Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Ezermester!

A mi problémánk ide tartozik,de mégsem ,viszont nem találtam erre más topikot.Ne haragudjon senki,hogy itt teszem fel a kérdésemet...

A mi problémánk az,hogy családi házban lakunk(régiben) és az emeleten a fűtés szezonban füst van,amikor begyújtunk és állandóan szellőztetni kell,hogy annyira ne érezzük vagy ne legyen bent.Most eljutottunk oda,hogy lent,a nappaliban is füst van már,de ott még nem annyira.Végig ott,ahol megy a kéményünk.
Már vagy 2 éve ez a problémánk.A kéményseprőnk jön,tisztít és akkor jobb lesz 2-3 hónapig.

Nem tudjuk,hogy mit csináljunk,mert pénzünk komolyabb beavatkozásra nincs jelenleg.
Van,aki azt mondta,hogy bélelni kell a kéményünket.

Most azt csináljuk,hogy a hajópadlón lévő réseket befugázzuk,hogy ott ne jöjjön fel a füst.

Milyen megoldások léteznek a problémára?Minden ötlet és javaslat érdekelne.

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Kedves Virág!

Nem értem egészen pontosan. A kémény mentén végig lehet érezni a füstöt, vagy csak a kályha környékén és az terjed tovább?

Ennek a javítását nem lehet sokáig tologatni, mihamarabb meg kell oldani. Egyrészt életveszélyes lehet, másrészt az állandó szellőztetéssel az utcát fűtitek.
Két elképzelésem van:
- rossz a huzata a kéménynek a belső felületének leromlott állapota miatt (az egyenetlen felület következtében sok örvény keletkezik, ami gátolja a gyors kiáramlást), ezért hamar lerakódik a korom és tovább rontja a huzatát. Ezt alátámasztaná a kéményseprő ténykedése utáni pár hónapos javulás.
- a kémény belső vakolása elporladt, lepotyogott az idők folyamán és a téglák fugái közt átszökik a füstgáz. Esetleg együtt mindkét probléma. A hagyományos kéményépítésnél a téglák rakása közben malterral kikenik simára a kémény belső felét, hogy a füst akadály nélkül távozhasson. Azonban az idő, meg a füstgázok hője és agresszív összetevői szépen leamortizálják a bélelést és elkezdődnek a problémák. Ma már sokkal szigorúbbak az előírások, új kéményt csak béleléssel lehet építeni, a fűtési mód előírásainak megfelelően.
Nappali fényben a legalsó tisztító nyíláson keresztül egy kis tükörrel bele tudtok nézni a kéménybe és az állapotáról némi infót kapni (a fűtés ekkor ne menjen). Kéményseprő nem mondott semmit az okokról?
Megoldás a kémény bélelése lenne, ezzel a rossz állapotú kéményt is működőképessé lehet tenni. Nem ismerem a jelenlegi szigorú szabványokat és előírásokat, ezért ezt mindenképp szakembernek kell eldöntenie, mivel és milyen módszerrel lehet kibélelni. A szilárd tüzelésnek jóval nagyobb a füstgázhője, mint a gázfűtésnek, ennek megfelelően kell megválasztani a bélésanyagot, nem akarlak felesleges találgatásokkal félrevezetni.
http://www.diametrus.hu/index.htm
http://www.kemenygeneral.hu/index.php?inc=page&menu_id=2
Tudom a legnagyobb ellenség az ilyen helyzetekben a pénztárca, de az egészségetek és biztonságotok fontosabb. Próbáljátok részletre megcsináltatni ha nem megy másképp, nem akarok felelőtlen ötleteket adni, hogyan lehetne "megbarkácsolni" a kéményt, mert lehet csak vélt biztonságban éreznétek magatokat, de továbbra is veszélyes maradna. Ez nem ezermester kategória. :( Teszem fel, adunk ötleteket a kémény külső tömítésére, hogy ne szivárogjon a lakótérbe, de mi van, ha megint eldugul és éjjel a visszaáramló füstgáz elárasztja a lakást? :shock:
Érdemes lenne több árajánlatot bekérni, és az alapján megjavíttatni a kéményt.
Sajnálom, hogy csak ennyit tudok segíteni, de mindenképp szakembernek kell megállapítani a hiba okát és javítási technológiáját.
Az írásodat külön témára választottam szét, így remélhetőleg hamarabb és több hozzászólás érkezik.

A falazott kémények (kéménytestek, kéményfejek) anyaga nagyszilárdságú, kisméretű tömör tégla lehet. Sajnos kéményépítésre vonatkozó ÉME engedéllyel nagyon kevés gyártmány rendelkezik. Mészhomok téglát kéményépítésre még a tetőhéjon kívül sem lehet felhasználni! Ezen problémák elkerülésére szolgál az a szigorú szabály, hogy a téglakéményekben saválló acélcsővel bélelt, vagy köpenyelemes kéményrendszereket kell alkalmazni.


2009. január 1. -től megszigorodtak a falazott kisméretű tömör téglából épített kémények alkalmassági követelményei. Az égéstermék az ilyen kémények tégláival közvetlenül nem érintkezhet, csak arra alkalmas koracél saválló béléstesttel, azaz a falazott téglakémények saválló béléscső és szigetelés nélkül még tartalék (pót-)kéményként sem engedélyeztethetőek égéstermék elvezetésére! A kémény első használatbavételekor az építtető köteles bemutatni a kéményseprő vállalat által kiadott un. terv felülvizsgálati jegyzőkönyvet.
Egy lehetőség találomra a sok közül (ezt csak példának raktam be, nem jelent semmilyen formában ajánlást):

http://www.kemenybeleles.eu/kemenybeleles

Telefonon leegyeztetett, időpontban ingyenesen kiszállunk, a kémény problémát felmérjük, ha kell, kamerázzuk a kémény kürtöt, szakszerű tanácsot adunk önnek.

E-mailben árajánlatot adunk, ami tartalmazza kémény, kéménybélelés munkadíj+kémény anyag+kéményseprő szakvéleményt áraink nettóban értendőek. ÖN még mindig nem fizet! Megegyezés után a munkát kivitelezzük, nem kérünk kémény anyagra előleget.

A megbeszélt időpontba kivitelezzük a kémény, kéménybélelést, a munkaterületet tisztán át adjuk és elhagyjuk, elszámolunk és ön ekkor fog fizetni az árajánlatban elfogadott összeget utólag nem találunk ki pluszköltségeket.

A kéményseprő szakvélemény 72 órán belül kivisszük. A munkadíj utalása esetén a számlánkra, beérkezés után kivisszük a kéményseprő szakvéleményt.
Üdv !
Ismerős a dolog sajnos huzat probléma. Írod is hogy ha tisztítják akkor egy ideig jó. Valószínűleg kicsi a keresztmetszete is, meg el is koszolódik hamar feltételezhetőleg a nem megfelelő tüzeléstechnika miatt. Sajnos a kéményszerkezet sem a legjobb ha a üst átjön a falazatán. Egy normális kéményseprő sokat segíthet de lehet a végszámla nem lesz kicsi mert bélelni kell. Ha pedig kicsi a keresztmetszete akkor lehet újat kell rakni. Persze ha valami öreg kémény lehet valami tégladarab is belelóg. Tükrözni próbáltad az is sokat elárul már és ingyen van. Nincs "elhúzva" a kémény biztos függőleges mert az még szokott problémákat okozni. Kéményajtók jók a helyükön vannak ?
Virág,
Azt írtad "már vagy 2 éve ez a problémánk" a probléma jelentkezése előtt volt valamiben változás? Másik kazán, vagy kályha, füstcső áthelyezés, csere, felépítettek egy magas házat mellettetek, bármi. Előtte ment rendben a fűtés, nem volt füstszag? Kéményseprő mit mond?
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég