Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni a 10 éve lerakott/nagyon rosszul/ hajópadlónk felújításához.
Hogyan lehetne a legolcsóbban megúszni? Újra nincs pénzem, minden lépésnél nyikorog-nyekereg,
ráadásul a felszíne is szörnyű állapotban van.
Hallottam egy technikáról, amelyben megfurkálják, befújnak valamit alá és ezzel stabilizálják.
Sajnos azt is hallottam, hogy nagyon költséges ez a munka is, ráadásul egyáltalán nem tartós.
Nem találok róla semmilyen anyagot, egyáltalán nagyon keveset hajópadló felújításról.
Ezért kérek itt segítséget! Hová forduljak?

Üdvözlettel: Cicanéni Gyömrőről
Üdv Cicanéni!

Ezek nem jó jelek. A befurkálásos és befújásos módszer valószínűleg purhab, vagy hasonló anyag bevitelét jelentheti, de a purhabot nem kifejezetten erre találták ki.
Olcsó megoldást nem tudok erre, ha szerencséje van, csak kiszáradt és azért mozgolódik, de ilyenkor a csaphornyos illesztések is megkopnak, egyre lazábbak lesznek. Egy jó állapotú hajópadlót felszedve és újra lerakva talán csendre lehet bírni, de ha ennyire tud nyikorogni, a megtámasztásával is gond lehet. Tudni kellene, hogyan rakták le, a párnafák milyen távolságra vannak egymástól és ki lett-e töltve a párnafák köze.
Sajnos amíg nem bontják meg és nem nézik meg mi van alatta, nem lehet felállítani a diagnózist, csak a találgatás marad.
Csak egy példa:
megvettük az első lakásunkat és kihívtuk a parkettás szakit, nézze meg, mi a helyzet, mert meg volt süllyedve. Szaki kijött, kopogtatott, ugrált rajta, majd azt mondta, nincs nagy baj, csak megsüllyedt, át kell rakni. Amikor felszedték, kiderült tiszta szú volt, azért rogyott meg, mert a párnafákat totál szétrágták a szuvak, sőt már a parkettában is benne voltak. Ami megtévesztette a szakembert is, a párnafák köze homokkal volt feltöltve, így arra ráfeküdve stabilan megült, nem recsegett nagyon. Átrakás helyett teljes parketta kidobása volt, az aljzat cseréje, majd betonozás és új parketta lerakás. Pedig ott szakember mondott véleményt, csak nem bontotta meg előtte.
Kedves Plaszlo!

Nagyon köszönöm az értékes hozzászólást!
Egy két dolgot már is tudok mondani a padlóval kapcsolatban:
-párnafák kb. 60-80 cm-enként vannak lerakva
-körben a falszegélyeknél "elfelejtettek" rakni, tehát lóg a levegőben az összes padló
-a párnafák közét betonnal öntötték ki, ami már akkor egyenetlen volt, mikor öntötték
-a hajópadló apró szögekkel van rögzítve, ami nem látszik mert ráillesztették a nútot
A szakszöveg hibákért elnézést kérek, eléggé laikus vagyok, de remélem minden érthető!?

Üdvözlettel: Cicanéni Gyömrőről
Kedves Cicanéni!

A párnafák átlagos sűrűsége 50-80 cm, de szakemberek inkább a sűrűbb 50-60 cm-es közöket ajánlják, így kisebb a kockázata a behajlásnak, de ez függ a köztes kitöltéstől is. A betonkiöntés nem lenne rossz, ha arra fel tudna feküdni a hajópadló, akkor a ritkábban rakott párnafák csak rögzítésként szolgáltak volna, vagy hagytak volna annyi helyet, hogy egy sor hőszigetelőt alá lehessen rakni. A szélein sem feltétlen kell a párnafa, ha közel van a falhoz és a padlónak van mire felfeküdnie.
Gyakori hiba a hajópadló lerakásakor, hogy nem elég száraz az anyag. Elvileg több napot kéne pihentetni az épületben lerakás előtt, kivéve, ha tényleg szárított a hajópadló és még nem volt ideje megszívni magát a levegő nedvességtartalmától. A kiszáradó faanyag összezsugorodik, nő a padlók közötti hézag, és könnyebben elmozdul egymáson, elkezd recsegni. Azt írta a felszíne szörnyű állapotban van. Mindenképpen meg kéne nézetni egy parkettással, ő meg tudja állapítani, csiszolható-e még a felülete, hogy ne vékonyodjon el nagyon. Ha szerencséje van a faanyag még menthető, de átrakás nélkül nem fog menni a javítása. Esetleg a beton egyenetlenségeit száraz homokkal ki lehet tölteni és akkor a padló kap egy stabil alapot, nem fog átrakás után nyikorogni. Ezt mindenképp látni kell, csak azután lehet a továbbiakról dönteni.
Kedves Plaszlo!

Tudom, hogy telhetetlen vagyok :P , de még azt is kellene tudnom a sok hasznos információ mellet, hogy honnan szerezzek egy megbízható szakembert, aki nem feltétlenül néz palimadárnak, még ha nem is vagyok szakavatott!?

Üdv: Cicanéni
Kedves Cicanéni!

Ez nehéz kérdés. Érdemes a neten keresgélni, vagy ismerősöket, szomszédokat megkérdezni.
Ilyenkor több árajánlatot kell kérni szakemberektől, a legtöbbnél a felmérés ingyenes. Itt már látni lehet, mennyire veszi komolyan a munkát, ha ki sem jön, vagy csak ránézésre komplett diagnózist ad, nem veszi komolyan. Mindenesetre az elején le kell szögezni, nincs pénze cseréltetni az egészet, csak javításról lehet szó. Esetleg az Ezermester Mesterember keresőjében próbálja meg.
Még egy apróság jutott eszembe az említett parkettámmal kapcsolatban. A lényeg lebetonoztuk a felszedett szuvas parketta helyét. Próbáltuk simára lehúzni, de aki már betonozott tudja, teljesen sima betont készíteni egyből - simítógép nélkül - az minimum művészet. A beton pihent heteket, teljesen kiszáradt, parkettás jött megnézte és megfelelőnek minősítette. Le is rakta (ragasztotta a betonra), nagyjából szép is lett, de a parketta száradt tovább, a lakk már nem tudta összefogni és bizony 5-6 év múlva elkezdett mozgolódni majd recsegni (és nem kicsit). A beton mégsem volt elég sima, a kis szintkülönbségek is számítottak.
A normál parketta persze más mint a hajópadló, de ügyeljen arra, hogy az aljzatot hozzák szintbe a lerakás előtt.
Kedves Plaszlo!

Hálás köszönet minden egyes segítő szaváért! :wink:

Üdv: Cicanéni
ez tényleg nagyon rossz..én magam sem vagyok nagy szakértője ezeknek a dolgoknak de találtam egy oldalt ahonnan tudtam segítséget kérni könnyen..szerintem te is nézd meg hátha találsz valami hasznosat: www.construmarket.hu ....remélem segítettem valamennyit:)....
Kedves Laciblogger!

Nagyon köszönöm a segítséget!
Próbálkozom 1000-rel, de egyre jobban elkeseredem, mert minden szaki állítja, hogy egy hajópadlót nem lehet javítani a csiszoláson, lakkozáson kívül. Ugyanis,a szögek miatt hamarosan újra nyekeregni fog. Ja, és persze nem biztos, hogy újra lehet rakni, ha már felszedik.
Elképesztő, hogy kidobatnák velem, hogy újat vegyek!

Üdv: Cicanéni Gyömrőről
Cicanéni ne felejtse el, a hajópadló az esetek többségében puhafából készül ellentétben a parkettával, ami keményfa. A puhafa a felszedéskor sokkal könnyebben sérülhet, a szög felszakíthatja a fát, utána ugyanúgy lerakni már nem lehet. A parkettások nem akarják bevállalni, hogy felszedés után már ne tudják újra lerakni ha olyan az anyag, mert a megrendelő őket hibáztatná. Nehéz eset, lehet szerezni "ezermestereket" akik elvállalnak mindent, de semmi biztosíték sincs arra, hogy utána már jó lesz.
Ha valaki mégis elvállalná, a nagyon rossz darabokat akkor is cserélni kellene, valamint az aljzatot rendesen kiegyenlíteni, szintbe csiszolni, lakkozni. Így sem lenne olcsó mulatság. :(
laciblogger,
ha az összes hozzászólásod erre fog korlátozódni, átraklak az off-topic rovatba, ott nyugodtan reklámozhatod a honlapot.
laciblogger írta: ez tényleg nagyon rossz..én magam sem vagyok nagy szakértője ezeknek a dolgoknak de találtam egy oldalt ahonnan tudtam segítséget kérni könnyen..szerintem te is nézd meg hátha találsz valami hasznosat: http://www.construmarket.hu ....remélem segítettem valamennyit:)....
Kedves Plaszló!

Azt hiszem, kezd összeállni a kép!Utána nézek a szalagparkettáknak.

Üdv.: Cicanéni
Kedves Cicanéni!
Nem akarom nagyon elszomorítani, de a szalagparketta is nyikorogni fog idővel, ha nincs alatta megfelelő aljzat, amire mozgás nélkül felfeküdhet. A meglévő nyikorgó hajópadlóra rakatva továbbra is nyikorogni fog, mert kisebb a merevsége, mint a hajópadlónak, vele együtt fog hajolni.
Sajnálom, de az aljzatot minden esetben síkba kell hozatni.
Kedves Cicanéni!
Van egy honlap a vályogházakról csak ez a "lap.hu" most valahogy nem megy, meg a google se. Viszont a" http://www.ezermester.hu/articles/artic ... ticle=1276
oldalon van egy cikk. Az újság tematikája ,hogy a hátsó lapon reklámozza a segítőit sajna ezt a honlapon még nem értem el, vagy csak nem figyeltem. Valószínű Pesti cég lesz

Plaszlo;
És az a megoldás, hogy hajópadló, 20mm OSB, szalagparketta? esetleg összeragasztva?
Mozogna?
A befújásos módszer tényleg pu hab már láttam olyat...
17 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég