Szerző:
Endlos » hétf. nov. 29, 2010 8:54 am
jmedvegy írta: Inkább Ne. Már az is alapvető probléma, hogy valaki műanyagok égetését, mint gyakorlatot fejtegeti. Már elnézést, nem vagyok egy greenpeace fan, vagy valami elkötelezett környezetvédő, de megvan az ilyenről a saját bejáratott véleményem. Arról nem is beszélve, hogy a füsttel nem pusztán kormot és co2 szabadítunk a környezetre, hanem olyan mérgező gázokat, amiket gyakorlatilag "háztáji" környezetben kezelni sem tudunk. A kémény kormosodását, mint valami egyedüli negatív következményt említeni, a spórolással összekötve... Hát én kérek elnézést.
A környezetszennyezést nem szabad szemellenzővel nézni. Mindig relatívan kell, ugyanis a lélegzetvétellel is CO2-t termelünk. Azt kell emgvizsgálni, hogy a műanyag elégetésével juttatunk több CO-t a levegőbe, meg gázokat, vagy azzal, ha elszállítjuk a ,egfelelő újrafeldolgozó üzembe. (üzemanyagot égetünk el)
jmedvegy írta: És ha már kandalló. Az ilyen rendszereknél, persze ehhez némi előrelátásra is szükség van, külső levegő hozzávezetést alkalmaznak az optimális égés biztosításához. Elégtelen égéás esetén felszaporodhatnak a füstgázban a még az égést tápláló gázok, melyek adott esetben akár robbanásszerűen is képesek meggyulladni. Csak a már izzásban lévő anyagok zárhatók el teljesen a levegőtől, így adva le a megfelelő hőenergiát a közvetítő közegnek.
Ezért használom csak gyújtósnak a szemetet, amikor az elégett, már a fa fog izzani.
jmedvegy írta: Hűtés. Az általad említett körtőhatást már régóta alkalmazák, az igaz, nem a mi éghajlati övünkön. Ilyen az arab házak kettős körtő vagy kémény rendszere, ami a levegő energiabefektetés nélküli áramoltatásával oldja meg a belső lakóterek hűtését. A teljesség igénye nélkül, az egyik kéményben felszálló meleg levegő a másikban elhelyezett nedves takarón keresztül "nedves" levegőt juttat a ház belsejébe, alakítva ki egy kellemes belső mikroklímát. Az hazai környezetben gyakorlatilag kivitelezhető, téli időszakban a hőcserélő rendszer elzárását a lakás belső részeitől, az egyéb felmerülő problémákról nem is beszélve, életképtelennek tartom.
Ezt a részt nem értettem, valójában a hűtésről, nem gondfolkoztam, mivel itt nem nagyon van rá szükség, elzárni a kívülről jövő levegőt csak annyit jelentene, hogy szigetelések rendben, nem süvít a minusz 20 fokos levegő sehonnan.
jmedvegy írta: A szelektív válogatás is pusztán csak a változások egyfajta elodázása, mivel megpróbálunk a "szemét" üvegből újra üveget gyártani, de hogy azonos minőséget érjünk el, többlet ráfordítást igényel az alapanyag megtisztítása. Az idő előrehaladtával ez pedig progresszíve emelkedni fog. Ezzel ellentétben a természetben, ahol egy adott, keletkezett "hulladék" másnak, növény állat ember, energiaforrásul, vagy éppen táplálékul szolgál. Hát valahova ide kellen eljutni.
További szép napot!
Na erről beszélnék én is a műanyag égetésénél.
Szóval akkor ebből úgy veszem le, hogy nem tetszenek nektek az ötleteim, akkor nem is ecsetelem tovább .-))
Pedig még lenne bőven otthon megvalósítható apró kis energiaspórolásra vonatkozó ötletem, de majd akkor akit érdekel, elhívom magamhoz, hogy kipróbálja ezeket, és persze még akkor is felmerülnek kétségek, de legalább megfoghatónak látszik a dolog.
)
Köszöntem a véleményeket.