Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!
Még új vagyok, úgyhogy nem tudom, hogy ki tudna válaszolni a következő kérdésemre: Nemrég egy ismerősöm csinált egy olyat, hogy egy sima kis kandallókályha füstcsövére ráhegesztett egy víztartályt, amire 4 radiátort kötött rá! Gyakorlatilag a kimenő füst, illetve meleg forrósítja fel a vizet 60 fokra! Ő zárt rendszerrel csinálta meg ezt, viszont ln nyitottat szeretnék! Ha ilyenre adom a fejem, akkor lehet valami probléma belőle? 3-as lemezből gondoltam, hogy megcsinálom a tartályt! Elég ez a falvastagság? Kíváncsi lennék egy-két hozzáértő véleményére, mert még nem csináltam hasonlót, de jónak tűnik nekem laikusnak!
Előre is köszönöm a válaszokat!
BigWig
Ezt csak hasraütve megcsinálni nem túl szerencsés. A ráhegesztett víztartállyal nem tudom milyen lehet a hőátadás hatásfoka, de félek nem túl jó. Ha az ismerősödnek működik, vele konzultálj a méretezéssel és a használat módjával.
Léteznek vízteres kandallók, de ott nem a füstcsőben van a hőcserélő, hanem a tűztér hátában, vagy tetejében. Közvetlenül radiátorokra kötni a kandalló által felmelegített vizet elég kockázatos, mert nagyon kell figyelni a tűz nagyságára, nehogy felforralja a vizet. Kandallót elég macerás a szükséges vízhőfoknak megfelelően szabályozni, elvész a kandalló hangulata. Általában az ilyen kandallókat kiegészítő fűtésként szokták alkalmazni, megfelelő nagyságú fűtésrendszerbe kötve. Az igazán kényelmes és jó megoldás, ha puffertartályt fűt a kandalló és onnan kapja hőcserélőn keresztül a fűtésrendszer a szükséges meleget. A puffertartály el tudja tárolni a kandalló gyors és koncentrált hőmennyiségét és azt időben elhúzva megfelelően mennyiségbe lehet adagolni a fűtésrendszerbe.
A te megoldásodra konkrétan nem tudok mit mondani, ilyenről még nem hallottam. Hallottam viszont olyanról, hogy a kandalló füstcsövére rézcsőből hőcserélőt tekertek, de olyan jól sikerült, hogy túlságosan lehűtötte a füstgáz hőmérsékletét és szinte megszüntette a kémény huzatát.
A nyitott rendszerrel sincs semmi probléma, de a kiegyenlítőtartály elhelyezése gondot okozhat. Ki kell építeni az utántöltés lehetőségét, valamint a túlfolyócsövön keresztül táguláskor, túltöltéskor, vagy vízforráskor a felesleges víz biztonságos elvezetését.
Üdv Plaszlo!
Köszönöm a választ!
A kiegyenlítő tartály nem gond, azt megtudom oldani, mármint az utántöltést, vízelvezetést, stb. Olyan 30-40 literes tartályt csinált az ismerős és azt mondta, hogy 60c-nál még nem volt melegebb a víz, de azt viszont szépen tartja! Sajna most nem lesz pénzem még új kandallóra is és ezért gondoltam erre a megoldásra én is! Ha jól tudom, régebben volt olyan bojler, ahol szintén a füstcső melegítette a vizet! Én is kiegészítő fűtésnek szerettem volna a kandallót, mert van egy cserépkályhánk, de sajnos azt újra kellene rakatni ami kicsit lenne a rendszernél drágább, de sajnos társasházról beszélünk és elég kicsi a pince így nem tudok olyan sok fát raktározni és vizes fával való fűtés eredményit most tapasztaljuk...:-(.
Azért érdemes vele próbálkozni? Elég kicsi rendszerről lenne szó. 3, vagy 4 radiátor lenne csak fűtve vele, amiből 2db. kicsi és 1, vagy 2 nagyobb egy picivel.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv BigWig!
