Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Mester Urak!
Mit tudok a repedezett járda réseibe önteni, ami nem engedi leszivárogni a vizet?? :|
Ugyanis a telek melletti járda, mely közvetlen a garázs külső falánál húzódik, szét van teljesen fagyva. Nagy része aszfaltozott, de a széleinél foltokban már betonozták. A garázs szuterénjában szépen látszik, hogy ezeken a helyeken áznak a falak. Nem szeretném az egészet felréselni, mondván az önkormányzathoz tartozik. Jó lenne, ha tudnának mondani olyan anyagot mely kellően rugalmas (ellenáll a fagynak), és jól szigetel a víz ellen.
Ugyan ez a problémám az udvarban is, ahol a térkő találkozik az oldalfalakkal. A fal tövében itt is lefolyik a víz. Gondoltam, hogy rakok be süllyesztett vízelvezető csatornát, de annak is a szélét valahogy meg kéne oldani, hogy szépen passzoljon a falhoz. :roll:
Üdv!
A helyzet nem ennyire egyszerű. A felázást CSAK a járda számlájára akkor lehetne írni, ha a rossz lejtése miatt direkt a falhoz vezetné a csapadékot és ott megállna a víz. A garázs tetejének kinyúlása meg kéne akadályozza, hogy az eső a fal tövébe essen.
Az épületet érő nedvességhatások két fő csoportra oszthatók:
Felszíni: csapadék
Elvileg a járda lejtésének el kell akadályoznia, hogy a fal felé folyjon a csapadékvíz, nem állhat meg a fal mellet. Amennyiben mégis megáll a rossz lejtése miatt, azt valahogy el kell vezetni, de mivel közterület, nem csinálhatsz bármit. Talán még a legegyszerűbb lenne elkapni az aszfaltozó brigádot és - saját zsebre - egy lejtős réteget rakatni a fal tövébe, ami elvezeti a vizet. Egy kis fusi munkára mindig kaphatók, annyi "felesleges" bitumen mindig akad náluk.
Ha egyértelműen látszik, hogy a fal mellé lefolyó víztől ázik a fal - tehát belülről abban a vonalban kezdődik a nedvesedés és tart lefelé - akkor gyorssegélyben Bonobit S, Bitugél, Bitu-Sys bitumenes anyaggal ki lehet önteni legalább a járda és a fal közötti rést, hogy közvetlen ne szivárogjon a falhoz a víz. Bár már itt is felvetődik a vízszigetelés milyensége,esetleg sérülése. A fal tövébe folyást kívülről a fal tövében felrakott horganyzott lemez (ezt talán nem szedik le az önkéntes fémgyűjtő szakmunkások) vízelvezetővel lehetne még segíteni. Vigyázni kell, ne lógjon nagyon ki, valaki beleakad, megsérül, indul a kártérítési eljárás.

Felszín alatti:
* leszivárgó csapadék
* rétegvíz
* torlaszvíz
* talajvíz
Továbbá: talajpára és talajnedvesség, melyek a talajvíz kapilláris terjedéséből valamint párolgásából adódnak. Az épületekre kiemelt veszélyt a réteg-, torlasz- és talajvíz jelent.

Ezek már általában bontásos munkálatok, fel kell tárni az alapot és felépíteni rá utólagosan a megfelelő szigetelőréteget, vízelvezető réteget.

Amennyiben az udvar felőli részen is hasonlóak az ázásnyomok, akkor ott nagyobb szabadságod van a víz falhoz jutásának megakadályozására. Nem ismerem a helyzetet, de előtető építésével a faltól el lehet vezetni a csapadékot biztonságosnak mondható távolságra.
A fal és a térkő találkozását cement alapú kenhető vízszigetelővel lehetne kitölteni.

Ezen a linken találhatsz magadnak megfelelő terméket:
http://www.isodiker.hu/termekek/vizszig ... gedanyagok

Sajna ha az eltömítéses módszer nem segít, akkor mélyebbre kell ásni, akár az általad felvetett vízelvezető rendszer, akár az utólagos vízszigetelés a megoldás.
Köszönöm! Nagyon sokat segített!
8)
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég