Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok
Lenne egy kérdésem.
A most megvásárolt házunkban van egy nagyon régi, de gyönyörű tömör fa bejárati ajtó. De egy kissé megvetemedett. Alsó részén kb 1-2 cm távolság van a keret meg az ajtó között. Mit lehetne ezzel tenni? Meg szeretném tartani. Szeretnék bele szereltetni egy többpontos bevéső zárat, és ezt szeretném használni.
Valami házi megoldás létezik? Vagy valamilyen módszer? Minden megoldás érdekelne.
Köszönöm ha valaki segít.
Üdv!

Előre bocsátom, egyszer más megpróbáltam hasonlót, de az inkább csak az ötlet megpróbálása volt, másrészt a jószándék vezetett.
Tudomásom szerint mai napig megállja a helyét, de nem egyszerű gyakolat, és eltart pár napig.
A vetemedés irányát kellene elsősorban szemügyre venni, milyen mértékben hajlott el, vagy csavarodott is az anyag. Én konkrétan egy púposodást orvosoltam. Alapvetően leginkább asztalos munka, de sziszifuszisága miatt ritkán vállalják, de lehet még mester, aki belemegy, mi több legalább 2-3 nap alatt lesz kész.
Elsősorban az ajtólapot nagyon keményen le kell fogatni egy olyan részhez, hogy ne tudjon megmozdulni. Be kell jelölni, hogy az ajtó milyen vastag kerettel rendelkezik az adott irányban. A hossz mentén a keret vastagságának megfelelő furatokat kell az elhajlás mentén befúrni, majdhogynem összeérjenek. A vetemedés után még legalább 20 cm-el célszerű elhagyni. Ezt az ajtó vastagsága figyelembevételével leagalább két sorban történjen, azaz a széleség mentén 5 sort alakíttunk volna ki. Mivel sarokról van szó, a sarokponton is túl ugyanezt szükséges elvégezni, hasonló feltételekkel. Átváva az egyes furatok falét, vésővel összefüggő hornyot kell kialakítani, lehetőleg egyenletes szélességgel. A szélességnek megfelelő gyalult falapot kell a keletkezett résbe beragasztani, úgy, hogy a ragasztást követően az ajtólapot a kérdéses részen teljesen síkba tudjuk huzatni. A ragasztást megkötése után síkba lehet gyalulni, csiszolni, és jöhet a zár végső bevésése.
Ha nem lenne teljesen egyértelmú, teszek majd néhány móricka ábrát a jobb megértéshez, de gyakorlatilag arról van szó, hogy a kikönnyítéssel és új lécek beregesztásával megkönnyítjük a fa kiegyenesítését, és egyfajta "rétegelt lemezt" készítünk az adott ajtórészen.
Hát röviden egyelőre ennyi, még néhány kép később, a jobb érthetőség kedvéért.
Talán az asztalos egyszerűbb de kis részben nem kis sikerélményt okoz, és a köszönet mellé már csak ráadás. :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Lennon,
vissza tudod nyomni az ajtó alsó felét a helyére csukott állapotban? Ha igen, könnyen, vagy nehezen?
Üdv!

Egyszerűsített móricka(k).

Az egyszerűbb megoldás az asztalos mester. :D

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Plaszlo írta: Lennon,
vissza tudod nyomni az ajtó alsó felét a helyére csukott állapotban? Ha igen, könnyen, vagy nehezen?


Szia
igen vissza bírom, könnyen.
jmedvegy írta: Üdv!

Egyszerűsített móricka(k).

Az egyszerűbb megoldás az asztalos mester. :D

További szép napot!


Köszönöm szépen. Igaz nem vagyok asztalos, de ezt megpróbálom. A lényeg, hogy van rá megoldás. Sajnáltam volna kidobni az ajtót.
Majd elmegyek a házhoz felrakok képet az ajtóról.
Csak azért érdekelt, mert anyámnál nagyméretű ablakok vannak, amik rendesen el voltak vetemedve. Berakatott több ponton záródó zárszerkezetet, és szépen visszaállt a keret a helyére, azóta lehet megint rendesen nyitni-zárni.
Bejárati ajtónál kicsit más a helyzet, mert gyakran használják, de elképzelhetőnek tartom, hogy a beépítendő zárszerkezettel idővel, visszaállna eredeti helyére, feltéve, hogy egy ideig utána zárva maradna az ajtó. A zárszerkezet fém sínje is merevítheti valamennyire. Csak egy ötlet. :roll:
Jmedvegy ötletét egy jó felsőmaróval is meg tudod csinálni, ha találsz hozzá vékony, de hosszú marófejet (szerszámboltban keresd, ne barkácsáruházban!!). Párhuzamvezetővel még egyenes is lesz és garantált a horony egyenletes mérete.
Sziasztok! Régi, vájog-tégla keverékből épült házunkba vettünk 4-5 éve műanyag bejárati ajtót, mert a régi fa ajtó teljesen szétesett. Sajnos, elég hamar elkezdett penészedni az előszobában, az ajtó körüli fal, de már a szomszédos konyha, közeli oldala is. Gondoltuk, visszatérnénk a fa ajtóhoz. Tudnátok tanácsot adni, milyet keressünk? Azt már hallottam, hogy pl. a lucfenyőből készült olcsóbb, mert hajlamos a vetemedésre, a borovi a jó. Olyat is hallottam, hogy a műanyag sem lenne rossz, csak valószínűleg nem csinálták meg jól a szellőzését. Tud valaki tanácsot adni, milyen ajtót keressünk?

Köszönöm!
Üdv!

Azért némi téveszmét szeretnék tisztázni, a vetemedéssel kapcsolatban.
Hogy az ajtó vetemedik-e vagy sem, ahhoz vajmi kevés köze van, milyen anyagból készül. Legfeljebb a mértékéhez. A vetemedést a fából távozó víz - ld. száradás - miatt pászmákban bekövetkező zsugorodás miatt lép fel.

A luc gyorsan növekvő fajta, alapvetően épületfának használatos, jól terhelhetősége okán, de mert gyorsan nő, ezért a nyári pászmái szélesek, emiatt egy-egy sérülés jobban megjelenik rajta, az éles sarkok könnyen letörhetnek. Emiatt jobban is képes vetemedni.
A borovi a luccal összehasonlítva, jóval lassabban nő, és annál értékesebb, minél "északabbra" vagy hidegebb tájról származik, mivel ott ez a növekedés tovább lassulhat, így egészen tömör anyagot eredményez. Natúr színben valamivel vöröses-sárgásabb árnyalatú a luccal összehasonlítva, körömpróbánál kevésbé tudunk belemélyedni az anyagba, illetve a pászmák, vagy évgyűrűk mintázata jóval sűrűbb.

A fában lévő csomók - göcsök - leginkább okozói a fa vetemedésének, mivel itt változó szálirány miatt a legváratlanabb irányba képes az anyag hajlani. Mivel göcsmentes anyagot egyre inkább nehezebb beszerezni, illetve alkalmazni, ezért a gyártók klf eljárásokkal próbálják elejét venni az elhajlásnak. Kivágják a göcsös részeket, amiket farkasfogazással általában hosszirányban egymáshoz toldanak, oldalirányban pedig az egyes anyagokat a vetemedés szempontjából összeforgatják, hogy azok egymással ellentétes irányban dolgozva, a faanyag "nyugalomba" maradjon. A gond itt akkor van, ha az egyes toldások túl közel kerülnek a szerkezetben egymáshoz, és egész részek képesek a egy gyenge ragasztás miatt szétválni. Ha a választott ajtó egészen "tarka" az említett okok miatt, az mindenképpen a silányabb minőségű, mint ami esetleg kevesebb toldással, de tartalmaz nem kieső! csomókat. Az is jó jel, ha a fenyőkre jellemző gyantatáskák kijavítását ún. csónakos javítással történik, a köralakú lyukak kifúrása és bejavítása helyett.

Viszont úgy vélem, ez az ajtó csere aligha oldja meg penészedési gondjaitokat, az is előfordulhat, hogy a penész magába az ajtó faanyagába is bekerülhet, és akkor a frissen vásárolt ajtó mehet tüzifának, ami valljuk be, ilyetén formán drága. A régi, esetleg vetemedett bejárati ajtón lévő réseken át az előszoba is jobban szellőzött,emiatt nem is alakult ki a tapasztalt penészedés. Az új ajtó jobban szigetel, kevésbé cserélődik a bejáratnál a levegő, és valamilyen oknál fogva az ott megjelenő. meglévő víz - felvizesedés, hőhíd - nem tud eltávozni, és gomba- penésztelepek alakul(n)tak ki. Ennek a megoldására vannak nálam jóval okosabb, és tapasztalabbak, akik segítenek a probléma megoldásában, a fentieket pusztán egyfajta ismereti adalékként tettem közzé, hozzáteszem a teljesség igénye nélkül.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Sajnos elég gyakori problémába futottál. Sokan lecserélik a nyílászáróikat modern, szinte tökéletesen záródó nyílászárókra. Ezzel megszüntetik az addigi folyamatos szellőzést, ami a régi nyílászárók résein keresztül történt. Ez vályogházaknál fokozottabban jelentkezik, mivel a vízszigetelésük ha volt egyáltalán, már valószínűleg nem folytonos a kátránypapír elöregedése miatt.
Mit tehetsz most?
Ne cseréld le az ajtót, mert mai faajtók is jó szigeteléssel készülnek, nem oldja meg a problémádat. Ami megoldás lehetne, ha az ajtóba vagy ajtókeretbe résszellőzőt szereltetnél, ami újra biztosít némi szellőzést. Léteznek a levegő nedvességtartama alapján nyíló automata résszellőzők, amik csak a beállított páratartalom felett nyílnak ki. Ez olcsóbb megoldás, mint új ajtót venni.
Leggyorsabb megoldás, kivenni az ajtó gumiszigetelését, amíg a résszellőzőt beszerelteted.
Kedves Plászló és jmedvegy, nagyon köszönöm a segítséget. Utána fogok járni enenk a résszellőzőnek.
Szép napot! :D
Plaszlo, nagyon köszönöm! Egyébként beszéltem egy ajtókat, ablakokat forgalmazó és szervízelő céggel, és ők is azt mondták, nem feltétlenül oldja meg a penész problémát az ajtó cseréje. Szerencsémre, most olyan akciójuk van, hogy ingyenes álalpotfelmérést végeznek és árajánlatot adnak minden kötelezettség nélkül. Jövő hét szombaton kijönnek és megnézik, mit lehet csinálni.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég