Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!
Szeretném ha valaki felvilágolna a következő dologban.
A részleges felújítás a festésnél tart. A vizesblokkban mindenképpen mész használatához ragaszkodtam. És akkor már a két szomszédos helyiségben is. A megelőző munkálatok: régi rétegek lekaparása, a mennyezet behálózása, falfix, 2x glett. Vödrös mésszel (Fresco mészfesték) két réteg következett. 3 vödör 14 literes Fresco elfogyott 60 nm-nél. A tájékoztatóban az szerepelt hogy 1 vödör 110 nm egyszeri festésére elég, és mivel az összes felület 100 nm, reméltem hogy a 3 vödör fedezi a szükségletet. Az anyagot festőhengerrel vitték fel. Még hátra van 40 nm festése. Ezek szerint egy vödör 20 nm-re elég két réteg esetén? A festő azzal magyarázta hogy a felület sokat "felvett". De ennyire nagy eltérés lehet a termék ajánlása, és a valóság között?
Előre is köszönöm választ.
A Falfix pont erre való, hogy ne igya meg a fal a festéket. Ha jól csinálták és nem nagyon vastag a két réteg glett utána, akkor ekkora eltérésnek nem szabadna lennie. Azért olvasd el, hogy a 110m2-t milyen feltételek mellett "garantálják", hígítás, felhordás módja, előkészítés, stb.
Nem használtam ilyen festéket, nincs tapasztalatom. A festék kiadóssága egy elméleti érték, ha minden passzol a gyártó elképzelésével és előírásaival, akkor igaz. Az életben elég nagy szórás lehet, de 110 helyett 40 m2 még így is durvának tűnik. A második rétegnél általában sokkal kisebb a festékfelhasználás, mivel az első rétegnek már "alapoznia" kell a második réteghez.
Cserzsi írta: A festő azzal magyarázta hogy a felület sokat "felvett". De ennyire nagy eltérés lehet a termék ajánlása, és a valóság között?

Üdv!

Nem vagyok szakmabeli, de valahogy így áll a dolog. A feltüntett m2 érték egy viszonylagos, adott rétegvastagságot feltételező viszonyítási adat. Nehéz e tekintetben pontosan megmondani, hogy ezt mire és hogy kell érteni, valahol vélhetően ez egy festékkel kapcsolatos szabványban meg van határozva, hasonlóan, mint pl a benzin oktán száma. Ez korántsem azt jelenti, hogy teljes fedést kapsz, ami persze meg függ a fal szerkezetétől, mit és hogy kell eltakarni. Ez az érték leginkább két, hasonló felhasználási területű festék összehasonlításában segíthet a vásárlónak. Aztán ott vannak a klf tényezők, kell-e, lehet-e higítani, milyen felviteli módon kerül fel, most pl megint nagyon divatba jöttek a HVLP pisztolyok (Nagy teljesítmény, alacsony nyomás), amivel gyakorlatilag lábon álló kerítést is lehet festeni, de ez most nem az a topik. :D

A másik dolog, amire a festő is hivatkozott. Gyakorlatilag a festő "szaknyelvében" a felvett azt jelenti, hogy így ért el az ő szemszögéből megfelelő fedést, takarást. Gyakorlatban még korongecsetes felhordásnál is legalább két réteggel számolnak az egyik és másik irányba húzva a korongot. Vélhetően a glettelés, és a megelőző javítások igényelték ezt, mivel így lehettet teljesen egy egyöntetű felületet kapni.
Ha végignézed a festő végzett munkáját, és meg vagy vele elégedve, akkor ennyibe került. Ha az elkövetkezendő festéshez megveszed a két vödröt, akkor nem gond ha kimarad. Tapasztalatból tudom, ilyenkor magam is kesztyűskézzel dolgozom, hogy a frissen falat ne tapogassam össze, hogy bepakoláskor mindig előfordul egy kis baleset, amit hipp-hopp ki is tudsz majd javítani. Mert ugye nézzük a dolgok jó oldalát. :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég