Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
22 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdvözlök mindenkit!
A következő lenne a problémám: 1 éve lakunk egy 1980-ban B30-as téglából épült családi házban. Az első télen döbbenten nézegettem a gázszámlákat és arra jutottam, hogy a régi belsőtokos redőnyöket megszüntetem, kibontom. A kérdésem az lenne, hogy a kibontást követően milyen módszerrel javítsam vissza. Ablakgyártással és beépítéssel foglalkozó cég honlapján találkoztam olyan módszerrel, hogy a redőnytok helyére hungarocellt ragasztottak be, majd azt dryvit hálóval és ragasztóval fedték és vakolták. A hagyományos módszer az áthidaló és ytong lenne. Melyiket válasszam?
Köszönöm válaszukat!

Csatolmányok

Az ablak körüli űrt mivel fogja eltakarni? Csak vakolva lesz, vagy valamilyen fa keret is?
Egyszerűbb a hungarocelles megoldás lenne, több réteg hálóval elég erős alapot tud készíteni a vakolathoz. Ehhez viszont még le kell verni a redőnytok körül a vakolatot, hogy a háló a téglára is fel tudjon kapaszkodni, így kisebb az esély később a repedezésre. Statikailag valószínűleg nincs szükség az erősítésre, ha jól látom fent már a koszorú alja látható, így a hungarocellnek csak a redőnytok helyét kell kitölteni, kívülről (az utca felé) meg betonozva van, így betörés/kibontás ellen is véd.
A második megoldásra csak két indokot találok pillanatnyilag: az egyik, hogy stabilabb összhatást ad a falazás, a másik, ha az ablak fölött ezen a részen valamit rögzíteni kell, akkor jobban tart a Ytong, de ahhoz, hogy a korábbi fallal egy legyen (ne repedezzen a régi és az új tégla találkozásánál), be kellene kötni a régi téglák közé is.
Köszönöm a gyors választ!
Az ablak mellett és alatt ytonggal szeretnék felfalazni, majd egy kis dryvit a repedések ellen és utánna vakolást terveztem. Bár valószínűleg sokkal olcsóbb megoldás és a hőszigetelése is jobb, az ablak feletti hungarocell kitöltéstől azért idegenkedem, mert nem érzem tartósnak, nem tudom mennyire erősen és mennyi ideig tartja majd a ragasztó ezt a nagy felületet a vakolat súlyával megterhelve. Milyen vastag vakolatot lehet tenni? Amennyiben mégis a hungarocell mellett döntök hány réteg dryvit hálót kell feltenni, hogy megfelelő alap legyen a vakolat súlyához, illetve a sima műgyantás dryvit ragasztó megfelelő-e a művelet kivitelezéséhez?
Megmondom őszintén, nekem is szimpatikusabb a felfalazás, de igazán nincs komoly oka, csak az a régi beidegződés, hogy a fal az fal. A Hungarocelles megoldásnál is valamivel érdemes feltámasztani a lapokat alulról, hogy ne csak a ragasztó tartsa. Dűbellel is lehetne rögzíteni, de a dűbel helytelen alkalmazásával hőhíd keletkezhet, ami télen pontszerű nedvesedést okozhat.
Elképzeléseim az első, hungarocelles megoldásra: mivel elég mély volt a redőnytok, több réteg szigetelőlapra lesz szükség. Itt két variáció lehetséges, egy erősebb impregnált deszkával alátámasztani a lapokat és arra ültetni, természetesen ragasztóval is összeerősíteni. A másik, az első vastagabb 10 cm-es hungarocell lapot néhány dűbellel a hátsó betonfalhoz rögzíteni - ez adja a tartó alapot - és ehhez ragasztani a többi réteget. (hőhíd így biztosan nem jelentkezik, mert a felette lévő lapok szigetelnek) Így biztos nem fog elválni a faltól, a ragasztó biztosan megfogja a többi réteget is. A saroknál érdemes sarokelemet használni, így megerősíteni az élét, majd két réteg hálóval lefedni az egész tömböt. Sorrend: ragasztó - háló - ragasztó - háló - ragasztó majd jöhet a vakolat. Érdemes a legfelső réteget durvára hagyni, hogy a vakolat jobban tapadjon hozzá. Ahhoz, hogy ez egy stabil tömb maradjon, a hálót le kell hozni alulra és ott is a falhoz rögzíteni ragasztóval, valamint a régi tégla falhoz is kivinni min. 5 cm-rel de inkább 10 cm-rel, közvetlenül a téglához ragasztva. Itt le kell verni a vakolatot és letisztítani a téglákat a pergő vakolattól, mert ahhoz nem tapad a ragasztó rendesen. Két réteg háló már elég erős felületet ad ahhoz, hogy ne sérüljön meg már kis erőbehatásra, ütésre is.
A hagyományos falazós megoldásnál érdemes az áthidalót bevésni a téglafalba és nem csak az oldalt felépített Ytongra ültetni. Így sokkal stabilabb, kisebb az esélye a mozgásra és a későbbi repedezésre.
Köszönöm a tippeket!
Átgondolom.
Átgondoltam és egy köztes megoldást találtam ki.
A megoldás lényege, hogy a függőleges beton takaróra csemperagasztóval felragasztok egy 8 cm-es hungarocellt, majd bevésem az áthidalókat és fölötte felfalazom ytonggal, majd dryvit és vakolás. Így nem keletkezik hőhíd, és a fal, fal marad.
Azért a véleményét erről is kikérném.
tancsikusz írta: Átgondoltam és egy köztes megoldást találtam ki.
A megoldás lényege, hogy a függőleges beton takaróra csemperagasztóval felragasztok egy 8 cm-es hungarocellt, majd bevésem az áthidalókat és fölötte felfalazom ytonggal, majd dryvit és vakolás. Így nem keletkezik hőhíd, és a fal, fal marad.
Azért a véleményét erről is kikérném.


