Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
93 hozzászólás Oldal: 1 / 7
1990-be épült a családi házam az akkor jó szigetelésnek mondható un. cseh gázszilikát téglából fa nyílászárokkal . Azóta a fa nyílászárok le lettek cserélve műanyagra . Kérdésem a következő : ha 5-cm -s nikecel szigetelést teszek rá elég -e vagy ezáltal be duncolom a házat? Jelenleg kőporral van színezve a ház .Sajnos most is előfordul a hőhidaknál a vizesedés kismértékű penészesedés . Aki tud segítsen . Dömös :?:
A gázszilikát fal U értéke 30 cm-es falvastagságot feltételezve 0,9 W/m2K, ezt 5 cm-es nikecellel szigetelve 0,4 W/m2K értékre javul. 10 cm-es szigeteléssel 0,3 W/m2K értékű lesz. Bár látszólag nem túl nagy az eltérés, de nagy falfelület esetén már számít. Hosszú távra gondolva érdemes a vastagabb szigetelést választani, mert a költségekben a vastagabb szigetelőtáblák és az indítóprofilok árkülönbözete jelent igazán többletet. A hosszú távú megtakarítás, a ház jobb energetikai osztályba sorolása és az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt a 10 cm-es szigetelés az előrelátóbb megoldás.
A falakon áthaladó pára csak igen kis százaléka a ház teljes páradiffúziójának, ezért megfelelő szellőztetéssel a nikecell szigetelés nem okoz problémát. Érdemes a növelt páraáteresztő képességű nikecell szigetelőrendszert választani, így elvileg biztosítható a ház falainak megfelelő páraszellőzése.
A szigetelőrendszert stabil, nem porló, hulló vakolatra fel lehet ragasztani, nem kell eltávolítani. A vakolat esetleges kisebb hibáit a szigetelés előtt ki kell javítani. Érdemes a szigetelőanyagot rendszerben venni, így minden alkotóeleme kompatibilis egymással, nem lehet gond a tapadással, ragasztással.
Megfelelően kivitelezett külső hőszigeteléssel a hőhidak kiküszöbölhetők, így a penészedés megállítható.
Köszönöm a segítséget !
Új anyag új eljárás!Sokan idegenkednek tőle,mert új!Már több családi házat csináltunk ezzel a rendszerrel.
Nincs párásodás-dunsztolás,mert szellőző bevonatról van szó!Utoljára tavaly egy 10 emeletes társasház homlokzatát
újítottuk fel ezzel a rendszerrel a lakók megelégedésére.Nagyon szívesen segítek a kivitelezésben is,beszerzésben is!
http://wcs.oisz.hu/hu/page/112779/therm ... odoki.html
salve
Semmiképp sem javasolnám az 5 cm vastagságú (nikecell egy márkanév, de a köztudatban ez a szigetelés szinonímája) szigetelést. A fütés már soha nem lessz olcsóbb igy szerintem is érdemes megfogadni " Plaszlo" tanácsát! Bár az én véleményem más a páraáteresztőképességgel kapcsolatban.
Mi kifejezetten a kőzetgyapotos szigetelést támogatjuk, de sokszor meghajlunk a költségtakarékosabb kívánalmak előtt. A homlokzatszigetelés egy folyamat utolsó fázisa kell hogy legyen, gondolok itt a födém és a nyílászárok szigetelésére. Ha ezek nem történnek meg ,sok kiadás és kevesebb haszon a végeredmény.
Úgy tudom a nikecell szigetelés 10 cm-es rétegvastagságig még kiszellőztetés nélkül használható, csak afölött kell/ajánlott kiszellőztetni a szigetelést.
A kőzetgyapot szigetelés nekem is szimpatikusabb, főleg az inhomogén, de az ára már nagyon nem.
Úgy látom forgalmazó vagy, ezért akad egy kérdésem: a kőzetgyapotnak nagyon jó páraáteresztő képessége van, de arról van adat, hogy a ragasztóréteg és a vékonyvakolat ezt mennyire rontja le? Úgy tudom páraáteresztőnek mondják, de hallottam olyan véleményt is, hogy pár év alatt a levegőben lévő szennyeződések és por beül a vékonyvakolat pórusaiba és onnantól az is inkább párazáró mint páraáteresztő lesz. Innentől elvész a kőzetgyapot páraáteresztő képessége és ezzel az előnye a nikecellhez képest. Most ne vegyük figyelembe a többi előnyös tulajdonságát, mint tűzállóság, hangcsillapítás, rovarokkal és rágcsálókkal szembeni rezisztenciája.
Salve
Csak kivitelező vagyok, meg főképp kíváncsi. Ezért mindig kutakodom, érdeklődöm, gondolkodom és figyelek. A polisztirol (nikecell) szigetelés sajna 1cm-ben is olyan mint10 cm-ben. Léteznek, un. légáteresztő polisztirol lapok is, ám ez szerintem csak úri csibészség. Ezek a lapok perforálva vannak mégpedig belülről kifelé szűkülő átmérővel, így egy "kémény " hatás jön létre. Ezen lapokat így csak meghatározott irányban lehet a falon elhelyezni. Volt hozzá szerencsénk, nem mondanék most többet róla.
A kőzetgyapotot csak a kőzetgyapothoz való ragasztóval illik ragasztani, hálózni, vakolni(?) különben elveszítik légáteresztő képességüket. Ezen anyagoknak más a kötőanyaguk mint a polisztirolhoz valóknak. Itt a kötőanyagon van a hangsúly, nem kell valami eget rengető nagy durranásra gondolni, ezen anyagot már időtlen idők óta használja az építő ipar.
A kész homlokzatot is kell karbantartani. Ám ez sem ördöngösség ,elég ha 3-4 évente át takarítjuk egy magasnyomású mosóval így a felületen lerakódó szennyeződés eltávolítható a felület sérülése nélkül. (persze csak ha szakszerűen volt kivitelezve és az anyaggal sem történt bohóckodás)
Tudom, hogy mindenki azért akar kőzetgyapotot, mert az légáteresztő. Szerintem, ha ki akarják engedni a párát a lakásból egyszerűbb, ha ajtót vagy ablakot nyitnak. Nem ez kellene, hogy a fő szempont legyen.
A homlokzati hőszigetelés paramétereit (anyagát, vastagságát) a helyszínen tapasztaltak alapján kell(ene) meghatározni, ám ez sokszor bíz nem így történik.
Kősárkány,
A nikecell, vagy dryvit rendszerek körül elég nagy az ellentmondás, van aki időzített bombának tartja, van aki egyedüli üdvözítő megoldásnak. Aki nem dolgozik vele rendszeresen, nincsenek hosszú távú tapasztalatai, csak a gyártók, forgalmazók öndicséretére hagyatkozhat.
A pára - ha akarjuk, ha nem - kis mértékben a falakon is átmegy a páranyomás hatására, a szellőztetéssel csak csökkenteni lehet ezt a mennyiséget, megszüntetni nem. Ezért érdekelne, bontottál már le sok éves szigetelést egy házról és mik a tapasztalataid. A gyártók azt mondják, az EPS valamilyen mértékben páraáteresztő, ez mit mutat a gyakorlatban?

Az nekem természetes, hogy rendszerben kell lehetőleg vásárolni, rendelni a hőszigetelést. A kőzetgyapot hőszigetelő réteget is bevakolják a végén, még ha a rendszerhez tartozó vékonyvakolattal, erre irányult a kérdés, a hozzá tartozó vakolóanyagra, így a kérdőjelet nem értem a válaszodban. Engem a gyakorlati tapasztalatok érdekelnek leginkább, idővel le akarom cserélni a fa házamon a vékony eps szigetelést vastagabb kőzetgyapotra.
Plaszlo
Nem tudok a polisztirol szigetelés jövőjéről nyilatkozni ,de én is azt hiszem nem a legjobb megoldás. Ám ha nem telik kaviárra, akkor kénytelen leszek megelégedni a császár szalonnával, mégha tisztában is vagyok azzal, hogy hizlal.

A párásodással kapcsolatban: valóban van egy páraáteresztő képessége a falnak. De hogy mennyi, az függ a falazó anyagtól, a meglévő külső burkolattól, sőt a belső burkolatot is figyelembe kell venni. Továbbmegyek: maga a környezet is befolyásoló tényező lehet.

Jellemző a téma megítélésére hogy egy hazai polisztirol forgalmazó honlapján kínálja terméke légáteresztő változatát, míg ugyanitt egy saját laboratóriumban elvégzett kísérlet leírásával bizonyítja, hogy ezen tényező figyelembe vétele mennyire felesleges.
A gyártók azt mondják, amit a vevők hallani akarnak, erre azt hiszem a fentebb írtak a bizonyság. Ha a vevőknek a légáteresztés a becsípődésük, akkor gyártanak légáteresztő polisztirolt, még ha ez szerintük is fölösleges.

Nem, nem bontottam még régebben elhelyezett szigetelést, legalábbis teljes felületen nem. De részt vettünk egy oly kivitelezésen ahol a társvállalkozó ilyesmit követett el (bár megjegyezném, hogy itt a tulajdonosnak magával a polisztirollal volt problémája). Ezzel kapcsolatban mi az, ami érdekelné önt?

Nagy tévedések közé sorolnám azt is, hogy feltétlen rendszerben kell vásárolni. Elismerem, hogy az esetek 85%-ban ez a megfelelő megoldás. Természetesen ez nagyon jó a gyártóknak, szállítóknak, sőt sokszor kényelmes a kivitelezőknek is. A homlokzatszigetelés is egy épített rendszer. Így bizony előfordulhat, hogy bizonyos elemei cserére szorulnak.

A vakolat csak azért volt kérdőjeles, mert a szakmai olvasatban a vakolat az egy más jellegű bevonat, de a mondanivaló szempontjából nincs jelentősége.
A légáteresztő rendszerhez tartozó vékonyvakolat is légáteresztő, a kötőanyagukban különböznek a rendszerek

Nem vagyok meggyőződve róla hogy egy faházon a hagyományos hőszigetelés a legcélszerűbb. Én - így messziről - inkább a szerelt hőszigetelést javasolnám, ám ebben nem vagyok „otthon”. Javasolnám, hogy szakemberrel a helyszínen egyeztessen az elképzeléseivel kapcsolatban.
kősárkány írta: Nem vagyok meggyőződve róla hogy egy faházon a hagyományos hőszigetelés a legcélszerűbb. Én - így messziről - inkább a szerelt hőszigetelést javasolnám, ám ebben nem vagyok „otthon”.

Kősárkány, ezt pontosítaná egy kicsit, hogy konkrétan mire gondol? Nem szeretném, ha egy elértés miatt beszélnénk el egymás mellett. Ez a téma kiemelten érdekel.

A bontással kapcsolatban igazán az érdekel, mi volt alatta, milyen volt a fal. Ha tényleg lezárja a pára útját a polisztirol, akkor annak már látható jeleinek kellett lennie. Én amit kibontottam a házamon egy ajtócsere miatt, nem találtam problémát, igaz elég szellősre készítették. A szigetelés és a fal között elég nagy rés van, járkál közte a levegő, ami ugyan szellőzteti a falat, de rontja a hőszigetelés hatásfokát.
Plaszlo
A pontosabb válaszhoz szükségem volna még néhány adatra. Az ön épülete fából készült vagy fa borítású? Lakóépület vagy hétvégiház?

A szerelt hőszigetelés mikor egy falra távtartókat (párnafákat) helyeznek el, a köztes teret pedig szigetelő anyaggal (pl.:méretre szabott kőzetgyapot lapokkal) töltik ki. Ezeket azonban nem rögzítik a falhoz, ezt a feladatot majd a burkolat végzi el. Ilyenkor valóban kisebb a hatásfok.
Ma már léteznek olyan ragasztók amelyekkel fa szerkezetre is lehet hagyományos hőszigetelést elhelyezni.

A szigetelés és a fal között kell, polisztirol szigetelésnél pedig mégfontosabb hogy rés legyen. Ám ennek a résnek a méretének a lap méretére kell korlátozódnia,vagyis a lapok széleit kell körbekenni s úgy felragasztani. Ha nem így történik a homlokzaton a légréteg a lapok mögött mozogni fog. A meleg felfelé, még a hideg (az esetleges párával ) lefelé így rontva a hatásfokát a szigetelésnek.
Kősárkány,
Akkor egyre gondoltunk. Nálam nem játszik, mert alpesi típusú faház, az oldalfalai alacsonyak, viszonylag kicsi a felületük. Én az inhomogén Rockwool homlokzati hőszigetelő rendszert néztem ki, csak akkor még nem találtam hozzá fához való hőszigetelt rögzítőcsavart. Ez megfelelően szellőzik, nem fog befülledni a fal, csak a vakolat is megfelelő legyen.
A merev ragasztó sajnos hamar elválik a faltól a fa mozgása miatt, a jelenlegi vékony polisztirolt csak simán ragasztópogácsákkal rakták fel, sok helyen már csak az indítóprofil, vagy az ablakkeretek tartják a helyén, alatta száguldozik a levegő. :(
Láttam már polisztirol lapokhoz purhab szerű ragasztóanyagot, ami rugalmasabb, mint a merev hagyományos ragasztó. Kőzetgyapothoz is létezik ilyen?
Plaszlo
A purhabragasztó sajnos nem alkalmazható kőzetgyapotszigeteléshez, de egyébként polisztirol lapokhoz is csak korlátozottan.
Létezik egy olyan rögzítő amely a hőszigetelő lapok alá (mögé) kell elhelyezni. Ez is egy módszer a rögzitő dűbelek esetleges hőhídhatásának kiküszöbölésére, ami elenyésző ugyan, de létező hatás.
Az indítóprofil is olyan amit a kivitelezők sok esetben indokolatlanul (szerintem csak lustaságból) és rosszul alkalmaznak.
Fafelületek szigetelésére létezik egy másik mód is, de ez a kókányolás kategóriájának határán mozog.

Ha az ön által választott közetgyapothoz a gyártó által ajánlott dörzsvakolatot fogja használni, nyugodt lehet annak légáteresztő mivoltárol.
A legfontosabb tanácsom hogy szakemberrel végeztesse a munkát, olyannal aki kérdéseire megnyugtató választ ad és rendelkezik megfelelő referenciákkal a kőzetgyapotos szigetelés (-ről -sel itt most belegabalyodtam a saját mondatomba) :wink:
Ez nagyon fontos ugyanis pár szakmai fogás elsajátítása követelmény ezen rendszer kivitelezői számára.
Nem beszélve a megváltozó félben lévő garanciális feltételekről.
kősárkány írta: Plaszlo
A legfontosabb tanácsom hogy szakemberrel végeztesse a munkát, olyannal aki kérdéseire megnyugtató választ ad és rendelkezik megfelelő referenciákkal a kőzetgyapotos szigetelés (-ről -sel itt most belegabalyodtam a saját mondatomba) :wink:
Ez nagyon fontos ugyanis pár szakmai fogás elsajátítása követelmény ezen rendszer kivitelezői számára.

Hát ha eljutok odáig, hogy meg tudjam venni az egész házra való anyagot, akkor is csak magánerős kivitelezésként fog működni, nem egy olcsó mulatság, idáig is azért váratott magára. Erről a pár szakmai fogásról kaphatok infót? (akár pü-ben ha üzleti megfontolásból nem publikus) Polisztirol szigetelést már készítettem, érdekelne az a néhány plusz.
93 hozzászólás Oldal: 1 / 7

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég