Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlöm!
A következő kérdésem lenne. Jelenleg újítom az egyik szobát, a "Belső redőnytok megszüntetése." címen már írtam a fórumra, most épp ezt a szobát szeretném kifesteni.
A falfelület korábban meszelve volt, de később CMC tapétaragasztóval fűrészporos tapéta fedést kapott, lefestve már nem lett, mert elkezdett penészedni.
A redőnytok kibontása okán mindenképpen festeni kell, így elkezdtem levakarni a korábbi mészfestéket, ami néhol jól néhol elég rosszul kaparható. A kérdésem az lenne, hogy ha később szintén mészfestékkel szeretném lefesteni a falat szükséges e az egész felületről a festéket lekaparni, vagy elég esetleg csak pl egy drótkefével érdesíteni a felületet, a laza részeket levakarni, mélyalapozózni, glettelni, csiszolni, mélyalapozózni és végül meszelni.

Azt is szeretném megkérdezni, hogy van még két szoba, ahol az előzőhöz hasonló módon mészfestékre lett CMC ragasztóval tapétázva, de ott HERA diszperziós festékkel lett lefestve a fal. Itt milyen felületelőkészítést alkalmazzak, ha - a penészedés megelőzése miatt - szintén meszelni szertetnék?
Nem tudom hol tartasz, lehet már végeztél is. Először a penészedés okán kéne elgondolkozni, mert a mészfesték is csak ideig-óráig penészölő, aztán azon is kiül, ha nedvesedik a fal. A most berakott modern, jól záródó ablakkal lehet, csak rontottál a helyzeten, mert ezzel még az előző ablak gyenge zárása miatti szellőzést is kiiktattad. A penészes részeket penészölő szerrel mosd át, majd csiszold le a fertőzött részeket. De ne feledd, ez csak felületi kezelés, a penészedés okát nem szünteti meg. Tehát először azt kéne kiderítened, miért penészedett a fal. Ha ezt nem tudod megoldani, minden évben meszelhetsz. :shock:
A mészfestékkel nincs sok gond, óvatosan le kell kaparni a málló, meglazult, vagy penészes részeket. Előtte érdemes a ragasztót lemosni róla. Kérdés, hogyan sikerült a tapétát lehúzni. A lekapart falat óvatosan csiszold át, vagy gyökérkefével (ne drótkefével!) keféld át így a pergő részek teljesen lejönnek. Glettelést vagy az előre elkészített glettelőanyaggal, vagy a régen bevált gipsz + tapétaragasztó kombinációval végezd. Festők szoktak a kész glettanyagba is még egy kis gipszet keverni, hogy erősebb legyen. Ma már lehet kapni jó minőségű száraz glettelőanyagot, amit csak vízzel kell a megfelelő arányban bekeverni és használható. Nagy felületű pergő részeket egy darab papírtapétával szoktak megfogni, ha van mihez erősíteni és ezt simára glettelni. Nagyon kritikus felületet, egyszerűbb leverni és azt a részt újra vakolni készen kapható vakolattal. Ezzel nem lesz gond később sem.
Mélyalapozó szerintem elég a glettelés alá, a jobb tapadás miatt. Ha jól gletteltél, utána már mehet a mészfesték, az elég sűrű és tapadóképes, szerintem ez alá már nem szükséges. Az amúgy sem baj, ha a mészfesték jól beszívódik, feltéve, hogy nem akarsz később váltani diszperziósra.
A másik két szobában a tapéta elválasztja a korábbi mészfestéket a diszperzióstól, ezért nem lesz gond, a munkafolyamat ugyan ez lesz a tapéta leszedése után. A tapétát jól vizezd be, akkor könnyebben leszedhető - bár van amikor szárazon is elég meghúzni és már esik is le -, és a tapétaragasztó is könnyebben lemosható, csakúgy mint a felázott mészfesték.
Köszönöm a választ!
Sajnos még nem végeztem, mert valamiért nem fed a mész.
Nem tudom mi lehet a probléma. Korábban meszelve volt a felület, ennek ellenére lekapartam, bár ne tettem volna.
A glettelés és csiszolás után ahol a vakolat kilátszik nem tapad fel a felületre a mész.
Nem mészfestéket használok, hanem rendes meszet, bekeverve oxid színezővel, meg egy csipetnyi lenolajjal.
A mészfestéket a festékboltos eladó nem javasolta, mert állítása szerint az olcsó bolti mészfesték inkább diszperziós festék, minimális mésztartalommal.
Az általam bekevert mésszel a színezés miatt a garázsban csináltam próbafestést, ahol szintén meszelve van és ott jól fedett és fenn is maradt.
Lehet, hogy esetleg egy korábbi enyves festék maradványait hoztam a felszínre a mész levakarásával?
Várom a tippeket!
Üdv!
T. László
A fal nedvesedése abból adódott, hogy a helyiség télen alig volt fűtve, mivel nem használtuk, csak lomtárnak.
A rosszul szigetelt belső redőnytok felől érkező hideg és a lakásból áramló meleg miatt kicsapódó pára okozhatta a penészedést.
Ezért találtam ki a belső redőnytok megszüntetését, mert a lakás is fűthetetlen volt így.
Műanyag hőszigetelt ablak volt beépítve, az ablak kibontása során tapasztaltam, hogy a műanyag ablak a régi fa ablakkeretbe van csak becsavarozva és belülről műanyag takarólécekkel "leszigetelve". A púrhabot kispórolták a mesterek.
Elképzelhető, hogy egy előző festés, vagy a fal szennyezettsége miatt nem tapad a mész. Próbáld szappannal lemosni (nem fürdőszobai, ferstékbolti) az talán lemossa a szennyeződést. Amennyiben nem, le kell csiszolni és újra glettelni. Én is találkoztam ilyen falfelülettel a wc és a konyha festésénél, annyira erős és sima volt a vakolat, hogy se a glett, se a festék nem tapadt rá, le kellett csiszolnom és újra glettelni. Ki tudja az elődeim mikor és mivel festhették anno.
A többi helyen jól tapad a mész? Ennyi munka után használhattál volna korszerű, szellőző diszperziós festéket is. Ha megszüntetted a penészedést kiváltó okot, akkor nem lett volna szükség mészre mint gombaölő szerre.
Megoldódott a probléma!
A meszet csak pemzlivel lehet kenni.
Nem hittem el és hengerrel próbálkoztam ezért nem tapadt.
A meszelés mellett az ár miatt döntöttem, így kb 1500,-Ft-ból kijött a festés.
Kicsit csíkos, de egész jó lett. Első munkának elfogadható.
Üdv!

A meszet két soron érdemes felkenni, ahol a felkenés irányai egymásra merőlegesek, akkor nem lesz csikos.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Hello,
penészesedés miatt északi tájolású szobát fogunk kifesteni. Az okot úgy próbálom megszüntetni, hogy a műanyag nyílászáróba aereco szellőzőt építtetek be, és a szekrény 10cm-re lesz a faltól.
Ezen kívül mészalapú festékben gondolkozom. Viszont most diszperzióssal van festve, és azt lekaparni borzasztó lenne, ezt valószínűleg nem csináljuk meg.
Így van értelme mész alapú festékkel kifesteni? Vagy ugyanaz, mintha újra diszperzióssal festenénk?
Üdv.
A mész alapú, vagy mészfesték csak akkor "működik", ha közvetlenül a vakolatra van felhordva, tud a fal szellőzni. A Diszperzit eléggé párazáró jellegű, ha ráfested a mészalapú festéket, akkor az esetedben adtál a sz@rnak egy pofont (elnézést a szóhasználatért). :roll:
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] valamint 6 vendég