Az elgondolás jó.
A Ytong jobb hőszigetelő a sima téglánál, szerintem elég egy 5 cm-es hungarocell a beton mögé, de persze nem akarom lebeszélni a vastagabbról sem. Ki kell mérni, hogyan fér el a hőszigetelő és a Ytong tégla. A lényeg, hogy egy szintben legyen a Ytong falpótlás és a régi téglafallal. Nem tudom mit ért a Dryvit-on, ha csak a hálót, akkor jó, ha hőszigetelő lapot is, akkor felesleges.
A hungarocell/nikecell stb. hőszigetelő lapoknak van saját ragasztója, azzal érdemes ragasztani. Nem tudom a csemperagasztó mennyire tapad a hőszigetelő laphoz.
Ha csak a régi redőnytok helyének az eltüntetése a cél, akkor érdemes megfontolni a gipszkartonozást is. (Ha jól értettem, akkor a fal síkjáig jönne ki a pótlás.) A tartóprofilokat könnyebb rögzíteni, mint az áthidalókat, és a gipszkarton mögötti részt maradéktalanul ki lehet tölteni közetgyapottal, vagy más szálas szigetelőanyaggal. A karnis meg egyébként is szélesebb az akblaknál, így azt már lehet a falhoz csavarozni.

Tomiszaki
Akárhogyan is alakul, egy két képpel megtámogatott beszámolót remélhetőleg kapunk a megoldásról. :D
Azért egy kérdés felvetődik, nem fog később hiányozni :?: Az új redőnyök sokkal kisebb helyen elférnek, körbe lehetne szigetelni a tokját és néha - de főleg ilyen viharos időkben - jól jön a redőny.
Üdvözlöm!
Már elkezdtem csinálni! Ahogy haladok csinálok képeket, később felteszem azokat a fórumra.
Terveim szerint ősszel csináltatok külső tokos redőnyt a régi helyett.
Üdvözlöm!
A mellékelt képek szerint szépen lassan halad az átalakítás.

Csatolmányok

Úgy látom a képek fordított sorrendben kerültek föl, sebaj!

Csatolmányok

A munka folytatása a "Festés előkészítés?" témában folytatódik.
Most már szerencsére ez következik.
Gratulálok, szép lett. :D
Az áthidaló és a betonfal közé is jutott hőszigetelés? Az egyik képen mintha a hungarocell végét látnám.
Igen van szigetelés az áthidaló és a betontakaró között is.
Az nem külön polisztirol lap, hanem a 8 cm-es polisztirolt a ragasztáson kívül még egy kis váll befaragásával felültettem az áthidalóra.
Valószínűleg az látható a képen.
Természetesen az is be lett dryvithálózva és vakolva. Úgy gondoltam így még kisebb a hőhíd kialakulásának az esélye.
22 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég