Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A problémám a következő: van egy padlóba méllyesztett pinceajtóm ami elég nehéz (20-25kg, vas keret járólappal burkolva). Mivel nem csak én járok a pincébe meg kellene oldanom az ajtó motoros emelését. Erre a villanyszerelő egy 70ezer forintos ajtónyitót ajánlott, amit én egy kicsit sokallok. Esetleg van valakinek ötlete egy olcsóbb megoldásra?

Kép a lejáróról:
http://kepfeltoltes.hu/view/110502/C360 ... es.hu_.jpg

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv
Esetleg egy erős rugóval "ellensúlyozott" csuklós nyitószerkezet? Rugót lehet méretre készíttetni, a vasszerkezetet meg egy lakatós el tudja készíteni. Valami hasonló egyszerű szerkezet kellene, mint a felnyitható ágyneműtartós ágyakban. Ez a töredéke lenne a motoros nyitószerkezetnek.
Másik ötletem az ötajtós, nagyobb autók gázrugói, amik lecsökkenthetik annyira az ajtó súlyát, hogy gyengébb fizikumúak is nyitni-zárni tudják. Aki nem próbálta, el sem hinné, hogy milyen nehéz az ötödik ajtó, ha nem dolgozik a gázrugó.
Még eszembe jutott egy csigás emelőszerkezet, esetleg kurblis csörlő bontóból. A lehetőségeidet te ismered, de a mechanikus szerkezetek áramszünet esetén is működnek. :wink:
Üdv!

Az már a filmekből is ismert, hogy eleink képesek voltak évszázadokig működő, egyszerű gépeken alapuló szerkezetek létrehozására (ld. Indiana Jones ... :lol: :lol: :lol: ) de az mindenképp biztosabb, amit László az előzőekben is favorizált, mely független a villamos hálózattól. Másodrészt, egy ilyen szerkezet pusztán az ajtó súlyával tart egyensúlyt, esetleg van benne egy kis többlet erő, már nyert ügy a felemelés.
A tervezés egyik fő szempontja lehet, hogy a nedves környezetben a elektromos berendezések víz elleni védelméről is gondoskodni kell, gondolok itt úgy a berozsdáló csapágyakra ahogy éppen a elektromos csatlakozási pontokra.
A rugós megoldások egyetlen hátrányuk maga a rugó, mely idővel elfárad, veszít erejéből, és az addig könnyű mozgatás már nehézkessé válik. Mint ahogy a beszabályozása is nagyobb tervezést, esetleg odafigyelést igényel. Törés esetén pótlása nehézkes lehet.
Esetleg a lift mozgatását végző szerkezet is szóba jöhet, ahol az ellensúly a lift súlyával egyezik meg, így a motornak az utasok mozgatására kell energiát befektetnie.
Egy lehetséges, javasolt megvalósítás. Ennek egy némiképp másképpen kialakított változata dolgozik egy barátom hétvégi házában, két téglával. Üzembiztosan. Persze ott éppenséggel nem 25kg-os ajtót nyit fel. :D

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Bocs, hogy nem reagáltam a válaszaitokra eddig. Most vált újra aktuálissá a téma és úgy néz ki, hogy először a autós gázrugós megoldással próbálkozom, aztán ha valami okból az mégsem válna be akkor jön az ellensúlyos megoldás amit jmedvegy mester ajánlott és képekkel is támogatott.
Köszönöm még egyszer az ötleteket.
Az ajtó súlyához vegyed a gáztelót, ha túl könnyű lesz az ajtó a gáztelóhoz képest, akkor le kell nyomni a záráskor, a túl nehéz, megint csak emelni kell, igaz jóval kevesebbet. Kérünk fényképeket az elkészült műről. :D :D
Szeretném kérdezni, hogy tudtok-e olyan gyártót, aki mívesen legyártana nekem egy csapóajtót egy pincelejárathoz. Ez az ajtó egy szobából nyílna, és jó lenne, ha hőszigetelt lenne, mivel a pince szerencsére hideg.
Lehet motoros mozgatású is, de ha könnyű, akár kézi működtetésű is lehet, gondolom, akkor egy gázrugó rásegítéssel. Az a lényeg, hogy könnyen tudjuk használni.
Nagyon várom egy gyártó jelentkezését az alábbi elérhetőségen: gabriellaszell@gmail.com, ill. Széll Gabriella 20/9308-073
Üdv!

A "mívesen"-t kicsit részletezd, mert így bármi lehet. Hol lenne ez az ajtó, a lakás melyik részén? Van elképzelésed a kinézetről, kialakításról? Bírnia kell a terhelést, vagy csak záró funkcióra kell?
Így könnyebb lenne vállalkozót találni rá, ha valaki magára ismer (vasas, asztalos szakember).
Plaszlo írta: Üdv!

A "mívesen"-t kicsit részletezd, mert így bármi lehet. Hol lenne ez az ajtó, a lakás melyik részén? Van elképzelésed a kinézetről, kialakításról? Bírnia kell a terhelést, vagy csak záró funkcióra kell?
Így könnyebb lenne vállalkozót találni rá, ha valaki magára ismer (vasas, asztalos szakember).A lejáró egy gyerekszobában lenne, egy teraszajtó előtt. Gondoltam teszünk rá egy szőnyeget, tehát nem állhat ki belőle fogantyú, stb... A szoba laminált padló burkolatú, most keresek azonos mintázatú/anyagú pótlást. Tehát laminált padló felületű, hőszigetelt, gázrugó rásegítéssel, kézi mozgatású kellene hogy legyen, és még azt sem tudom, hogy kb mekkora felület nyitható egyszerre, mert hogy kényelmesen szeretnék leközlekedni.
üdv
Széll Gabriella
gabriellaszell@gmail.com
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 33 vendég