Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Tisztelt fórumozók!
Gipszkartonból készült álmennyezetre szereltünk 7-8kg-os lámpát. Vásároltam hozzá szárnyas dűbelt, mely 10kg-ot bír darabonként. 3 helyen rögzítettük a lámpát a gipszkartonhoz. (tehát nem a gipszkartont tartó fém sínhez) Így utólag a kérdésem, vajon kibírja-e a gipszkarton ezt súlyt??? Nem szeretném folyton azt vizslatni mikor szakad le :roll: .
Ez több mindentől függ. Mekkora a lámpa rögzítési felülete, gondolok arra, hogy egy kisebb területen van a 3 tipli, vagy mint egy ufó lámpánál, nagyobb területen szétosztva. Milyen közel vannak a tartókonzolokhoz, milyen vastag a gipszkarton és milyen fajta. Felteszem 12,5 mm-es legalább, a tűzálló gipszkartonban van üvegszövet háló, amitől nagyobb a teherbírása. A plafon fölött van lakótér? Mert a járkálás, szaladgálás miatt kicsi rezgések keletkeznek a födémben, ezek jobban próbára teszik a gipszkarton tartását.
Utólag már csak reménykedni lehet, ha eddig kibírta remélhetőleg tovább is ki fogja bírni, de jobb lett volna legalább egy csavarnál tartókonzolt keresni a felfüggesztéshez. Nem akarok ijesztgetni, de földrengés bárhol lehet, még ha nem is veszélyes erejű, de lehet egy ilyen esemény túllépi a gipszkarton teherbírását.
Egy vonalban van rögzítve, kb. 5-6cm-re egymástól. Az egyik oldalon a tartókonzol kb 20cm-re van, a többi már elég messze esik. Kissé meghúzza az egész gipszkarton lapot. Értem ezalatt, hogy nagyon enyhén púposodik.
Arra gondoltam, hogy 1-2 helyen átfúrom a lámpa konzoljával együtt a gipszkartont, s belefúrok a födémbe. Majd egy jó hosszú csavarral (mert a gipszkarton legalább 12-15 cm-re van a födémtől) rögzítem a födémhez. :roll:
Az nem jó jel, ha már hajlik a gipszkarton és sz sem szerencsés, hogy egy vonalban vannak a furatok. Mi van a gipszkarton fölött, szigetelés? A födém miből van?
Nincs szigetelés a gipszkarton és a födém között. Simán a betongerendák, s közte a kefni van. Azért egy vonalban van a lámpa rögzítése, mert ilyen a tartókonzolja.

http://www.lampabolt.com/kepek/termekek/3be126cb85b4a2a3d920c32d7a89a1d3.jpg <--- erről a lámpáról van szó. A barna rész az fa. Arra gondoltam átfúrom a fát a búra alatt (az majd eltakarja a csavart), keresztül a gipszkartont, egészen bele a födémbe.
Értem, ez akkor csak álmennyezet. Ahogy elnézem a fa borítást az üvegekkel együtt le lehet venni, legalábbis látok oldalt egy csavart. Nem lehet csak a tartókonzolnál rögzíteni? Bár nem tudom milyen a tartókonzol, de a közepén elég lenne egy csavar a födémbe, az megtartaná az egészet. Szépen a csavar meghúzásával be lehet állítani a gipszkarton eredeti - terheletlen - pozícióját, utána már nem tudna meghajolni a súlytól.
Megvan a megoldás! A lámpa fa alapjának a mérete: 30cm*30cm. Alatta a gipszkartont kivágom kb. 25cm*25cm méretben. Ebbe a "lyukba" felcsavarozok a födémre egy 10cm vastag (mert ennyire lóg le a gipszkarton álmennyezet a födémtől) ~20cm*20cm-es tömör fa"kockát". Ezt legalább 4 helyen rögzítem süllyesztett csavarokkal. Ehhez már bátran, egyszerű facsavarral fel tudom rögzíteni a lámpát. A csavarfejet itt is süllyesztem, majd lefestem.
Azt hiszem ez a tökéletes megoldás. :)
Talán nem kéne ekkora lyukat vágni a gipszkartonba. Azt írtad, a rögzítési pontok egy vonalban vannak. Elég lenne egy 25 cm hosszú, 5 cm széles staflifát két ponton felrögzíteni a mennyezetre és erre a lámpát facsavarokkal. Ha nem akarod, hogy bármi látsszék a plafonon,vagy lyuk legyen rajta, a tartófát illeszd a gipszkarton szintje alá és a kivágott részt - gipsszel kitöltve a vágási hézagot -, illeszd vissza az eredeti helyére.
Valóban elég a 25*5cm-es fadarab is. Szerencsére nem kell hézagot eltüntetni sehol, mert a lámpa 30*30-as mérete mindent eltakar. Köszönöm a segítséget. :wink:
Az eltakarást azért javaslom, hogy ne menjen fel az álmennyezet fölé a pára a kivágáson keresztül. Nem tudom mennyire zárt ez az álmennyezet, ha nem zárt, akkor mindegy.
Sziasztok!

Újabb problémába ütköztem. Az előszobánk egy 10 cm-es kőzetgyapottal szigetelt dupla falú gipszkartonból van kialakítva.
A sorrend kívülről: tégla - 10cm kőzetgyapot - 12,5mm-es gipszkarton - 12,5mm-es gipszkarton.
Erre a gipszkarton falra szeretnék felrögzíteni egy előszobafalat (kb 1x1m-es tipikus rácsos fa szerkezet tükörrel és akasztókkal).
A gyári megoldás két kampóra történő felakasztás. Betonba vígan fúrnám is, de itt a gipszkartonnál félek, hogy egy komolyabb vendégségnél leszakadna az egész.
Sajnos sehol nem találtam infót arra, hogy nehéz tárgyakat hogy lehetne gipszkartonfalra rögzíteni. Néztem a fém gipszkarton dübelt, de nincs megadva a teherbírása.
http://www.fischerhungary.hu/PortalData/14/Resources/fixingsystems/documents/uereges_rogzites/GKM.pdf
Szerintetek van olyan rögzítéstechnika amivel fel tudnám fúrni? Sajnos a hely nem úgy lett megtervezve, hogy a keresztlécek pont jó helyen legyenek, valamint nem is tudom már hol vannak.
Sajnos elég nagy húzóerőt (nyíró erőt?) kéne kibírnia, úgyhogy végső esetben alulról megtámasztom, de mégis az lenne a legszebb, ha kitalálnék valami "láthatatlan" rögzítést.
Tippeket, válaszokat, segítségeket előre is köszönöm!
Szép megoldás kevés van erre, de némi fantáziával megoldható. A dupla gipszkartonfal szerencsére már elég erős, de a terhet el kell osztani nagyobb felületen, több rögzítési ponton. Gondoltam nagyobb fémlemezre, amivel több helyen lehet elosztani a terhet, esetleg egy plafonig felmenő lemezcsík, vagy huzal, amit a plafonban lehet rögzíteni. Itt ezek eltakarásához kell némi leleményesség, vagy fantázia, esetleg a tartókonzol (fémlemez) formáját úgy kialakítani, hogy dísznek tűnjön.
Másik ötletem rétegelt falemez, amit mögé rögzítesz a falra és ez átveheti nagy felületen a terhet. Ezt szépen lazúrral lefestve, esetleg kerettel ellátva egyedi és szép megoldás is lehet. A kockán kívül lehetne valamilyen nonfiguratív, vagy jópofa formát kivágni, itt kiélheted szárnyaló fantáziádat. Lényeg ne célszerűnek, hanem egyedinek látsszon. 8)
Köszönöm, sajnos én is arra jutottam, hogy lesz egy plusz merevítő, először megpróbálom úgy, hogy eltakarja az előszobafal. Hátránya, hogy 2 cm-el eltartja a faltól, de legalább nem látható.
Amúgy találtam egy érdekes megoldást:
http://rigips.hu/uploads/katalogus/dobook/2.pdf
Úgynevezett "Molly" fémdübel, ami dupla gipszkartonnál akár 50 kg-os terhet is elbír.
Most van négy ilyen dübel-csavar kombinációm, szerintem függőlegesen felfogatok két lécet a falra, majd abba beletekerek két kampót, így a négy csavarra jut az erő, de a hosszanti fa léc szétoszlatja a gipszkartonon.

Azért ilyenkor irigylem a panelosokat, bármit felfogatnak egy hatos tiplivel a betonba. :)
Ez is jó ötlet, lényeg a teher elosztása több ponton. A paneleseket ne irigyeld, nem lehet ott bármikor furkálni, mert az egész épület zeng tőle. :?
Sziasztok!

Álmennyezetet szeretnék csinálni egy 4x4-es hálószobában. Régi, megereszkedett plafonom van, ezt szeretném eltüntetni vele, illetve a villanyszerelés vezetékei is itt lesznek majd elvezetve. A padlás saralva van. Nem szeretném keresgélni a gerendákat, és abba felfüggesztve rögzíteni a profilokat, ezzel is tovább terhelve a nem mai födémet, ezért az egyik ismerősöm azt javasolta, hogy a szoba két oldalára rögzítsek 10 cm széles, 4 méter hosszú UW profilokat, majd abba tegyek 50 cm-enként 10 cm széles, 4 méter hosszú CW profilokat, amire már biztonságosan felrögzíthetem a 12.5 cm-es gipszkarton lapokat.

Tudom, hogy nem ez a hivatalos módja, mert függeszteni kéne, továbbá drágább is, de nekem sokkal egyszerűbb lenne.

A kérdésem az volna, hogy ez így ebben a formában megállná-e a helyét? Mennyire biztonságos, mennyire tartós szerkezet lesz? Nem fog meghajolni 4 méter hosszan függesztés nélkül a CW profil? Szóval bele merjek vágni így vagy mindenféleképpen függesszem?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv,
Gabi
16 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég