Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,

Télen estem át egy lakásfelújításon, ami többek között laminált parketta lefektetését is jelentette. Eddig minden szép és jó volt, de ahogy jött a meleg és tágult a parketta, elkezdett púposodni. Kivettem már a burkolatváltókat, amivel kicsit javult a helyzet, de még nem 100% (ezért tudom, hogy nem vizesedés vagy hasonló a probléma). A végső megoldás az lenne, hogy a problémás részeknél leszedném a szegélylécet, és levágnék a lefektetett parkettából egy kisebb darabot, hogy tudjon tovább tágulni. A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen szerszámmal tudom megoldani, anélkül, hogy fel kéne szedni magát a parkettát. Az első ötletem a flex volt, de nem tudom, hogy alkalmas e erre. Kérlek, segítsetek!
Köszönöm,
Dan
A flex nem rossz ötlet, de nem vágókoronggal, hanem körfűrészlappal. Úgy tudom lehet olyan méretű körfűrészkorongot venni, amit fel lehet fogatni egy kisebb flexre. Fordulatszám szabályozós flex lenne az igazi, ha azzal odaférsz a széléhez.
Én már egyszer csináltam ilyesmit, parkettára rakott válaszfal alól vágtam ki a szuvas parkettát, majd alábetonoztam a válaszfalat. Csak így tudtam megvédeni az új parkettámat a szomszéd szuvas parkettájától.
Esetleg még a rezgővágókkal lehetne próbálkozni, nem tudom mi a szakszerű neve, azok elég kicsik, közel lehet vágni a fal mellett.
Üdv!

Véleményem szerint azért csak próbáld meg felszedni. A flexre szerelt körfűrészlapról ugyan hallottam, állítólag valóban létezik, de egyrészt több mint valószínű, hogy nem a laminált parkettához találták ki, másodrészt megnézem, hogy a faltól uszkve 4-5 cm távolságra, biztos kézzel egy vonal mentén levágsz pl. 1-0,5 cm-t. Közben nem vágsz bele a parketta alatt lévő betonba, és ha visszacsap, ne vágsz bele a fennmaradó részbe. Mintezt mintegy mondjuk 5 m hosszan. Lehet próbálkozni, de a benne rejlő balesetveszélyességéről nem is szóltam. Ti. ez kb 7 mm vastag, a normál parketta viszont kb 20-22 mm.
A mostani lamináltak majd mindegyike utólag is felszedhető, igazán akkor vagy bajban, ha a szegélylécet csavaroztad, vagy ragasztottad, mert akkor a padló is több helyen sérülhet.
Ezután marad egy szúrófűrész, és még mindig 5 ujjal kérhetsz sört a barátoknak a helyi talponállóban :D

Mellesleg a laminált parketták esetén 15mm távolságot javasolnak elhagyni, ellenkező valóban a fenti(lenti) eset fordulhat elő. Kisebb helyiségekben szokás még valamilyen olcsóbb sziloplaszt anyaggal a távolságtartást bitosítani.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Valóban elég veszélyes a flexbe fogott körfűrésztárcsa, de azért írtam a fordulatszám szabályozós flexet, úgy finomabban lehet vágni. Én 230-as flexbe fogott tárcsával vágtam a parkettát alulról felfelé és mindkét kezemmel tudok 5 sört kérni. :D
Kicsit utánanéztem, a Multimasterra gondoltam, szép lassan, de bontás nélkül is elvileg le lehet vágni a felesleget. Az elvileg annak szól, hogy sosem használtam ilyen gépet, nem tudom mire képes.
A prospektus szerint
"A fához készült keményfém HSS fűrészappal a FEIN MULTIMASTER „mini körfűrésszé“ alakul – és ideális a hosszú, pontos vágások elkészítéséhez, pl. parkettában vagy laminált padlóban készítendő tágulási hornyok elkészletében. Mélységállítóval és anélkül is használható."
http://www.multimaster.hu/
http://www.multimaster.hu/fmm250/Fein_FMM250.pdf
Kölcsönzőből is minden bizonnyal ki lehet venni ilyen gépet.
A parketta utolsó sorának a felszedésével sem feltétlen lehet eredményt elérni, ha hosszirányban feszül a padló, akkor vagy az egészet fel kell szedni, vagy marad a vágás a lerakott padlón.
A szegélyléceket érdemes lenne felszedni és megnézni a dilatációs hézag nagyságát, vagy hiányát, az mindent elmond.

Csatolmányok

Köszönöm az építő hozzászólásokat, hasznos tanácsokat!
Ez a Multimaster elég jónak tűnik, biztosan megoldható vele a munka amit el szeretnék végezni. A parketta egyébiránt 8mm vastag, kopásállósága az irodai felhasználásra teszi alkalmassá (talán PEI III, de ebben nem vagyok biztos). Abból indulok ki, hogy a dilatációs hézag minimálisra csökkent, vagy talán el is tűnt a nagy melegben, vagyis 1-1,5 cm vastag darabot biztos le kellene vágni. A kérdés most már csak az, hogy szerintetek hol lehet ilyen gépet kölcsönözni? Elég borsos az ára, nem szeretném csak ezért megvenni (egy flexre még beruháztam volna, de ahogy írjátok azzal nem biztos, hogy megfelelő eredményt érhetek el).
Köszönöm ismét,
Dan
Meg kell próbálni a nagyobb kölcsönzőket a közeletekben. Próbából rákerestem a Google-val, találtam is, napi 3500 Ft. Nem tudom merre laksz, ezért keresgélni kell. Arra számíts, hogy egy kisebb államadósságnyit ott kell hagyni letétben. :?
Sziasztok,

Ismét elővenném a témát, mert a szabadságok stb. után most vált aktuálissá a dolog. A nyitó hozzászólásban vázolt probléma továbbra is adott.
Megpróbáltam körbejárni a piacot multigép ügyben, mert arra jutottam, hogy a kölcsönzésért kifizetendő forintokat inkább befektetném egy ilyen gép megvásárlásába, hiszen az később is jól jönne. A legutóbb felfedezett típus a következő: Einhell BT-MG 180
Ezzel a konkrét géppel-, a márkával kapcsolatban stb. kérném ki a véleményeteket. Az említett gép ára kb. negyede a Fein multimasterének és fele a Bosch hasonló multigépének, ezért figyeltem fel rá.
A postokat előre is köszönöm!
Üdv,
Dan
Üdv!
Magát a gépet nem ismerem, de az Einhell márkát igen. Középkategóriás gép, igényesebb barkácsmunkákra kiválóak. Egy éve fedeztem fel, eddig van tőlük: asztali és gérvágó (billenő) körfűrész, el. gyalu, szúrófűrész, felsőmaró, kompresszor, kapocsbelövő. A házam felújítására vettem, azóta dolgoznak rendesen, a legnagyobb gondom velük a szúrófűrész LED világítása kipukkant, kicserélték az egész gépet. Csodát azonban ne várj tőle, de az árához képest szerintem jó. Ha csak otthoni barkácsmunkákhoz kell, szerintem megéri, 2 év garit adnak rá.
Nem tudom mennyiért láttad, én itt vettem a gépeimet és most akciós:
http://www.szerszamkell.hu/catalog/product_info.php?products_id=2070
Én azért a küszöb boritásnál- takarásnál is megnézném a megfelelő hézagot.Nem tudom,hogy milyen megoldásal csináltad.Fémsinnél is elöfordulhat ,hogy szorosra,pászosra sikerül.
Sziasztok! Hasonló problémám van, utólag kellene levégnom a diletáció miatt. A multimaster jó megoldás volt végül? Melyik fejet kell használni? Köszi.
Sziasztok!
Olvasgattam a hozzászólásokat és nem igazán találtam arról hozzászólásokat, hogy kinek mennyire vállt be a vizálló laminált parketta. Felújítás előtt állunk és a konyhába + előszobába szeretnénk laminált padlót. A neten elég sok vizálló "ajánlat" is van, de a tapasztalat mindig többet ér. Ha valakinek van jó ötlete, megköszönöm
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 19 vendég