Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok.
Szeretnénk megvenni egy 60m2 alapterületű vályogházat , amiben nincs gáz fűtés , és nincs csonk az udvaron :(
A kérdésem az lenne , hogy szerintetek hány Ft ból jönne ki durván a fűtés bevezettetése ?
Mi konvektoros fűtést terveztünk , de ha a kombikazános takarékosabb , akkor lehet hogy azt választanánk.
A ház 2 szobás , összesen 4 helyre szeretnénk fűtőtestet , a kerítés előtt megy a vezeték.
Ami érdekelne : Gázcsonk ára kb , tervek , anyag , munkadíly stb. Kémény anyag van.A házikó Szolnok melletti faluban van.
Köszi szépen a válaszokat !!!! :wink:
Üdv!
Hirtelen csak annyit lehet mondani, nem lesz olcsó, de ezt a helyi szolgáltatónál kell megérdeklődnöd. Ott konkrétan meg tudják mondani, milyen költségekkel jár a gázbevezetés és milyen tervek szükségesek.
Kombi kazán melletti érvek:
- egyenletes hőmérséklet a ház minden szobájában
- kényelmes szabályozhatóság
- működése takarékosabb, mint a konvektoroké
- melegvíz szolgáltatás, főleg ha nincs éjszakai - pontosabban vezérelt áramról működő villanybojler. Ha jól tudom 80 l feletti bojlereket már csak vezérelt áramról lehet működtetni, annak a kiépítése is egy vagyon.
negatívumok:
- nagy beruházási költségek: kazán, csövek, radiátorok, kémény(!!) csak bélelt kémény kaphat engedélyt. Kivéve a zárt rendszerű kazánt, amihez nem kell hagyományos kémény, a falon átvezetett kombinált kémény/levegőbeszívó csővel működik. Ez egy kicsit drágább a nem zárt rendszerűnél, de sokkal olcsóbb, mint egy kémény bélelése, vagy építése.
Ha van már villanybojler főleg vezérelt áramról, akkor inkább cirkót érdemes venni.
Talán egy kétszobás háznál olcsóbb a konvektoros megoldás, főleg ha van mellette cserépkályha, vagy kandalló.

Így nehéz konkrét tanácsot adni, inkább irányelveknek mondanám. Meg kell nézned a készülék árakat, szerelési költségeket, bekötési, kiépítési költségeket, és ha minden nálad van az alapján tudod eldönteni, a pénztárcád mennyi kényelmet enged.
Érdemes olyan cégeket keresni, akik tokkal-vonóval elkészítik a rendszert, a tervezéstől a kivitelezésig. Sok gondot utánajárást levesz a válladról és még az is előfordulhat, hogy olcsóbb és gyorsabb, mint mindent külön intézni. Fontos szempont a garancia, ha mindent ők csinálnak, nem lehet a másikra mutogatni.
Érdemes a netet túrni egy kicsit, milyen kazánok, konvektorok kaphatók, milyen jellemzőkkel bír, hatásfok, gazdaságosság, ár.
De a gázon kívül van még más alternatíva is, mint pl. az automatizált pellet vagy faelgázosító kazán, (bár ez is egy kisebb vagyon), vízteres kandalló, amivel ki lehet fűteni a teljes házat, hőszivattyúk, stb.
Üdv!

Annyit adalékként, hogy a gáz bevezetésével egyetemben még EPH hálózat kialakítása is szükséges a gázbevezetéséhez, függetlenül attól, hogy konvektoros vagy kazános lesz-e a fűtés. Ez viszont villanyszerelői terület.
Egyébként jótanácsként, még a vétel előtt érdemes utánanézni, hogy ki van-e a házban alakítva a földelő hálózat, pl. alaphangon van-e földelése a háznak, mivel ekkor még ez is adódik a költségekhez, arról nem is szólva, hogy egyes készülékek (pl hűtő, fagyasztó, vill.boiler ha van, stb.) csak védővezetővel ellátott hálózatról működtethet. Bár nem kapcsolódik szorosan ide, ha már a költségeknél járunk.

Egyébként a gázbekötéssel már most érdemes felkeresni a Tigázt, mivel lassan már nem fognak bekötéseket végezni, majd csak tavasszal, elsősorban az időjárás miatt. A bekötés díjáról is ők tudnak konkrét összeget (ld a csonkig) mondani. A további gázszerelő és választott anyagköltség függvénye (réz vagy vas). Többet konkrétan személyesen tudsz helyben érdeklődni, de a gázszerelés sem az ezermesterek munkaterülete, másrészt én sem vagyok gázos.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Az EPH hálózat:

"Az írás elsősorban laikusoknak készült, mivel sok félreértés és misztikum övezi ezt a kérdést.

Jön a gázművek és EPH jegyzőkönyvet kér, mivel egy új gázkészüléket kötnének be, vagy új létesítés átadása miatt, esetleg robbanásveszély miatt alakítottak ki EPH-t. (Egyenpotenciálra hozó hálózat) későbbiekben csak EPH-ként emlegetjük.

Az EPH hálózat célja

Ha például egy lakóházban testzárlat lép fel és a védővezeték felé áram folyik és ekkor éppen fogjuk a vasalót vagy, egy villanytűzhely fémes részét, közben a másik kezünkkel vagy testünkkel hozzáérünk a vízcsőhálózathoz vagy fűtéscsőhöz, áramütést kaphatunk. Miért van ez. A megérintett vízcső -áramot nem vezetve- lényegében a talaj valamely pontjának potenciálján van, ugyanakkor a másik kézzel érintett villamos készülék teste a védővezető potenciálján van. Ezek ugyan a földszinten egymással fémesen össze vannak kötve, de mivel a védővezetőn igen jelentős földzárlati áram folyik, a védővezetőn számottevő feszültségesés van, s a balesetes lényegében ezt a feszültségesést hidalja át. Ez a feszültségesés a szokásos 400/230 V-os hálózat esetén is 100 V nagyságrendű lehet, tehát semmiképpen nem elhanyagolható.

Ha a villamos készülék testét a vele egyidejüen érinthető minden egyéb fémszerkezettel rövid úton fémvezetővel összekötik, akkor a két rész között gyakorlatilag nem léphet fel érintési feszültség. Ez az egyenpotenciálra hozás célja és elve. Az egyenpotenciálra hozó (EPH) vezeték általában nem azonos az érintésvédelmi védővezetővel. Nem célja a testzárlati áram növelése, s ezzel az érintésvédelmi kikapcsolás gyorsítása vagy üzembiztossá tétele, csupán potenciálkiegyenlítés. A potenciálkiegyenlítő vezetéken nem, vagy legalábbis nem szükségszerűen, lép fel a nagy áramerősség. Az érintésvédelem mindig a villamos készülékek, ill. berendezések tartozéka, ezért az érintésvédelmi védővezető mindig villamos készülékek, berendezések testéhez csatlakozik. Ezzel szemben az egyenpotenciálra hozás elsősorban a környezetben érinthető, nem villamos célú, villamosan vezető anyagú (főként fém) részek érintésének veszélyét kívánja csökkenteni, ezért az EPH vezetőnek legalább az egyik vége nem villamos berendezéshez csatlakozik.

Mely vezetőrészeket kell, vagy célszerű, az EPH hálózatba bekötni?

Csak azokat, amelyek valamilyen másutt levő potenciált hozhatnak az érintési helyre. Teljesen felesleges (sőt kifejezetten káros) pl. egy faajtó kilincsét EPH vezetékkel összekötni, hiszen ez a kilincs a bekötés nélkül, kis kiterjedése folytán, sehonnan se hozhatna más potenciált. Elsősorban a szándékosan vagy elhelyezési adottságaikból következően földelt, ill. földeltnek tekinthető fémszerkezeteket (csövek, épületszerkezetek stb) kell bevonni az EPH hálózatba. De be kell vonni minden olyan, nagy kiterjedésű, vezetőanyagú szerkezetet is, amely nincs ugyan földelve, de távolabbról ( az egyidejű érinthetőség távolságánál messzebbről) valamilyen, akár föld, akár hibapotenciált vezethet ide."
Szia Amigo,

A gázfűtéshez off-topic, de fűtésbevezetéshez mindenképpen érdemes körüljárnod az alternatív fűtési rendszerek témáját. A cégünk hőszivattyús fűtési rendszerek tervezésével és telepítésével foglalkozik és mint elektromos rendszerek, az üzemeltetéshez nincs szükség gáz bevezetésére, elég a villamos hálózat. 60m2-es terület fűtéséhez egyébként is elég egy viszonylag kis teljesítményű rendszer, a kérdés az, hogy lehetőséged van-e alacsony hőmérsékletű (fal- vagy padlófűtés) kialakítására az épületen belül.

Amennyiben érdekel a dolog, szívesen adunk bővebb felvilágosítást, elérhetőségeinket megtalálod a Geotherm Hőszivattyú Kft. oldalán a Kapcsolat menüpontnál. Ami még érdekes lehet első körben, az a rendszer megtérülése. Erről is találsz itt egy rövid leírást: http://geotherm.co.hu/megtakaritas-es-megterules (persze ezek az adatok a te esetedben mások lesznek).
Köszönöm a válaszokat !
Én szerintem a legjobb fűtési mód a kondenzációs gázkazánnal a radiátoros fűtés. De annál is érdemes sok dologra odafigyelni. Keresgettem ez ügyben a neten és találtam egy nagyon szuper oldalt. http://www.ventil-team.hu/futes-gazdasagosan-tippek-maganembereknek
Ajánlom mindenkinek aki fűtést korszerűsít vagy csak spórolni akar. Szerintem érdemes elolvasni mert sokat lehet belőle okulni.
Én most váltottam át a gázfűtéses lakásomban gázról infrafűtésre, Ausztriából hozattam az infrapaneleket, mert ott már 20 ÉVE használják és szigorúbbak az előírások mint nálunk. Tapasztalataim: elmúlt a köhögésem, és a fürdőszobában 10 perc alatt kellemes meleget tudok varázsolni (nem úgy mint a falibabával vagy ami még rosszabb a hősugárzóval ami 2000W -t fogyasztott óránként) nem tudok rosszat mondani az infrafűtésről eddig csak jók a tapasztalataim. zajtalan, szagtalan, esztétikus, nincs szálló por, nem szárítja ki a levegőt. Ami még előnyös, hogy költözéskor ezt a beruházást magaddal viheted nem úgy mint a többi fűtési megoldást.
Magdikova írta: Én most váltottam át a gázfűtéses lakásomban gázról infrafűtésre, Ausztriából hozattam az infrapaneleket, mert ott már 20 ÉVE használják és szigorúbbak az előírások mint nálunk. Tapasztalataim: elmúlt a köhögésem, és a fürdőszobában 10 perc alatt kellemes meleget tudok varázsolni (nem úgy mint a falibabával vagy ami még rosszabb a hősugárzóval ami 2000W -t fogyasztott óránként) nem tudok rosszat mondani az infrafűtésről eddig csak jók a tapasztalataim. zajtalan, szagtalan, esztétikus, nincs szálló por, nem szárítja ki a levegőt. Ami még előnyös, hogy költözéskor ezt a beruházást magaddal viheted nem úgy mint a többi fűtési megoldást.


És ezeket hol árulják ???
Zöldár írta: És ezeket hol árulják ???


Google, vagy off-topic rovat.
Üdvözlet.

Nekem kicsivel nagyobb kertes házam van, nem régen újítottuk fel. Először vegyes kazán radiátoros fűtéssel ,később turbós kombi cirkót tetettem be. Az én tapasztalatom, kertes házban a vegyes kazán szerintem elengedhetetlen, radiátoros központi fűtés azért ,hogy mindenhol kellemes és ideális meleg legyen. A cirkó pedig 2 dolog miatt ,az egyik hogy bármikorra be tudom programozni a másik ,hogyha nincs áram akkor is legyen meleg víz. Mindenki maga dönti el mennyi pénzt szán erre és mik az igényei. Vegyes kazán kb. 150 ezer, radiátor 30 ezer/db/ helyiség, kémény kb 150 ezer( vásárolt kész ), keringető (ha kell), Ennek a szerelése és a réz csövek meg az anyag nekem 200 ezer. Később köttettem a gázt. Itt már kész volt a rendszer csak a cirkót kellett és a gázt csinálni. Cirkó és a hozzá valók kb 200 ezer, Tigáz 55 ezer a rákötés, végül szerelés és anyag és tervezés és engedély 200 ezer. Nekem valahogy így sikerült. A következő jobban megy :) . Van aki kötésenként számol , van aki megnézi és egyben mond árat. A víz csöveket falon belül vagy aljzatbetonban. Egy biztos mindenről számla és referencia. Anélkül semmit. A cirkó ha kombi, akkor tartállyal átfolyóst nem ajánlom vagy esetleg a bojlert összehozni vele.
Szeretnék egy megbízható fali turbó kombi gázkazánt venni 24 KW-ost. azt szeretném kérdezni, hogy milyen márkát válasszak?
A kondenzációs is szóba jöhet.( tudom mi a velejárója) egy 50nm2 es ház ( majd tetőtér fűtésére kellene.) a kéményseprő és gázszerelés díjáival tisztában vagyok már:-(( Egy személy lakna, aki szeret kádban fürödni, főz, mosogat, és nem szeret fázni, a ház déli fekvésű, védett körbe. Sürgősen meg kellene vennem a készüléket.

köszönöm a választ!
ditte
Ditte,
az a baj, hogy most lehetne sorolni a jó márkákat, de ezek között is vannak rosszak, sorozathibásak. Lehet kifogsz egy hibás példányt egy addig megbízható márkából és máris rossz tanácsot adtunk. Talán fűtésszerelő céget kellene megkeresni, vagy szervizt, melyik márkával van a legkevesebb bajuk. Nekem egy olasz Ferrolim van, amire azt mondják nem túl megbízható, de ha karban van tartva, teszi a dolgát.
Remélem nem bízza el magát. :?
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég