Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
41 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Kedves Fórumozók!

Egy sokakat megosztó kérdésben vagyok kíváncsi a véleményekre, tapasztalatokra és javaslatokra! Egy kedves barátom a minap érdekes témát vetett fel egy beszélgetésünk alkalmával, mely közvetve vagy közvetlenül mindenkit érint. Egyre nagyobb szükség van egy átfogó szemléletváltásra, hogy környezetünket megóvva biztosítsuk a jövő generáció(k) "lakóhelyét", megoszthassuk velünk természeti kincseinket, látnivalóinkat.
Az építőipar jelentős szerepet tölt be a környezettudatosság megismertetésében és elterjedésében, hiszen nem mindegy, hogy otthonaink házaink, mennyire terhelik meg a környezetet? Mennyire környezetbarát építőanyagokat használunk fel egy új ház, de akár egy meglévő ház felújítása során? Az életciklus végén miként végzik majd, veszélyes hulladékként vagy újrahasznosítható termékként!

Kíváncsi vagyok a személyes tapasztalatokra és várom mindenki hozzászólását aki kicsit is magához közel állónak érzi a témát!
Petya,
ez baromi nagy téma, erről parttalanul lehetne eszmét cserélni. Kicsit konkrétabban mire gondoltál? A korszerű, utólag felhordható szigetelőanyagra amit forgalmazol? :wink:
Természetesen lehet erről is szó, de akkor költözünk az off-topic-ba. 8)
De nagyon röviden a lényeget tekintve: egyre többen ismerik fel ennek felelősségét, bár a nagy többség inkább az energia megspórolásában látja a lényeget, nem a környezetvédelemben.
Szóval sokan felismerik a benne rejlő lehetőséget, és az új építésű házakra vonatkozó előírások rá is kényszerítik az építtetőket az energiatakarékos épületek építésére. Van egy réteg aki elég nyitott a környezetvédelemre és a környezettudatos életmódra, DE nincs az ilyen beruházásokra pénze - mint utólagos hőszigetelés - nem tud mit csinálni, maximum fázik télen, hogy kevesebbet kelljen fizetni a fűtésre. Ez a gazdasági helyzet és a hazai fizetések a többség számára nem teszik lehetővé a környezetbarát beruházások meglépését. Akármelyik megoldásról van szó, drága és lassú a megtérülése. Hiteleket már nehéz kapni, aki még olyan szerencsés, hogy nem ül bank a házán, igyekszik elkerülni ezt a helyzetet.
Csak a saját példámat nézve, amennyit tudtam és keretem volt rá, én is szigeteltem a házam. Saját kivitelezésben, mégis nagyon drága volt. És mindezekkel is csak a felére sikerült levinnem a fűtési költségeket, ami nem azt jelenti, hogy nagyon jó eredményt értem el (bár önmagában így látszik), hanem azt, hogy nagyon rossz volt a ház szigetelése, és irreálisan magas a fűtési költsége.
Természetesen terveimben szerepel a további hőszigetelés, amivel a kívánatos értéket lehetne elérni, de ez már nagyon drága lenne - tetőátépítés, falak vékony szigetelésének eltávolítása és megfelelő vastagságú kőzetgyapot szigetelésre cserélése.
Kedves Plaszlo! :D

Örülök,hogy rá találtál a topicra...
Természetesen itt egy kicsit más megvilágításból szeretném megközelíteni a dolgot, mert tényleg érdekelnek a vélemények. és már kaptam is tőled, ami viszont pontosan azt világítja meg hogy sokan azt gondolják, hogy környezetkímélő meg természetes meg stb, akkor egyből a többletköltséget jelent és...

A témát többet között ezért is nyitottam meg, mert lehetőségeinkhez képest mindenki tehet kicsit saját magáért és a környezetért.

Pl:
mennyibe kerül, diszperziós festék helyett mondjuk mészfestékkel festeni?
mennyibe kerül az hogy megfosztjuk a légcserétől a helyiségeket?

számtalan olyan példa van amit hetekig lehet boncolgatni, hogy a tisztítószerek vegyszerekről ne is beszéljek.

Én erre gondoltam ebben a fórumban.D
de tovább görgetve az előző gondolatot:

régebben nagy általánosságban elmondható hogy sokkal környezet és emberbarátibb otthonok voltak, nem azt mondom természetesen hogy mindenkinek dombházakban vagy szalmaházakban kellene laknia, ennek is megvan a szépsége, de ez egy szűk réteg aki erre fogékony...
Amit viszont előző hozzászólásomban leírtam, hogy nem is tudunk róla, mennyi mű dologgal vesszük körbe magunkat, és hogy ezeknek milyen komoly kihatása van a mindeppjainkra.

Remélem kedvet kaptál kedves László a témához :)
Üdv Petya!
OK, rendben, én indultam el rossz irányban.
Nehéz kérdés, bármerre nézel, vagy nyúlsz mindenhol környezetterhelő dolgok vesznek körül. Vegyük csak azt, hogy bemész a közértbe, és szinte semmit nem tudsz úgy kihozni, hogy ne legyen benne környezetterhelő dolog. Csak a legegyszerűbb példa, a kenyeret nem fogod belerakni a kosárba csak úgy, hát először bebújtatod egy nylon zacskóba. A papírt már rég száműzték, csak pékségekben látni még itt-ott.
Megváltozott az életünk, hozzászoktunk a technika adta kényelemhez, erről lemondani magunktól - akármennyire felvilágosultak vagyunk - nem fogunk. Itt a számítógép, amin most írom soraimat, villanyt fogyaszt, az egész egy nagy környezeti negatívum, mégis megvettem sokakkal együtt, mert hozzátartozik az életünkhöz, közben hallgatom a rádiót, ami dettó ugyanaz.
A kényelem nagy úr és az ember a végsőkig ragaszkodik hozzá, ebből csak akkor ad le, ha már nincs pénze rá.
Én inkább a környezetkímélő termékek elterjedésében vélem megoldani - vagy legalább mérsékelni - a dolgot, mint lebomló műanyag zacskók, palackok, alacsony fogyasztású gépek, szórakoztató elektronikai termékek, minél nagyobb arányú reciklálható anyagokból kivitelezve, kis fogyasztású világítótestek, stb.
Persze ez csak az indulás, ha megoldható lenne az elektromos áram környezetkímélő és hatékony, nagy mennyiségű előállítása, idővel ki lehetne váltani a szénhidrogének felhasználását.
Ez a téma hatalmas és végeláthatatlan. Jó dolog, hogy vannak már ez iránt fogékony emberek, de ez kevés. Az ipar és kereskedelem ellenük dolgozik a egyre nagyobb fogyasztás ösztönzésével. Csak egy egyszerű példa, egy mobiltelefon egy év alatt elavul, menőknek már ciki, újat kell venni, a régi idővel szeméttelepre kerül. De a számítástechnika is ilyen, egy számítógép a könyvelési élettartama - amíg nullára amortizálódik - alatt ténylegesen elavultnak fog számítani.
Üdv!

Nem kívánok mélyenszántó gondolatokat ébreszteni senkiben, de a világ majd mindig ilyen volt, mint napjainkban. Legfeljebb 100 évvel ezelőtt nem használtak PC-t, és kevesebb volt a konfliktus, de stresszhelyzetnek meg ott volt az uraság. Nem véletlen hívták életnek a búzát.
Azért annyit hozzátennék gondolatébresztőnek, vagy adaléknak, nemrégiben volt alkalmam hallgatni egy előadást, amolyan szabadegyetem formában, ahol éppen arról volt szó, hogy valóban környezet tudatosak lennénk, úgy kellene viselkednünk, mint maga az anyatermészet. Magyarán a természetben a valahol előállt hulladék másnak energiaforrás vagy táplálék. Mi ugyan elkezdtük szelektíven gyűjteni a hulladékot, no erről is tudnék mesélni, de azt majd a következő hozzászólásban :D , de összegyűjtjük az pl. üveget, és abból nem kis energiaráfordítással, megint üveget akarunk csinálni, és csinálunk is. Vagyis a körfolyamat valójában újra és újra kezdődik, azzal, hogy a keveredések miatt egyre nagyobb energiát fogunk befektetni, hogy a újrafelhasznált dolgokat különválasszuk, hogy újra, az igényeinknek megfelelő tulajdonságú anyagot kapjunk, mivel elméletileg egy véges térfogatú bolygón lakunk, ahol minden valahol véges. Japánban már külön kis kézikönyv segíti a lakosokat, hogy mit, hova és hogyan gyűjtsenek, bár ott kissé más a kultúra is ezen a téren, ezt őszintén be kell vallanunk.

Hőszigetelhetünk, egyénileg megtehetjük, amit a jelen kor elvárásai megkívánnak tőlünk, ld passzív ház, ökogazdaság, biotermékek stb. viszont mindenhez nem kis energia befektetés és sajnos szennyezés is járul. Elnézést, ez még csak a XXI. század. Sorolhatnók a példákat vég nélkül, de vajh lenne értelme??
Egyébként nem tudom, mennyire vág ez egy ezermester fórum profiljába, mert ezzel az energiával akár főzőtopikot is indíthatunk. A téma inkább filozófikus, mint gyakorlati.

Nem kötözködni akarok, de valahogy én magam részéről ezt kissé olyan rétestésztának érzem.

További szép napot mindenkinek!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv jmedvegy!

Sok igaz van abban,amit leírtál, mégis azt mondom megéri foglalkozni a dologgal, egyrészt gondolatébresztőnek, másrészt nagyon sok múlik a hozzáálláson, pl. energiafelhasználás, energiatakarékosság stb...
Azt hogy mennyire kapcsolódik ide a téma?? kíváncsi lennék, hogy a mai "modern házakból' ha lebontásra kerül sor, mi az amit újra lehet hasznosítani, vagy nem-e jelent jelentős terhet a keletkező hulladék?? de ide tartozik az is hogy a használt építőanyagot pl.téglát is be lehetne építeni egy másik épületbe...
Vagy alternatív energiák használata, tudom ez sokaknak nem megengedhető, de érdekes lehet pl: napkollektorok, sörkollektor stb... vagy amit az idei Construmán láttam az egy a háztartások, családi házak számára is jól használható szélkollektor volt. Ennek az ára nem olcsó, ha jól emlékszem olyan 5M, de a megtérülés nem több évtizedekben mérhető, és ha még ehhez jönne valami támogatás akkor még elérhetőbb lenne.
Csapadékvíz felhasználás is egy ilyen pont.

Szerintem valahol az oktatásban kellene elkezdeni már a gyerekeket megtanítani arra, hogy környezettudatosan éljenek. Ausztriában, Németországban már régóta ezt teszik.
Alternatív energiák.
Mai napig nincs olyan eszköz, ami az alternatív energiát jó megtérüléssel és hatásfokkal tudná hasznosítani. Nagy divat lett a sörkollektor, szinte ingyen hasznosítja a napenergiát. Sok dolgot olvastam és hallottam róla és az a nagy helyzet, hogy egyáltalán nem olyan jó. A legjobb benne az a sok finom sör, amit előtte meg kell inni. :D Nem akkor adja le a hőenergiát, amikor a leginkább kellene, és ha hatásfoka sem olyan jó mint a hívők hirdetik.
A napenergia ingyen van, mindenkire egyformán süt, de a mai eszközökkel rettentő drága a hasznosítása. Komoly gépészetet és vezérlést kíván mind a napelem elektromos áramának felhasználása, tárolása, mind a napkollektor melegének megtartása, felhasználása. A napenergia elektromos árammá alakításához drága inverter kell, és sok akkumulátor, amit 2-3 évente le kell cseréni, mivel lecsökken a kapacitása. A visszatáplálásos módszer jobb, de ott speciális inverterre (még drágább) van szükség a visszatápláláshoz és az elektromos művek jóindulatára, hogy egyáltalán szóba álljon veled. A szélkerék ami megfelelő teljesítményű szintén egy vagyon, plusz a minimum 10 m magas traverz, aminek a tetején csücsül. A megtermelt áram hasznosítása, tárolása szintén mint a napelem. Magyarország kevés helyén van folyamatos és erős szél, ami megfelelő teljesítmény tudna szolgáltatni. Akkor mi marad? Az összes eszközt telepíteni. Anyagilag KO. Aki ezt meg tudja tenni, annak már nincs is szüksége rá, maradnak a kísérletező kedvű emberek és a megszállottak.
Ezek még mindig nem a kispénzű, leginkább rászoruló rétegnek az alternatívája.
Természetesen jók ezek a kezdeményezések és szükség is van ezekre, mert egyszer kitalálják, feltalálják az igazán jó, széles körben elérhető eszközöket, de a mai állás szerint igen szűk réteg engedheti meg magának.
Persze nagyon jó példák is vannak: Óbudai faluház tetejére telepített hőkollektor, kollégiumoknál, intézményeknél alkalmazott megoldások mind jók, de nagy volumenben bizonyára jobb a megtérülése, mint egyénileg. Itt nálunk földhő hasznosítású fűtéssel próbálkoznak, de ahogy hallottam a végén nem sokkal lesz olcsóbb ez a fajta melegvíz szolgáltatás, mint a sima gázos fűtés. Ilyen volumenben óriási szennyezőanyag megtakarítással lehet számolni, de azt se felejtsük el, a szivattyúk amik felhozzák, majd visszapumpálják a földbe a forró vizet és továbbítják az épületek között, mennyi elektromos áramot fogyasztanak, amit szintén fosszilis energiából állítanak elő. Ez megint csak azt mutatja, akinek nincs már most sem pénze, nem fog tudni környezettudatosan élni a szelektív hulladékgyűjtésen kívül.
Nem vagyok pesszimista és negatív, engem is foglalkoztat a téma, de minduntalan a financiális része állít meg a tervezésben. Talán még a hőszivattyús megoldás lenne a legjobb, de hát ha jó hatásfokot szeretnék elérni, akkor mélyen kéne a nem mély zsebembe nyúlnom.
Egy másik topicban cseréltünk eszmét fűtési megoldásokban és akkor Lalibátyó hívta fel a figyelmemet, hogy már vannak olyan inverteres klímák, amik -15 fokig is képesek fűteni. El voltam maradva, az enyém +5 fok alatt már csak fújdogál, de nem fűt. Ez már lehet egy alternatíva, ha a mostani klímámat le kell majd cserélnem, már ilyet fogok venni, az átmeneti időszakban nem kell gázt használnom. Itt is csak az a gond, ha minden szobában meleget akarok, több készüléket kell telepíteni, megint sok pénz az induláshoz (bár itt még lehet lépésenként is beruházni). Ebben az esetben már érdemes a melegvizet előállító hőszivattyúban gondolkodni, amivel a központi fűtés és a melegvíz (HMV)is mehetne, de akkor megint kezdődik a beruházási spirál: hőtároló puffertartály, + közös vezérlés és összekötés a gázkazánnal, ami még nincs ilyenre felkészítve, ergo új kazán is. No de, hol marad akkor a hűtési funkció nyáron? Korszerű falfűtéssel megoldható lenne, a falakban lévő csövekben hideg vizet cirkuláltatni (ezt megint ki kellene építeni), vagy plusz gépészettel beltéri egységekkel megoldani a hűtést. Akkor megint csavarjunk egyet rajta, a hűtésnél felszabaduló meleget fogjuk meg és hasznosítsuk a HMV előállításához. Megint gépészeti és vezérlési kérdés, + plusz ennyi melegvízre nincs szükség. Ez egy komplett rendszer kiépítésénél nem probléma, a hőszivattyú rendszerek fel vannak készítve ezen igények kiszolgálására, de mikor fog ez megtérülni?
Sajnos ezek csak látszólag egyszerű dolgok: befogom -> hasznosítom.
Sziasztok,

Én csak most találtam rá erre a fórumra, de nagyon tetszenek a topicok amik itt futnak. Ez a topic különösen érdekel, mert a cégünk ebben a szektorban tevékenykedik - hőszivattyúkat tervezünk, forgalmazunk és telepítünk - és nagyon kíváncsi vagyok én is a véleményetekre.

Nem egy egyszerű dolog, mert nem lehet a különféle technológiákat egymástól függetlenül kezelni. Például számunkra a legfontosabb adat minden egyeztetés előtt az épületek hőszigetelési adottságai. Sok esetben nem tudunk megfelelő rendszert ajánlani - nyugodt szívvel legalábbis semmiképp - mert az adott ingatlan hőszigetelése különféle okokból nem megfelelő. Így első körben szükség van a szigetelésre, majd csak utána jöhet a fűtéskorszerűsítés. Emiatt aztán az összberuházás költségei nagyon megemelkednének, emiatt pedig sokan nem mernek belevágni egy ilyen projektbe.

Amennyire én látom, igazi áttörése akkor lesz ezeknek az új, környezetbarát technológiáknak és épületeknek, ha az állam felől kapnak valamilyen támogatást - és itt nem a jelenlegi bürokratikus rendszerre gondolok. Mivel ebben vagyok otthon, a hőszivattyúkkal tudok példálózni: minden olyan országban, ahol a fűtési rendszerek nagy százaléka nem gázos, volt valamilyen kormányszintű döntés ami megelőzte a váltást.

A franciáknál például ilyen volt az atomenergia szektor felfuttatása és a francia áram államszintű folyamatos támogatása. Ennek köszönhetően vannak komplett települések, ahová nincs bevezetve gáz. (Hozzá kell tennem a lakosok sem bánnak olyan pazarlóan az energiával mint itthon szokás :) )

Ti hogyan látjátok a dolgot?

Geotherm Hőszivattyú Kft.
Üdv!
Engem komolyan érdekel a téma, de sajna még mindig az a véleményem, amit korábban leírtam. Egyelőre rettentő drága a környezeti "ingyen" energiák befogása és hasznosítása. Persze ez lehet relatív is, mert egy korszerűbb gázkazán is fél millió Ft. körül van és ez még mehet tovább is.
A legolcsóbbnak mondható levegő-levegő hőszivattyúnak elég alacsony a hatásfoka, hosszú a megtérülése, lehet amire nullszaldós lesz, megint cserélni kell, mert elöregedett.
Én gondolkodtam az ásott kutamat erre felhasználni, de mint kiderült ehhez kevés a kútba leeresztett hőcserélő, a vizet ki kell termelni és egy másik kútba visszaereszteni. Tehát kellene még egy kutat fúratni a jó működéshez, ez megint egy rakás pénz.
Ezek az úgymond takarékos megoldások még mindig nem a kispénzű és a takarékos életmódra leginkább rászoruló kispénzű rétegnek a lehetősége. És akkor még viszonylag jó helyzetben van, ha a háza már megfelelően szigetelt.
Én a házam szigetelését jórészt magam csináltam, de mivel svájci frankos hitel van rajta, nem tudtam úgy kivitelezni, ahogy kellett volna, mert egyszerűen nem volt rá keret, több hitelt nem tudtam felvenni rá. Így maradt a kompromisszum, bár jó eredményeket értem el a megtakarítások területén, még mindig nem az, ami lehetne. Ettől függetlenül figyelem az új és környezetbarát megoldásokat, technológiákat, ha eljön az ideje, képben legyek.
Beszéljünk róla, az enyém csak egy vélemény.
Sziasztok, most ebben a témában találtam meg a fantáziámat, és ha vevők vagytok rá, akkor itt csapódnék gondolatokban erre-arra.
Szerintem a legjobb, ha a téma az otthon, olcsó anyagokból, akár segítség nélkül megvalósítható változtatások irányába megy, mert drágán megvásárolható dolgokkal tele van az internet. Mi van akkor, ha nincs pénzem geotermikus fúrásra, napelem, vagy napkollektor telepítésére, de van néhány akkumulátorom, esetleg bontóból vettem 1 generátort, van egy nem használt szőlőprésem, egy kandallóm.
Nekem lenne néhány ötletem arra, hogy sok kicsi fillérrel hogyan lehet nagyon jó hatást elérni. Ezek nem kényelmes, hanem rendszeres munkát igénylő dolgok, de akinek nincs pénze, annak talán több ideje van. :-))
Van pár szabadalmam, amik segítségével a sorozatgyártás ellen védekezni tudok, de ha érdekel valakit, szívesen ki adom az ötelteimet ingyen, mert ha valaki magának megcsinálja, abból nekem még nem származik anyagi károm. De ha valaki úgy érzi, hogy megengedheti magának, hogy kiad egy bizopnyos pénzösszeget, hogy elvégezzem neki a munkát, akkor arról is beszélhetünk. Bár szerintem ezeket mindenki meg tudja otthon magának valósítani. Nevetségesen egyszerű dolgokról szeretnék beszélni.
Endlos írta: ... Nevetségesen egyszerű dolgokról szeretnék beszélni.

Üdv!

Mindig is vevő voltam az egyszerű dolgokra, és mert sok beszédnek sok az alja, nosza hát rajta, elő a farbával...
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Egyesével mondanám, aztán meglátjuk, ki lát benne fantáziát, ki pedig csak hitetlenkedik, és röhög rajta. :-))
Puli elve alapján, ha egy pohár vízbe szívószálat teszünk, és megfújjuk, akkor a szívószálban vákuum keletkezik, és a víz láthatóan elkezd emelkedni benne.
(nem vagyok fizikus, bocsássatok meg, ha rosszul idéztem, vagy rossz fizikus nevét írtam be, az elv lenne a lényeg)
Elvileg a kéményen állandóan kifelé áramlik a levegő, ha egy kicsit is mozog kinnt a levegő, tehát apró szellő hatására is, mondjuk ha nem ég semmi a kandallóban, kazánban, és felmászunk a kéményre odatesszük a kezünket, akkor melegebbet érerzhetünk, mint a kinnti hőmérséklet (tegyük fel, hogy van valami kis elektromos fűtés, invertese klíma, stb.)
Ha ez a levegő ott kifelé áramlik, akkor azt valahonnan elvonja, vagyis elvileg kisebb vákuum keletkezik a házban ezt elfogadhatjuk?
Az apró réseken pótolnia kell a fizika törvényeinek a levegőt, tehát ha minden tökéletesen szigetelve van, akkor a modern műanyag nyílászárókba épített kis ablakocskákon keresztül fog befelé áramolni a hideg levegő.
Mi lenne, ha ásnék mondjuk egy 10méter hosszú, és 2 méter mély gödröt, annak az aljára 110-es PVC csövet fektetnék, és alul valahol lenne az egyik vége, a másik vége pedig feljönni a felszín felé a szabadba egy autóknál használatos sport léxűrővel lezárva? mondjuk maradjon ez egy találós kérdés :-))
Nem is magyarázok többet, aki kicsit ismeri a geotermikus fűtéseket, az egyből levágja.
Egyelőre ennyit, mert sok beszédnek sok az alja :-)))
Endlos,
Sajnálom, de ezt már kitalálták és használják is. A talajhőt télen a beáramló levegő előmelegítésére, nyáron, meg a lehűtésére használják. Talajkollektornak hívják, hőszivattyús megoldásoknál is használják.
Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:
http://www.epitesiportal.hu/cikkek/talajszonda-es-talajkollektor-8211-kornyezetkimelesben-az-elsok_217.php
http://www.geo-solar.net/hoszivattyu/hoforrastalajkollektor.html
http://www.nibe.hu/Termekek/GeoHoszivattyuk/Mukodesi-elv/Talajkollektor/Puli elve alapján, ha egy pohár vízbe szívószálat teszünk, és megfújjuk, akkor a szívószálban vákuum keletkezik, és a víz láthatóan elkezd emelkedni benne.

Venturi cső:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Porlaszt%C3%B3
41 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég