Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Mostanában szeretnénk házat kívülről felújítani. A kőműves a vakolást homokkal akarja csinállni,de többen mondták,hogy mostanában már a 0.1-es sóderrel szoktak vakolni. Most szerintetek kinek van igaza?
gumisxxx írta: A kőműves a vakolást homokkal akarja csinállni,... mostanában már a 0.1-es sóderrel szoktak vakolni. Most szerintetek kinek van igaza?

Üdv!

Gyakorlatilag mindkét félnek. :D

Alapvetően van a bányahomok, ami a benne lévő agyagtól esetlegesen tájegységenként sárgás színezetű, és van a füredi homok, ami gyakorlatilag az általad említett 0,1 mm szitált sóder. (Na most fogok kapni majd a kőművesektől, remélem pontosan fogalmazok :D ). A normál homokkal általában az alapozás történik a füredivel meg maga a simító vakolat kerül fel, ami cementesebb, keményebb felületet ad, így jobban védi az alatta lévő rétegeket.
Ha a kőművesedben megbízol, akkor szerintem legjobb, ha rábízod a döntést. Mert ugyan megszabhatod, hogy mit és hogyan csináljon, és egy vállakozó úgy is fog tenni (látja főnök, maga mondta, és úgy is lett csinálva, most meg szépen lepotyogott az egész...), viszont az abból eredő hátrányok és előnyök terhét is viselheted.

Viszont egyre inkább előregyártott vakolatokat szoktak használni a mesterek, ami lehet hogy anyagilag kissé drágább, összehasonlítva a homok+mész+cement ellenféllel, viszont megvan az a nagy előnye, hogy végig egyenletes színezetű és szilárdságú felületet ad, és nem a segédmunkás szemére és kezére van bízva a bedolgozandó anyag minősége. Feltéve, betartva a keverési arányokat, de ez már kimérni tényleg gyerekjáték.(Dolgoztam olyan helyen, ahol egész nap a mesterek az anyag minőségét kifogásolták, ennek ellenére nem vittek vissza egy grammot sem, szépen bedolgozódott az szép falakba.)

Ezek alapján adom vissza megfontolásra döntésedet.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szerintem teljesen mindegy, nincs nagy különbség. 70-80 éves házak vannak még mindig ép homokos vakolattal, és ha lepereg, nem a homok hibája, hanem a kispórolt kötőanyagé, a nedvesedésé, vagy a környezeti károsító anyagoké, amik szétmarják a vakolatot.
Mindig változnak a trendek, biztos meg tudják ideologizálni miért jobb, esetleg tartósabb a 0.1-es sóderrel vakolni, de Jmedveggyel egyetértve, ha a kőművesed ezzel tud dolgozni, ez lesz a jobb neked is. Külső vakolatnál meg mindegy, mert ha elegendő anyagot rak mindenből a homokhoz, erős alapot ad a külső vakolatnak. Az időjárásnak leginkább kitett réteg a nemesvakolat, ez védi meg az alapot az esőtől, a naptól.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég