Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet mindenkinek!

Egy tavaszi felújítás folyamán a villanybojlert feltettük a fűtetlen és szigeteletlen padlásunkra. Ilyen formán elég veszélyes, ugyanis a be - és kifolyó csövek, valamint a cseppelevezető cső is szabadon fut a falakon. Ha télen - nyáron napsütötte mediterrán területen laknánk, nem aggódnék, mert ritkán lehet kemény fagy, de a mienk kontinentális éghajlat, ami télen veszélyt jelent a bojlerra, ugyanis nagy hidegben a padláson fagypont alá is esik a hőmérséklet. Ezúton az lenne a kérdésem, hogy szokták e a villanybojlerokat kívülről szigetelni, ha igen, milyen megoldással. Külön megoldandó feladat a falakon futó csövek. Gondolom másutt is van, hogy a vízvezeték a ház falán fut, és azt kell utólag fagyvédeni. Erre milyen megoldásokat szoktak használni? A padlás szigetelését később tervezem, addig is kellene valami áthidaló megoldás.

Ti mindig is nagyon jó tanácsokat, ötleteket adtatok!

Köszönet:
Atya
Üdv Atya!
A bojler eleve szigetelt, megfagyni benne a víz télen csak akkor tud, ha kikapcsolod az áramellátást, vagy lekapcsolod a fűtést nullára. Annyiban nem szerencsés megoldás a szigeteletlen padlásra rakni a bojlert, hogy télen a saját szigetelése ellenére nagyobb lesz a hővesztesége, mivel nagyobb lesz a hőfokkülönbség a beltér és a kültér között. Megoldható a bojler további hőszigetelése is, többféle módszert hallottam már. Például üveggyapot vagy kőzetgyapot párnával kívülről bevonni, de itt hozzáférhetővé kell tenni az elektromos szerelvényeket, csatlakozásokat, ha valamilyen gond lenne, ne kelljen mindent lebontani, csak a bojler alsó részét. Kicsit több anyag, de talán kulturáltabb megoldás, egy hőszigetelt kis "házikót", kalickát építeni köré, ami körülveszi a teljes bojlert, de az ajtaját kinyitva könnyedén hozzáférhetővé válik az összes fontos szerelvénye. Ebben az esetben a bojler hővesztesége fűti a kalicka terét, ezzel csökkentve a hőveszteséget és megakadályozva a fagykárokat. A külső hőszigetelés nem engedi elveszni teljes egészében a "hulladékhőt", illetve nagy mértékben csökkenti a távozását.
Mindkét esetben feltétlenül el kell végezni a vízcsövek utólagos hőszigetelését, akár a régebben használt filccel alaposan, vastagon és mindenhol betekerve, akár az újabb PU csőhéjszigeteléseket alkalmazva (vagy a kettő kombinációja a nehezebben elérhető helyeken), amit viszonylag baráti áron lehet kapni nagyobb barkácsáruházakban, illetve vízszerelési boltokban. Itt nagyon fontos, hogy a vízvezetékek teljes felülete le legyen hőszigetelve és a túlfolyó csöve is kapjon hőszigetelést, nehogy a fűtéskor távozó víz belefagyva komolyabb gondokat okozzon. Erre az ember nem nagyon figyelne első körben, de meg kell oldanod a biztonsági szelepnél távozó víz fagyásmentes, biztonságos elvezetését, vagy gyűjtését. Télen nem lehet az ereszcsatornába vezetni, mert a kilépő víz a cső végére fagyhat, és máris eldugította a túlfolyót.
Legegyszerűbb módszer csak a vízvezetékek és a túlfolyó alapos hőszigetelése, de a bojler nagyobb hővesztesége kapcsolóórás táplálás esetén már okozhat gondot (hideg vizet) a nap végére . Én a hőszigetelt kalickás módszert javasolnám, bár nagyobb a bekerülési költsége, de hosszabb távon is biztonságban érezhetitek magatokat nagy hidegek esetén is.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 8 vendég

cron