Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
151 hozzászólás Oldal: 1 / 11
Üdvözlök mindenkit!
A következő probléma állt elő a kéménnyel kapcsolatosan.
A fatüzelésű kályha kéményéből a begyújtást követően nagy mennyiségű kondenz víz folyik le a kémény aljába. Olyan mennyiségű a víz, hogy a kémény ablak alatti szakaszon teljesen eláztatta a falat, illetve kátrány szerű anyag csapódott ki a falon, ami több helyen a vakolaton is áthatolt (igaz, hogy a magasabb részen azért jött elő a nedvesedés és a kátrányosodás, mert nem takarítottam ki a kéményt és berakodott a korom, és az szívta magába a kondenz vizet).
Úgy gondolom, hogy valamennyi kondenz víz normális jelenség, de ekkora mennyiség ami már a falat is eláztatja túlzásnak tartom.
Ja a kémény nincs teljesen felfalazva a tető fölé, hanem a tető szintje alatt kb egy méterrel egy eternit cső van bele aplikálva a kéménybe és az van kivezetve a tetőn keresztül.
Mellékelek képeket az ázásról és a kéményről is.
Remélem tud valaki hasznos megoldást javasolni a probléma megszüntetésére.
Természetesen a következő kérdésem az lesz, hogy ezt a kátrányos foltot hogyan lehet eltüntetni, a nyáron szeretném kimeszelni az egész szobát. Igényel-e valamilyen különleges kezelést ennek a kátrányos anyagnak az eltávolítása?
A válaszokat előre is köszönöm!

Csatolmányok

Ebben nem vagyok szakértő, de nagyon valószínű, hogy vizes fával tüzelsz, vagy nagyon lefojtod a kazánt.
A fából kipárolgó víz lecsapódik a hideg kémény falára és lecsorog, közben feloldja a már lerakódott kátrányt, ami átáztatja a kéményt. A vizes fa hőértéke jóval alacsonyabb a szárazénál - mert a tűznek a fa nedvességtartalmát is el kell párologtatnia -, ezért a kazán nem éri el a normál üzemi hőfokát és a kémény sem tud rendesen felmelegedni.
Ez előfordulhat akkor is, ha kevés huzattal tüzeltek, ezért nem megfelelően ég a tűz, füstös, hideg az égéstermék. Ha a füstnek nagyon alacsony hőmérséklete kicsapódik a kémény falára és kátrány lesz belőle.
Ha a kémény nagyon átnedvesedett a sok kondenzvíztől, átáztatja a kémény falát, majd a téglákat is. Idővel annyira átázik, hogy átüt a falon is. Leszedni nem egyszerű dolog, a vakolatot még le lehet verni, de a téglákban benne marad a kátrány továbbra is.
A kéményt ki kell tisztíttatni, majd kiszárítani, a kátrányt kiégetni belőle, ehhez tüzeléstechnikai szakboltokban lehet kapni megfelelő anyagot.
http://www.mullit.hu/kiegeszitotermekek.html
Milyen fával tüzelsz? Szárított és ha igen mióta, vagy tavaly vásárolttal? Van puffertartályod a kazánhoz?
Mióta jelentkezik a kátrányosodás a falakon? Eddig hogyan tüzeltetek? Lett valami változtatva a kéményen? A toldás régóta rajta van a végén?
Köszönöm a gyors választ!
Elvileg száraz akácfával tüzelek, tavaly vettem, láthatóan száraz volt kb 1 éves lehetett, a szabadban, de fedett helyen tárolom. Begyújtás után amikor már elég erősen ég a tűz akkor leveszem a levegőjét, hogy ne lobbanjon el gyorsan a fa, illetve akkor kellemesebb klímát is ad mert különben nagyon meleg van.
Tavaly télen nedves fával tüzeltem, akkor nem jelentkezett ennyire drasztikusan ez a dolog.
Én arra gondoltam, talán az lehet a probléma, hogy tavaly óta leszigeteltem a födémet és a szigetelés fölött jobban áthűl napközben a kémény és begyújtás után hosszabb ideig, nagyobb felületen kell átmelegíteni a füstgázoknak a kéményt. A kátrányra lehet magyarázat, hogy régi fenyő szalagparkettával szoktam néha begyújtani, ami régen kátrány szerű fekete anyaggal volt leragasztva.
Puffertartály? Nem vegyestüzelésű kazánom van, hanem cirkó fűtés, az természetesen egy másik kéménybe van bekötve, a nappaliban van ez a fatüzelésű kályha amivel a cirkóra segítek rá. A kályha nincs rákötve a fűtési rendszerre.
A kéményen én nem változtattam semmit sem, a házat két éve vettem ebben az állapotban. szerintem építése óta így lehet.
A hozzáértők szerint a tüzelésre alkalmas, száraznak tekinthető fa min. két évig szárad szabad levegőn, de fedés alatt eső ellen védve.
Elképzelhető valóban, hogy a szigetelés miatt a felette levő kémény hidegebb, mint korábban volt, ezért erősebb a kicsapódás és az elődöd mindent elégető szokása okozta a kátrányosodást, amit most szívsz meg.
Próbáld meg valahogy leszigetelni a kémény felső részét. Lehűlni így is fog ha nem fűtesz, de hamarabb átmelegszik és kiszárad, illetve kisebb huzattal is elegendő meleget kap a kályhából.
A kátrányosodást meg kellene állítani, kéményseprővel és utána kiégetéssel, vagy csak kiégetéssel, de ne terjedjen tovább a kátrányfolt a falon. A kiégetéssel óvatosan, hallottam olyanról, hogy kéményseprő égette ki "szakszerűen" a kéményt, begyulladt a kátrány és úgy túlhevült, hogy szétrepedezett és használhatatlan lett.
A lefojtott tüzelés nem túl szerencsés, talán az elején hosszabb ideig kellene hagynod normálisan égni a fát, amíg bemelegíti rendesen a kéményt és csak utána lefojtani.
Ma kipróbáltam hogy tovább égettem fojtás nélkül a tüzet, így sokkal kevesebb víz folyt le a tisztítónyíláshoz. Lehet hogy ez lesz a megoldás.
Üdv!

A fa kátránytartalmát a benne lévő csersav és egyéb természetes fanedvek alkotják, amelyek elvileg télen elsősorban a fa fagytűrőképességét növelik. A téli tüzelőt célszerű és tanácsolt már tavasszal megvenni, mert a jó idő közeledtével a nedvkeringés megindulása csökkenti ezek koncentrációját. Egy erdésztől hallottam, hogy a tüzelőnek való fát célszerű máglyába rakva folyamtosan vízzel locsolni, így kioldódik a káros fanedvek nagyrésze, majd felvágva, a nyári mlegekben, napos helyen kiszárad arra a szintre, ami téli tüzelőnek alkalmassá teszi.
Nem oly régen a fából kioldott kátrányt hajók oldalának vízszigetelésére használták, természetéből adódóan egy olajos, porózus anyagokban jól megkötő anyagról van szó. A falon megjelent folt ebből adódóan - félek - még átfestéssel sem tüntethető el tartósan. Ha kap folyamatos utánpótlást, gyakorlatilag a teljes falazat anyagába véglegesen beívódik, onnan csak a téglák eltávolításával, vagy egy mély levéséssel és utánfalazással lehet tartósan eltüntetni. Egy kiégetés csupán csak a kéményben lerakódott kátrány eltávolítását oldja meg, mint az előzőekben említették, szakértelem nélkül végezve, nem kis gondot okozhat.

Egyébként a beépített eternit cső is inkább ront, mint javít a helyzeten. Feltételezem, hogy a cső átmérője nagyobb, így ideérve a füstgáz kitágul, miközben még a tágulás miatt hőmérséklete tovább csökken. Ez párosul az ilyenkor természetszerűleg fellépő hideg falazattal való érintkezés. Rosszabb a helyzet, ha építéskor a kéménylyukba dugták a csövet, mert akkor az átmenetből adódóan még egyfajta keresztmetszet csökkenés is fellép, ami tovább rontja a kémény huzatát, nem kívánt belső turbulenciákat okozva.
Lehetne még fejtegetni az esetleges egyéb okokat, tavasszal célszerű lesz a kémény utólagos hőszigetelése, legalább a cserepezés szintjéig, bár a legmegbízhatóbb megoldást egy körkeresztmetszetű, szigetelt kéménycső beépitése jelentene, ami hosszútávon mindenképpen megtérül.
Végül egy kis, a folyamat megértését segítő elméleti segítség.

További sok sikert, és kellemes meleget ezekben a hideg napokban! :P
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
tancsikusz írta: Ma kipróbáltam hogy tovább égettem fojtás nélkül a tüzet, így sokkal kevesebb víz folyt le a tisztítónyíláshoz. Lehet hogy ez lesz a megoldás.

Fűts alá a dögnek (ördögnek), ne a kéményedben hűsöljön. :D :D
Tudnál 1-2 fotót feltenni a szigetelés fölötti kéményrészről? A kátrányégető hasábot próbáld ki, többen dicsérték.
Az ördög az biztos, de most már az enyémbe is. Tegnap reggelre az egyik szobában a kéményes parapet becsatlakozásánál viz fojt ki nyomot hagyva a falon.
Azóta figyelem de nem ismétli magát. Az asszony érdeklődésére azt válaszoltam hogy a magas belvíz okozza :D Nem győztem meg!
Felszólított hogy azonnal kérjek itt segítséget. SEGÍTSÉG!! :|
Nem túl magas a páratartalom a házban a magas vízszint miatt?
Az is okozhatja idén az eddig meg nem szokott párakicsapódást. A gáz égéstermékeként rengeteg vízgőz képződik, ezt lecsapatva nyerik ki a hőenergiáját a kondenzációs kazánok.
De a jó hír, lassan itt a tavasz és akkor utána lehet nézni ezeknek a dolgoknak. Úgy tűnik, a kéményeidet át kell nézetni szakemberrel, esély van rá, hogy hibát is fog találni. Azt a következő fűtési szezonig meg tudod csináltatni.
Közel 60 cm-es alapon áll a ház. Ebbe a kémény be egy parapet, és egy hagyományos vízmelegítő van bekötve. A falifűtőt a gázos tanácsára leszereltük, ő is ide volt bekötve annó.
kősárkány írta: Közel 60 cm-es alapon áll a ház. Ebbe a kémény be egy parapet, és egy hagyományos vízmelegítő van bekötve. A falifűtőt a gázos tanácsára leszereltük, ő is ide volt bekötve annó.

Ezt itt nem értem. Hogy lett parapetes eszköz kéménybe kötve és pontosan mit jelent a hagyományos? Kéményest?
Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget kérek!

Olvasva az előttem írók problémáit, valószínűleg nekem is az a baj forrása, hogy nagyon lefojtottam a fatüzelésű kandallóm.
Nagyon tetszett, hogy szép lassan ég. Hődobot raktam a füstcsövek közzé, a belső füstcső hosszát is megnöveltem kb. 80 cm-rel, a fűtési szezon kezdetétől. A napokban kezdtem el érezni a furcsa füstös kátrányos szagot a lakásban. Végére járva a dolognak jöttem rá, hogy teljesen átázott, vizes a kémény. Keresgélve a neten találtam rá erre a fórumra.
Kérdésem az lenne:
Mikor teszek jót? Ha most több napig nem fűtök? Ki tud-e száradni? Vagy intenzív fűtéssel tudom-e szárítani? Olvastam a kéménytisztító fahasáb használatáról, ez jó lenne-e most az én problémámra.
Gyors választ előre is megköszönöm

Tisztelettel:Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Sajnos egy átázott kémény nem szárad ki egyik napról a másikra. Önmagától is ki tudna száradni, tüzelés nélkül a kandalló ajtaján keresztül kiáramló meleg levegővel, de az a szobából vinné el a meleget. Talán 1-2 napig száradjon magától a kémény - most nincs annyira hideg - majd utána az intenzívebb fűtéssel, nem annyira lekorlátozva a kandallót, gyorsítsa meg a száradást. Első lépésben az a fontos, hogy ne keletkezzen több kátrány és ami már a kéményben van száradjon ki egy kicsit. Utána jöhet az intenzívebb tüzelés, ami meggyorsítja a kémény kiszáradását. Az átázott téglákat ha nagyon hirtelen melegíti fel, a benne lévő vizet gőzzé alakítva hirtelen mindenfelé ki akar szabadulni a téglából, így a lakás felé is menne, nem csak a kémény belseje felé. Ezért inkább a kíméletes szárítást javasolnám, legyen ideje a vízgőznek a megfelelő irányba távoznia. Megfelelő fűtéssel ezután meg lehet előzni a kémény vizesedését a továbbiakban. Arra azért számítson a füstszag nem fog azonnal eltűnni, még egy ideig érezni fogja.
A hőcserélővel és a meghosszabbított kéménnyel nagyon lehűtötte a füstgáz hőmérsékletét. Vagy intenzívebben kell tüzelnie, vagy kivenni a hődobot illetve a hosszabb kéménycsövet. Sőt, a belső 80 cm-es hosszabbítást azonnal és véglegesen kivenném, a hődobot csak akkor, ha szükséges.
A kéménytisztító hasábot kiszáradás után használja, hogy a lerakódott kátrányt is el tudja égetni. Ha hirtelen ráengedi a vizes kéményre a tisztító hasábbal elérhető magas hőmérsékletű füstgázt, esetleg többet ronthat a helyzeten, mint javítana.
Milyen fával tüzelt? Szárított, vagy tavaly ősszel vásárolt friss fával?

Csak egy érdekesség, ismerősömnek olyan kandallója van, aminek a füstcsöve először megkerüli a teljes kandallót és csak ezután megy a kéménybe. Ezt a hőt még egy ventilátorral hasznosítja, nagyjából a hatása megfelel a hődobnak, csak nem látható, a burkolás mögött rejtve van. Bútorasztalos lévén hulladék száraz fával tüzel, a tüzet - ésszerűen - lefojtva is olyan hőt termel, hogy a szigetelt (!) fém kéménye még fűti a felette lévő szobát is.
Nem egy olcsó mulatság, de ha kibéleltetné a kéményét, megelőzhetné az ilyen "baleseteket" a továbbiakban.
Köszönöm a gyors választ! Sokat segített!

Még azt kérdezném meg, hogy gondolkodtam már cserép kályhához hasonló kandalló építésében,
ez csak akkor valósítható meg ha a kémény hőszigetelt és fém?

üdv.:Zsuzsa
A fém kémény csak példa volt egy jól működő kandalló füstgázhőmérsékletére. A szilárd tüzelésű berendezésekhez tudomásom szerint nem szükséges hogy a kémény hőszigeteléssel legyen ellátva, kivéve ha a kémény a tető fölött hosszan megépített - itt hamarabb lehűl mint zárt térben. Viszont ha továbbra is alacsony hőfokú marad füstgáz a lefojtott tüzelés miatt, akkor szükséges lehet. A szigetelt kémény hamarabb melegszik be és éri el az üzemi hőfokát ahol a kondenzálódás és kátrányosodás már nem jelentkezik. Meglévő, régi építésű kéményt lehet béleltetni akár szigetelten ha elég nagy a füstjárata, de ezt mindenképp szakembernek kell felmérnie és kiviteleznie. Sokan haltak meg a nem megfelelő állapotú, elhanyagolt, vagy rosszul megépített kémény miatt.
Egy-két tipp a teljesség igénye nélkül:
http://www.schiedel.hu/kemenyek/kemenyproblemak/
http://www.schiedel.hu/kemenyek/schiedel-fem-kemenyrendszerek/
http://www.diametrus.hu/egyedi_kemeny.htm
http://www.kemenyek.eu/kemenybeleles
http://www.kemenybau.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=5

Az új kéményszabvány:
http://www.schiedel.hu/hirekesemenyek/newsdetails/archive/2010/12/14/article/uj-kemenyszebvany/
151 hozzászólás Oldal: 1 / 11

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég