnos bele estem abba a hibába hogy kifogtam egy olyan kivitelezőt akinek a bevett gyakorlata ugyan ez amiről témázunk. Igy utólag okos az ember.
Jo minőségű porotherm 30 klima téglát választottam , rá kivülről 15 cm eps polisztirol. Alul 10 cm lépésàllo , födém 10 cm gyapot. Hosszu távra terveztem, szerettem volna ebergiatakarékos épületet, rajöttem közel sem az:(
Sajnos kivülre nem került légzáró vékony vakolat csak a pogácsásan! felragasztott es dübelezett eps. Utolag latom ez is el lett cseszve mert nem kenték körbe a szigetelő lapokat . Sajnos belül is elmarad a vakolat, helyette pogácsás ragasztással gipszkarton. Észleltem a belső párkányok felrakásánál a téglafal es a kartonfal közötti légáramlatot, azóta bujom a netet ez ügyben hogy mi tévő legyek, mert nem akarom az utcát fűteni:(
A kivitelezőnek emlitettem a problémát es ugy tesz mintha nem is ertené, persze nem is hallott még ilyet sehol, hülyének néz, persze csak azert mert ki van fizetve.
Ha van erre , tudtok valami megoldàst kérlek titeket irjatok!
Köszönöm
fodor.attila105@gmail.com
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 20 vendég