Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A közelmúltban költöztünk új házba. A fűtés korszerűsítése során a pincében egy beton mélyedést készítettünk amely kb 50 cm mély. A betonkádba tettünk lemezből hajtogatott újabb kádat, majd ebbe tettük a fűtés puffertartályát. A lemezkádra azért volt szükség mert korábban a pincében volt talajvíz. A sok esőzés után a betonkád és a lemezkád között megjelent a talajvíz. A pince egy része került csak lebetonozásra. A kérdésem az lenne, ha a pincémben feljött a talajvíz megoldás lenne e rá, hogy a pincében ások egy gödröt, amely mélyebben lenne, mint a betonkád alja. A gödörbe teszek egy műanyag hordót, amelyet kilyukasztok így összegyűlhet a talajvíz a hordóban, majd innen szivattyúzom ki a talajvizet.
Üdv!
Ez is megoldás, ha idényjellegű, tehát nagyobb esőzések után jelentkezik csak. Ami aggodalmas lehet, ha rendszeres és gyakorta visszatérő jelenség, a gyakori szivattyúzással kibővíted a vízereket a hordó felé, így egyre nagyobb kapacitású "kutat" készítesz.
Ha a magas talajvíz állandó probléma, inkább a háztól kellene elvezetni a ház köré épített szivárgórendszer építésével. Ez lehet egy vastagabb kulékavicsból épített szivárgórendszer, ami ha van a háztól elvezető lejtése a teleknek, akkor biztonságos távolságba lehet vinni a vizet a háztól. A másik lehetőség a Drain csöves megoldás, a ház köré felül bevagdosott csatornacsőből kavicságyban egy elvezető rendszert építesz, amit messzebb el tudsz vinni a háztól és ott kiszivattyúzni, vagy elfolyatni, attól függ milyen lehetőségeid vannak. Ez jóval több munka és pénz, de a házadat jobban védi a talajvíztől.
Üdv!

Sajnos sokan küzdünk a talajvíz ellen itt a velencei tónál. Állitólag ilyen nagy mennyiségű csapadék 1901-ben volt a környéken.
Mi a tótol kb. 1500 m-re lakunk DK-i irányba.A házunk 1970-es években épült részben alápincézve. Mi 2006-ban vásároltuk.
A pincét garázsként használjuk.Az ajtó előtt van egy gyüjtőakna, ami 1.2 m mély és az alja nincs lebetonozva.2010 augusztusig az alján összegyült csapadék rövid idő alatt el szívárgott.Ettől kezdve folyamatosan nőtt és dec. eleje óta szívattyúznom kell, hogy ne menjen a pincébe.
Két éve leszigeteltettűk a pincét, de ez inkább hő, mint víz elleni szigetelés: oldalfalak:4cm-es nikecell+háló+vakolat, aljazat: járólap falak menti szegéllyel.
Gondolom, -az eddig olvasottakból- nem szerencsés, hogy szívatom az akna vízét, de eddig még sikerült ezzel meg akadályoznom, hogy bemenjen.Az oldalfalakat nem látom/beton/ a szigetelés miatt, így nem tudom, hogy ott nedvesedik-e? A járólap fúgák szárazak.
Elnézét kérek a "hosszú" történetért, amit kérdezni szeretnék:
Így, hogy szívatom az aknából a vízet kutat csinálok az aknámból?
Szerencsés megoldás-e, hogy az akna alját, ha a talajvíz valamikor visszahúzódik lebetonoztassam,hogy alulról ne törjön fel a víz ?
Köszi
Igazán erre Lalibátyó tudna erre választ adni, ő a mi kútszakértőnk. Én annyit tudok, hogy a kutakat dolgoztatni kell, hogy jó legyen a vízhozama. Ilyenkor alakulnak ki a vízerek és nem üledékesedik el. Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad kiszívatnod a vizet, és inkább álljon a víz a pincében. Nálad remélhetőleg csak idény jellegű a magas vízállás, ha a tó szintje a normál magasságába áll vissza, megszűnik a problémád. Igazán ez csak akkor lenne probléma, ha állandóan magas lenne a talajvízszint. Ne engedd a pincédet elvizesedni, menjen a szivattyú.
Akkor érdemes az aknát kibetonozni, ha gyakran nedvesedik az alja, mert az a garázs páratartalmát is növeli, plusz az aknát takaró fapallókat is elrohasztja idővel. Ilyen esetben a megfelelő vízszigetelésről sem szabad megfeledkezni. Ismerősöm aknája volt állandóan nedves és ezért állandóan poshadt szaga is volt, a pallókat is cserélgetni kellett jóval hamarabb, mint normál esetben és a meztelen csigák kedvenc helye is egyben.
Plaszlo írta: Igazán erre Lalibátyó tudna erre választ adni, ő a mi kútszakértőnk. Én annyit tudok, hogy a kutakat dolgoztatni kell, hogy jó legyen a vízhozama. Ilyenkor alakulnak ki a vízerek és nem üledékesedik el. Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad kiszívatnod a vizet, és inkább álljon a víz a pincében. Nálad remélhetőleg csak idény jellegű a magas vízállás, ha a tó szintje a normál magasságába áll vissza, megszűnik a problémád. Igazán ez csak akkor lenne probléma, ha állandóan magas lenne a talajvízszint. Ne engedd a pincédet elvizesedni, menjen a szivattyú.
Akkor érdemes az aknát kibetonozni, ha gyakran nedvesedik az alja, mert az a garázs páratartalmát is növeli, plusz az aknát takaró fapallókat is elrohasztja idővel. Ilyen esetben a megfelelő vízszigetelésről sem szabad megfeledkezni. Ismerősöm aknája volt állandóan nedves és ezért állandóan poshadt szaga is volt, a pallókat is cserélgetni kellett jóval hamarabb, mint normál esetben és a meztelen csigák kedvenc helye is egyben.


Köszi a válaszod és remélem nem volt félreérthető, amit irtam az elöző hsz.-ban. Akna/szerelő/ a garázsban nincs nálam.Az akna amiről irtam, hogy szívathatom-e az a garázson kivűl van az ajtó előtt a szabadban /180x40x120 cm hxszxm/.Ez fogjadja a lejáróra eső csapadékot és szívárogtatja el.
Talajszint-től a garázs padozat mélysége 170 cm és innét még 120 cm az akna alja. Ez év kb augusztus közepéig bármekkora csapadék volt 2 napon belül eltünt.De december elején már meghaladta az aknában felgyülemlett víz a 110 cm-t. Ettől az időponttól kezdtem el szivattyúzni, hogy ne menjen a garázsba.
Ezért érdeklődtem mivel nem értek ehhez, hogy mi a kissebbik rossz, ha az aknában "szinten" tartom a vízet / a szivattyú úszókapcsolját úgy állitottam be, hogy a lehető legkevesebb vízet szívja ki, de még mükődjön/, vagy engedjek a "természetnek"...

Köszönöm és szívesen fogadom a tanácsokat, tapasztalatokat.
Üdv.
Félreértettem, de a lényegen nem sokat változtat. A szinten tartás mellett voksolok, csak annyit szívass le a szivattyúval, hogy az aknából nem lépjen ki a víz és a talajvízszint a garázs padozata alatt legyen. Az alap vízszigetelése most fog vizsgázni. A háztól egy ilyen aknával és szivattyúzással valószínűleg nem tudod elvezetni a vizet és nagyon nem is érdemes a vízereket az akna felé tágítani. Viszont azt érdemes figyelni, hogy a szivattyú mennyire gyakran kapcsol be, tehát milyen gyorsan emelkedik a vízszint, ebből láthatod javul, vagy rosszabbodik a helyzet.
Köszi szépen,szinte állandóan figyelem.Karácsonykor nagy eső volt, azóta a szívattyú kb óránként bekapcsol.KB egy hét csapadékmentes időszak után ez az idő kb. 2óra. Mint írtam a december kritikus időszak, mert itt a tó kőrnyékén hetente volt jelentős csapadék. Ha igaz az információ a talaj víz telitettsége 98%.Lent a part közelében /vasút és a tó között/ egy ásónyomra ott a talajvíz. Nyilván ezek az "adatok" talajszerkezet függők.Pl. a tótol távolabb magasabb területen is elöntött vízaknák és pincék vannak. Sajnos nagyon sok útcában nincs vízelvezető árok, mert betemették, vagy sosem volt...
Bízzunk benne, hogy a jővő év nem ilyen lesz, bár gondolom hosszú idő, míg a tó szitje beáll, ill. a magasabb területekről is visszahúzodik a talajvíz.

Köszi

Üdv.
Üdv !
Jól mondja Plászló, sok választásod nincs, szívatnod kell a vizet. Ez némi hozam növekedéssel jár idővel. Én nem betonoznám le az alját mert ha lesz egy jó nyári zivatar akkor nem tud elszivárogni a víz és befolyik a pincébe. Sőt időnként takarítani sem árt az aknát. Egyébként ha csak úgy kibetonozod akkor is fel fog telni talajvízzel csak lassabban. Ezért is szigetelik a pincéket ha talajvizes területekre építik. A megoldás persze egy szárazabb időszak lesz.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég