Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Szeretném a nyitott központi fűtésemet kibővíteni egy turbós kombi gázkazánnal. Tudnátok ajánlani esetleg, mert azt olvastam, hogy nyitott rendszerhez olyan gázkazánra van szükség, amelyiknek kivehető a fűtőtere, hogy a tágulási tartályból oda kerülő lomot, port ki lehessen takarítani. Kb. 21-25kw-osra lenne szükségem.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Pytyuka,
ezt hol olvastad? Érdekesnek tűnő elmélet. :roll: Ilyenről még nem hallottam, de ez még nem jelent semmit.
A nyitott rendszernek az a nagy hátránya, hogy a rendszerben lévő víz folyamatosan érintkezik a kiegyenlítőtartályban lévő levegő oxigénjével. Ez a vas csövek korróziójához vezet és ezét lesznek lerakódások a rendszerben. A zárt rendszerben a víz oldott oxigéntartalma a csövek oxidációra elhasználódik, utána már oxigénhiányos lesz a víz és nem oxidálja tovább a csöveket. Ezzel együtt a csövek faláról leváló oxidréteg mint üledék sem nő tovább.
A régi fűtési rendszerem még vascsöves volt és nyitott és sajnos elég sok lerakódás volt benne, de a gázkazánt soha nem dugította el. Ott a radiátorok aljában és a kazán előtti - a kazánnál alacsonyabban vezetett csőhosszban, ahol a vízleengedő csap is volt - rakódott le az üledék. Ezért kicsit értetlenül állok a kivehető fűtőtér előtt.
A mostani rendszered gravitációs, vagy szivattyús és milyen a kazánod? Meghagyod és mellé rakod a gázkazánt, vagy lecseréled az újjal a régit?
Szia!
A rendszerem szivatyús, de megfordúl benne a viz gravitációsan is csak lassabban. A kazánom egy régebbi vegyestüzelésü. Még működik, de majd idővel azt is ki szeretném cserélni. Most elsődlegesen egy kombi gázkazánt szeretnék a rendszerbe pluszba építeni, de az írásodat olasva szinte mindegy, hogy melyik kazánt teszem be, csak a teljesítménye legyen megfelelő :?:
Nézd nagyjából az elhelyezhetőség, telepíthetőség a teljesítményigény és az anyagi lehetőségek a döntőek egy kazán beruházásánál. Új telepítéshez úgyis gázengedély, gázterv, kéményseprői engedély, stb. szükséges, így muszáj szakemberrel megnézetni. Elvileg nincs akadálya rákötni gázkazánt egy régi rendszerre, és a tervező ajánlani is tud olyat, ami a rendszeredhez a legjobban illeszkedik, vagy illeszthető. Talán az állókazán jobban illeszkedne a rendszeredhez, de nem találtam csatlakozási méreteket a vízrendszerhez. Nem akarok feleslegesen okoskodni, ezt tényleg szakember döntse el, így nagyobb esélyed van jól dönteni.
A meglévő gravitációs rendszernek egyetlen hátránya lesz a gázkazán szempontjából, az a vastag vízcsövek és emiatt a nagy víztérfogat. Kicsit többet kell fűtenie a kazánnak, hogy elérje az üzemi hőfokot, a víz is lassabban fog felmelegedni a rendszerben. Ez a szabályzást is kicsit meg fogja bolondítani, nem lesz annyira pontos, mint egy kis vízterű rendszerben. A felfűtésnél lassabban éri el a vízhőmérsékletet, ezért a kazánt szaporább munkára kényszeríti az elektronika, majd ha elérte a megfelelő hőmérsékletet és már nincs szükség a további hőre, a csövekben lévő nagy mennyiségű meleg víz túlfűtheti a lakást. Ezért érdemes lenne külső hőmérséklet érzékelős kazánt választani, valamint öntanulós szobatermosztátot. Ez annyit jelent, hogy megjegyzi a fűtőrendszer és a lakás tulajdonságait, fűtési jellegzetességeit és aszerint vezérli a kazánt. Tehát a nagy víztérfogat miatt hajlamos a túlfűtésre, nagyobb hőkilengésekre, akkor korábban lekapcsolja a kazánt, így a felfűtött vízmennyiséget fel tudja használni a lakás fűtésére, de nem a túlfűtésére. Ugyan még nem próbáltam, de van elérhető árú magyar öntanulós szobatermosztát is:
http://www.szobatermosztat.hu/
Ezen kívül a Siemens kínálatában láttam hasonló elvű szabályozót.
A gázkazán beüzemelése előtt érdemes alaposan kitisztítani a rendszert az üledéktől, és egy vízszűrő, iszapleválasztót beépíteni a kazán elé.
Köszi a mindenre kiterjedő választ! Beszélek a szakemberrel és szerintem beépíttetek egy iszapleválasztót. A kazán vezérlését amugy is szobatermosztáttal akarom megoldani.
Mégegyszer köszi!
Nekünk is sok időbe telt az optimális gázkazán megtalálása. linkelek egy oldalt amit ajánlok a figyelmedbe:
http://www.kazanpont.hu/
Sziasztok!
Mi is sokat keresgéltünk, hogy megtaláljuk a minőségben és árban is megfelelő kazánt a frissen épült házunkhoz! Az alábbi linket ajánlom mindenkinek, aki kazán vásárláson töri a fejét, éredemes megnézni:
http://kazanpont.hu/
Nagyon jó az oldal, elsőre is lejött.
De én azon az állásponton vagyok, ha az ember nem tudja milyen kazánt válasszon - mert nem ért hozzá -, kérdezzen meg egy tervezőt, független szakembert, aki a háza, lakása paraméterei és a várható költségek alapján ajánl megfelelőt. A boltosok és márkaforgalmazók általában nem realitások alapján ajánlanak, hanem a portékájukat akarják eladni.
Szia! Nyílt egy új webshop, én tőlük rendeltem legutóbb. Elég széles a termékválasztékuk, és ingyenesen szállítják haza neked a terméket. Szerintem érdemes körbenézni náluk: http://www.szerelvenybolt.hu/kazanok-es ... -gazkazan/
:)
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 14 vendég