Nem akarom leszólni a megoldást, csak azért mert még nem láttam ilyet. Ha meg tudod csinálni és a működni is fog, akkor biztos jó dolog lesz. A kandallónak magas a távozó füstgáz hőmérséklete, ha elég nagy felületen érintkezik a forró füstgáz a tartályban lévő vízzel, akkor jól lehet hasznosítani a hulladékhőt. Tényleg csak azt tudom javasolni, nézd meg alaposan a barátod rendszerét, mekkora a fűtőkör és mekkora a hőcserélő (tartály) a kéményen és ehhez arányosítsd a tiedet.
Arra azért vigyázz, csak annyi hőt hasznosíts a kéményen, hogy a huzata még bőven elégséges legyen, mert ha visszaáramlik a túlhűtött füstgáz (CO veszély!!) a kéményből, mert nincs kellő huzata, akkor az életveszélyes lehet a családodra és ezért Te leszel a felelős. Ez nem ijesztgetés, csak gondos előrelátás, a fűtési szezon kezdete óta sokan haltak meg CO mérgezésben.
Régen a fa vagy széntüzeléses fürdőhengerek is hasonlóan működtek, a tartály alatti tűztér + a tartályon átmenő kémény hője melegítette a vizet. Vizes fával semmilyen kályhában nem lehet hatékonyan fűteni, a fa nedvességtartalmát is el kell párologtatnia a tűznek, ami a hasznosítható hőmennyiséget csökkenti, valamint a kéményben kicsapódó vízgőz is sok kárt okoz.
Megpróbálom tavasszal megcsinálni és ha nem jó még mindig tudok vízteres kandallót venni, ha van rá pénzem, mert a rendszer ugye már meglesz! Sajnos elég párás a pincénk és nem is tudok annyi fát elraktározni, hogy egész télre elég legyen, így hát marad a kicsit vizes fa, annak ellenére, hogy tudom, hogy nem tesz jót a kéménynek :( . Igazából, ha egy nagyobb tartályt rakok, akkor szerintem annyira nem tudja lehűteni a füstöt, de majd kiderül! Ismerősömével nincs ilyen gond, úgyhogy olyasmi szeretnék én is! gondoltam, hogy rakok a füstcsőbe légterelő lemezeket, hogy lassabban menjen ki a füst, de akkor szerintem ezt nem fogom megcsinálni a füst lehűlése miatt. Abban esetleg tudnál segítséget adni, hogy számolja ki, hogy mekkora radiátor kell a szobákba, mármint, hogy mondjuk egy 60 légköbös helyiségbe hogy tudom kiszámolni a radiátor méreteit?
Előre is köszi
BigWig
Ehhez a ház hőveszteségét kell kiszámolni. Tudni kell a főfalak vastagságát, anyagát, van-e hőszigetelés rajta és ha igen miből és milyen vastagan, a födém, vagy tető hőszigetelését. Esetleg az éves tüzelőanyag felhasználásból is lehet számolni a ház energiaigényét. Nem vagyok tervező, így csak nagyjából tudnék értékeket mondani. A fűtőtestek teljesítményét a gyártó weboldalán lehet megkeresni.
Üdv.

A tartály készítésénél nem csak azt kell figyelembe venni , hogy mit , és mennyire akarsz fűteni, hanem , hogy a füstöt ne hűtsd a kondenzáció határárig, mert akkor küzdhetsz a kátrányosodással, a korrózióval és egyéb " jótékony" hatással

vannak olyan kész füst hőcserélők , amik kifejezetten erre készültek
http://hydrovidra.hu/
Alternatív megoldások, megújuló energiák, innovatív épületgépészet
itt egy link , hogy mire is gondoltam:)
http://tuzimado.hu/kandallo/kandallo-es ... sa-utolag/
http://hydrovidra.hu/
Alternatív megoldások, megújuló energiák, innovatív épületgépészet
Kedves Mindenki!
Elég régi ez a téma, érdeklődni szeretnék, sikerült e a füstcsőre szerelt víztér kialakítása?
Amennyiben igen, kíváncsi lennék a hatásfokára.
Hetvegi házamban szeretnék csinálni a füstcsőre vízteret. 3db radiátor van rákötve a rendszerre, 600x2200, 900x500, nagy méretű törölköző szárító. A rendszer zárt, 1bar nyomás van benne, 7bar-os a nyomaskiegyenlito tartályom, illetve van egy 2,5bar-os biztonsagi lefujató szelep felszerelve. Mivel zárt a rendszer, és nem túl nagy, a füstcső melege szerintem elég lenne felmelegíteni a rendszert. Mondom ezt laikusként.
A 130as füstcsőre egy 50L-es kompresszor tartályát hegeszteném fel.
Tud nekem valaki hasznos véleménnyel, tapasztalattal, segítséggel szolgálni?
Üdv Mekler Attila!
Szeretnék kérdezni, a rendszer többi részéről. A kályha-kazán milyen, és mennyi a teljesítménye? Vegyes tüzelésű kazán, vagy tűzteres kandalló? A gyakorlatban a tűztérre teszik a vízteret, és a füstcsőre a levegő melegítő hődobot. Ezek készen, minősítve léteznek. Kockázatos lenne hőálló lemezből hegeszteni hőcserélőt, főleg nyomás alattit. Talán lehet egyszerűbben növelni a teljesítményt.
Másik megérzésem: egy tér az égéstér után pernyeleválasztóként tud működni, csökkenne a füstszennyezés. Ha egy kisebb ciklont tesz rá, ami kisebb kazánokhoz létezik, talán légfűtés és porleválasztás is lehet.
Üdv!
A kandalló fatüzelésű, ~6kw-os. Nem vízteres, a rendszer mérete miatt (40-50L) nem is gond, mivel nagy lenne a teljesítménye. Ezért gondoltam erre a megoldásra, mivel a távozó füst nem melegítené fel annyira a vizet, mintha az égéstérben lenne a víztér.
A víztér, ami egy kompresszor 50L-es tartálya, egy 130as, 4mm falvastagságú csőre lenne ráhúzva, hegesztve.A cső térfogata 9,2L mennyiséget foglal el a tartályból, így további 40 literrel bővítem a rendszert. Csöveket ebbe még nem számoltam, ami kb 10m 20as rézcső, de ez minimális.
Ha szükséges, csőregiszterrel bővíthetem a rendszert, hogy ne forraljam meg a vizet. De ezt csak ha szükséges.
Természetesen hőmérővel szerelném a füstcsőre szánt vízteret, hogy teljes kontroll alatt teszteljem/működjön a rendszer.
Próbálom megbecsülni a hőátadást. 9,2 liter 130-as cső felülete kb. 70 cm hosszon kb. 0,3 m2. Ez 200-50 C fok különbséggel kb. 1,5 kW teljesítmény.
A kandalló egy gyári fém szerkezet, vagy épített? Fém kandallóhoz talán jobb lenne egy jó hődob, ami füstcső helyett építhető be. Épített kandallónál akár tűztér cserét is lehetne csinálni vízteresre. Nekem ezek tünnek praktikusnak.
A kandalló gyári fémszerkezet. Új típusú tea kályhához tudnám hasonlítani. De nem mai darab. Megette már a kenyere javát. Viszont kiválóan működik a mai napig. A lényeg, hogy első körben azzal dolgozom ami van. A költségeket minimumon akarom tartani. Ha összerakom ezt a vízteres füstcsövet, és működik, 0 Ft- ból kihozom a dolgot. Ami valljuk be, 1 napos időráfordítással baráti. Ezért is örültem volna, ha a téma létrehozója, vagy valaki, akinek van ilyen, működő koncepciója, pontos leírást, véleményt tud mondani.
Maradjunk annyiban, ha elkészül, mindenképpen írok egy beszámolót, és ha tudom, fotóval illusztrálom.
A válaszokat, szakmai segítséget köszönöm szépen, remélem mielőbb jelentkezem.
Üdv, A.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Nagyarpad1948 valamint 7 vendég