Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók!

37,5-es Ytongból épült családi házunk külső vakolása előtt állunk. A falazat egyenes, függőben, síkban van.

Idén szeretném még vakoltatni, jövőre pedig majd nemesvakolatot kap a falazat.

A kőművesem érdekes ötlettel állt elő:
vékonyvakolatként húzzuk be hőszigetelő ragasztóval (Sakret KSD), behálózva, 3-5 mm vastagságban. Jövőre meg majd erre jöhet a nemesvakolat.

Ha a sima felület el is érhető ilyen módon, hiszen a falazat egyenletes, de lezárja-e ez a falazatot a külső hatásoktól annyira (hideg, csapóeső), mint egy kültéri vakolat?

A legfőbb félelmem a víz, mert van a házban síkterasz, amely alatt fűtött tér van és az esővíz rendesen veri a sarkokat, éleket, a teraszról pedig a falon folyik le a víz (igaz, azóta már fel van szerelve a vizet megdobó lemezelés a terasz élein, de azóta nem esett).

Hallott már valaki ilyen megoldásról, van ilyen tapasztalat?

Előre is köszönöm!
Üdv Csaszara.
Tapasztalatom annyiban van, hogy nálam alatta van a hőszigetelő és már két éve nincs a külső vakolat felhordva a ház hátsó felén. A hőszigetelők ragasztója eléggé ellenálló anyag, viszonylag sokáig bírja az időjárás viszontagságait. Elég gyakori megoldás, hogy az alapozás és a vékonyvakolat felvitele között fél évet várnak.
A kérdésedre válaszolva, a kőművesed által javasolt megoldás lezárja a réseket a falazaton és a csapó eső ellen is megvédi a falat, bár ez a réteg is átázik az esőtől, de elvezeti a vizet, nem a téglára esik közvetlenül.
Szerintem jó ötlet, mert:
- lezárja a téglák közötti réseket, ami csökkenti a hőveszteségeket. Ez ugyan a normál vakolathoz képest vékonynak tűnik, de a hálóval együtt nagyon erős felületet képez. Ilyen vastag Ytong téglánál nincs sok jelentősége a 2 cm-es normál vakolat és a 0,5 cm-es vékonyvakolat hőszigetelő képessége közötti különbségnek.
- valamilyen szinten védi az esőtől a falat (nem összehasonlítható a külső vakolattal),
- a tél után ha mégis úgy döntesz, hogy raksz további hőszigetelést a házra, erre könnyű felragasztani a lapokat.
Viszont ha már erre vettétek az irányt, érdemes megfontolni a vékonyvakolat lehetőségét (hacsak nem erre gondoltál a nemesvakolattal), mert könnyű felvinni, nagyon dekoratív (bármilyen színre kikeverhető), és nagyon ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Eső lefolyik róla, nagyon kemény és erős felületet ad. Amikor egy plusz gerenda felrakása miatt le kellett vágnom szúrófűrésszel egy 4 méteres darabot a kész vékonyvakolatból, 4 db fémfűrészlap fogyott el (szó szerint!!), míg azt a sávot le tudtam vágni.
Kedves Plaszlo!

Köszönöm a választ!

A kérdésedre válaszolva a koncepció, hogy a teljes külső vakolás állna idén egy vékony alaprétegből (erre volt a kőműves javaslata a hőszigetelő ragasztó Sakret KSD) és jövőre erre menne a nemesvakolat.
A kérdés maga a hőszigetelő ragasztó alkalmazhatósága "vékonyvakolatként", mielőtt jövőre megkapja a végleges külső felületként a nemesvakolatot a fal.

Válaszodban volt egy fél mondat, pont az, ami miatt az egész kérdést felvetettem: "valamilyen szinten védi az esőtől a falat (nem összehasonlítható a külső vakolattal)"

Ugyanis eddig az említett síkterasz alatti saroknál, amit állandóan telever az eső és ahova a teraszról is lefolyt a víz (eddig közvetlenül végig a falon), a függőleges nútoknál, ahol ugye nincs falazóhabarcs (és egyelőre külső vakolat sem), beszivárgott a víz. A legfőbb cél ennek a beszivárgó víznek a kivédése. A kőművesem szerint az esőkivető lemezeléssel és a külső vakolással (akár vakolat, akár hőszigetelő ragasztó), ez a probléma orvosolható. Csak én még nem hallottam ilyet, hogy hőszigetelő ragasztót alapvakolatként alkalmaznának.
Valóban új az elgondolás, de nálad az említett problémákat kell megoldani arra ideiglenesen jó. Ideiglenes, mivel csak tavaszig kell így maradnia, utána megkapja a rendes külső vakolatot. A vastagabb hagyományos alsó vakolat sem bírja sokáig az esőt, megszívja magát és fagy esetnén ezzel is lehetnek problémák. Sőt a hagyományos kőzúzalékos nemesvakolatok sem bírják az állandó ázást, idővel a víz kikezdi a szerkezetüket, elkezd porladni. Az erősen vízzel terhelt falrészek védelmét plusz megoldásokkal, védelemmel kell ellátni, ami megakadályozza a folyamatos ázást. A hőszigetelő rendszerek külső vékonyvakolata műanyag bázisú, kötés után nagyon jó vízlepergető képességgel rendelkezik, hosszú és intenzív vízterhelés után ázhat csak át.
Az alapozó vakolat erre nem képes, se a hagyományos, sem a vékonyvalat, de rövid idejű ázást elvisel, mivel lefolyik róla a víz (és ez fontos, hogy le tudjon folyni a víz!!). A vékonyvakolat vízállóságát a vékonyvakolat alapozójának felvitelével növelhetitek, ez már jobban vízálló, mint a ragasztó. Ez a száradás után egy keményebb, kevésbé vízszívó réteget képez a ragasztón. Szakember szerint így kéne átteleltetni a be nem fejezett vékonyvakolati rendszereket, de a gyakorlatban még nem láttam ilyet, látszólag nem törődnek vele. Nekem két telet kibírt az alapozó/ragasztó, nem lett semmi baja. Eső érte, lefolyt róla, bár átázott, de a fagyok sem tettek kárt benne, nem kezdett porladni.
Rengeteg kereskedő árulja ezeket a vakolatrendszereket, próbáld felhívni az egyik gyártót (pl.:Revco), ők mit mondanak. Szerintem nem lesz gond vele, ha a víz el tud folyni, nem áll meg rajta.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 13 vendég