Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!

A kérdésem annyi, hogy szerintetek kikeményedett pur-habba bele lehet e csavarni facsavart. Úgy értem mindenféle tipli és fúrás nélkül, pur habba facsavar (önmetsző). Nem fell súlyt tartania.

Köszönöm a válaszokat,

Üdv:
Atya
Atya,
természetesen bele lehet csavarni, hisz az önmetsző csavar sokkal keményebb anyagokba is belemegy. Ez kb. annyit fog érni, hogy a csavar nem esik le a földre saját súlyától, de ezen kívül nem tudom mire lehet még jó. A purhab nagy felületen kikeményedve nagyon jó tömítő és tartó anyag, hisz ablakokat, ajtókat rögzítenek vele, de ezt csak nagy felületen képes megtenni. Egy purhabba becsavart önmetsző csavart egy kisgyerek is ki tud szedni az apró kis kezeivel szerszám nélkül, így nem igazán értem mi célja lehet ennek. Csak próbálja ki, mennyire egyszerű egy kikeményedett purhabból egy kis darabot kikapirgálni akár szerszán nélkül is, szóval nem fog sérvet okozni. :wink:
Ma nagyon rejtélyes! 8)
Ja igen, csak nem akarom minden gondom-bajom itt a neten kiteregetni.
Arról van szó, hogy kiesett a zsalukitámasztó, és egy jó nagy lyuk lett a falon.kb 3-4 cm átmérőjű és 10 cm mély. Mivel nem lehet a lyukat arrébb fúrni, mert akkor nagyon ki kellene nyúlni a kitámasztóhoz, gondoltam, betömöm purhabbal és belecsavarom a zsalukitámasztót. Persze lehet, hogy kellene tipli is.
Nem tudom, gondoltam feldobom mint téma, lehet hogy túl apró dolog, de az ördög a részletekben rejlik, tudjátok.
Atya,
téglafalba lenne? Miért nem felel meg a jó öreg gipsz és abba a tipli? A purhab ugyan megtartja a kitámasztót, de ha a szél elkezdi rángatni a zsalutáblát, előbb mint utóbb ki fogja szedni a helyéről a kitámasztót.
Üdv!

Akkor viszont egy befelé öblösödő lyukat vésnék, gipsz+homok keveréket olyan sűrűségben készítve, hogy a tejfölre emlékeztessen, egy alkalmas tömör tégladarabból egy olyat faragni, ami kellő aránylag könnyedén betolható a keletkezett üregbe. Lehet több darabból álló is, de ne törmelék! A gipszet az üregbe spaklival bedobálni, tégla darabo(ka)t betolni, ha a gipszből kijön valamennyi, az csak jó, mert akkor belül mindenhol hézagmentesen tölti ki a belső teret, illetve a belső lyuk kialakítása miatt nem is egyszerű kitépni. A tetejét a maradék gipszes habarccsal lejavítva, uszkve 24 óra múlva fúrható, tiplizhető, magyarán használható.
Én legalább is így tenném. Hasonlóan volt anno megoldva a vályogfalakban a szerelvénydobozok elhelyezése, az elképzelés a gyakorlatban egyébként többször lepróbálva :D .

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Egyszerűbben gondoltam, gipszbe még puha állapotában belenyomni a tiplit és megvárni amíg megköt, így meg lehet spórolni a fúrást. Egy zsalukitámasztáshoz elég erős így is, utána csak bele kell csavarni a kitámasztót. De ha már a régi dolgoknál tartunk, régen fát gipszeltek be a falba és abba ment a csavar. Ez is lehet megoldás lehet az előnyeivel és hátrányaival együtt.
OK. kösz a válaszokat. Igazság szerint a pur habot csak ezért használnám, mert úgy gondolom egyenletesebben kitölti a 10 cm mély lyukat, mintha spaknival tologatnék be gipszet, ill. tégla / ytong darabokat. Attól félek, hogy évek múlva a gipsz egyben kiesik a kitámasztóval, ahogy az idők folyamán a szél rángatja. Mert az is baj, hogy a kitámasztó becsavarható része túl rövid. De ez már egy másik téma: Hogyan tudnék egy kitámasztót meghosszabbítani? Hegeszteni nem tudok.
Atya,
a purhab nem évek múlva esne ki kompletten, hanem napok múlva a kitámasztó belőle. Ez semmiképpen nem elég erős, felejtse el. A lyukat kicsit tisztítsa ki a (lényeg, hogy a gipsz téglához is tudjon kötni), majd fújja ki belőle a pergő, porló részeket, és vízzel spriccelje be. Ezután jöhet a lágy gipsz, esetleg Jmedvegy által javasolt homokos erősítéssel. 10 cm mélyen betömöszkölni finoman fogalmazva sem túl nagy kihívás, majd ha teljesen kitöltötte a gipsszel, nyomja be a kitámasztónak megfelelő tiplit és állítsa megfelelő helyzetbe. Kicsit rá lehet segíteni a beállításban, ha a kitámasztót félig betekeri a tiplibe, akkor látszik hogyan fog állni. Pár perc alatt a gipsz annyira megköt, hogy ne kelljen kézzel tartani, majd 24 óra múlva teljesen be tudja tekerni a kitámasztót. Ha nem éri közvetlenül víz a gipszet, akkor akár 10-15 évig is jó lehet, na bumm, akkor megismétli még egyszer. Addigra úgy is kitalálnak sokkal jobbat.
Ennél jobb megoldás lenne a készen kapható vakolóanyaggal kitömni, de ezért kár venni egy 20 kilós zsákot. Amennyiben van, vagy tud szerezni egy pici kültéri falfestéket, kenje le a gipszet a teljes száradás után, ez jobban védi a külső hatások ellen.
Ennél egyszerűbben megcsinálni...........................hááááááááááát hirtelen nem jut eszembe. Itt felesleges túlbonyolítani az életet.
OK, OK, OK. Purhab elvetve, irány a gipsz. Azért is jövök ide, hogy a sok hülyeségem kontrollálva legyen. Hofi is megmondta: Egyedül nem megy, egyedül nem megy....
Plaszlo írta: ... Jmedvegy által javasolt homokos erősítéssel. ...

Üdvözletem mindenkinek!

A félreértések elkerülése végett: a homok itt nem erősít, éppen gyengít, viszont megnöveli a gipsz kötési idejét, hosszabb idő távlatában lehet vele dolgozni. Villanyszerelőként viszont van olyan munka, amikor nem jön utánam egy komplett festő csapat és szükség van az ilyen kisebb bejavításokra. Viszont nem árt tudni, főleg festések során a pusztán gipsszel javított fal a foltnál eltérő színezetű lesz, ami főleg hosszabbtávon képes elég feltűnő lenni, és zavaró.
Ha fal anyag tégla, maradjunk a téglánál, az ytong ebből a szempontból rosszabb, mivel "kiszívja" a vizet a környezetéből, hasonló lesz, mintha a friss betont nem locsolnánk, betonnak beton marad, de messze nem olyan tartós.

A megjegyzésem pusztán adalékként kérem kezelni. Egyébként valóban az egyszerű dolgok a legkézenfekvőbbek :D .

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nem lehetett begipszelni, mert teljesen kitekeredve sem fértem úgy hozzá, és a luk volt vagy 20 cm mély. Maradt a purhab. Majd meglátjuk hogy tart.

Atya
Purhab, de nem facsavar ügy!!!!!
Ma elég sokat használtam purhabot és elég sikeresen összekentem a kezem. Van-e valakinek javaslata, hogy mivel lehet biztonságosan lemosni a kézre száradt purhabot??
Előrelátó ember vesz purhab lemosót is :D , ezzel lehet a kézről és a nem kívánt helyekről könnyen eltávolítani, amíg meg nem köt. Utána - ha már megkötött -, csak mechanikusan lehet eltávolítani, idővel a bőrrel együtt lekopik. Gyakorlati tapasztalat :( . Nitrohígító lehet még jó, de ez is csak kötés előttig.
Köszi, az előrelátással megnyugtattál :roll:
Egyébként szépen lejött a kezemről rászáradás után. A diagnózis: régi "bányász caola" szappan és körömkefe. Eredmény cca. 95%.
Az tényleg jó eredmény! Bőröd hány százaléka maradt meg? 8) És mi a bányász Caola szappan? :shock:
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég