Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv mindenkinek!

Nekem olyan problémám lenne,hogy a régi típusú radiátorunk "tekerőjénél" (nem tudom,hogy mi a pontos megnevezése) szivárog a víz. A kérdésem az lenne,hogy ez cserélhető-e a víz leengedése nélkül és ha nem akkor van-e valami ideiglenes megoldás addig is,hogy ne menjen el napi kb. 1 liter víz?
A segítséget előre is köszönöm.

Zerfo

Csatolmányok

Sajnos nem cserélhető a víz leengedése nélkül, hisz a rendszer nyomás alatt van, amit a csöpögés is jól jelez. Viszont csak addig kell leengedni a vizet, amíg a vízszint a szelep alá nem megy. A légtelenítő miatt feltételezem már nincs magasabban radiátor, tehát csak egy kevés vizet kell leengedni és már cserélhető a szelep.
- Először állítsd le a fűtést és kapcsold ki a kazánt. Forró víznél ne állj neki a munkának, várd meg míg lehűlnek a radiátorok.
- Engedd ki a felesleges vizet a kazánnál lévő ürítő szeleppel.
Zárt fűtésrendszer esetén, a nyomás és egy kis víz kiengedése után egy nagy tepsit tegyél a szelep alá és a hollandi anya megnyitásával nézd meg, van-e még víz a szelepnél. A felesleges vizet, itt is elengedheted, majd ha már nem folyik tovább a szelepet is le lehet szerelni. Nyitott rendszer esetén a tágulási tartályban lévő vizet is le kell engedni, ezért a kazánnál több vizet kell kiengedni és időnként a hollandi anya meglazításával ellenőrizni a vízszintet.

A csöpögést ilyen szintem nem lehet tömítőanyaggal eltömni, még ha durva - ideiglenes - megoldásként be akarnád ragasztani a tengelyt, a túlnyomás kimosná a ragasztót mielőtt megkötne. mindenképp meg kell bontani a fűtési rendszert.
Köszönöm a gyors segítséget. Sejtettem,hogy nem lehet cserélni,de nem voltam benne biztos.
Azt még meg tudnád mondani,hogy mi ennek a cuccnak a pontos megnevezése? Tudjam mit kell kérnem az üzletben. :oops:
Köszönöm!
Sarok radiátor szelep, a kép alapján 1/2 collos. A légtelenítőt sem ártana a rozsdás csíkot szemlélve. 8)
Csak a tájokozódás kedvéért:
http://www.szatmari.hu/termekek_items.php?level=termek_4&item=27
Köszönöm sokat segítettél! További szép napot!
Üdv
Nem oly nagy a baj mint gondolnád egyszerűen egy tömszelencét kell utánhúznod vagy ha "kifogyott" beraksz egy gumigyűrűt vagy tömítő zsinórt. Ha javítod dobj alá egy lavórt és legyen még készenlétben másik is. Nekem az összes ilyen és kezelhető a probléma. Ami nehézkes az a tekerőgomb csavarjának kicsavarása mert ha csepeg akkor jól be is korrodál a csavar. Ha levetted a tekerőgombot ezt látod
20061231(003)[1].jpg
20061231(003)[1].jpg (187.45 KiB) Megtekintve 27108 alkalommal.


ezután lecsavarod a tömszelence állítócsavar fedelét és húzol az alatta található csavaron
20061231(004)[1].jpg
20061231(004)[1].jpg (212.34 KiB) Megtekintve 27132 alkalommal.Persze edény legyen alatta :) de nagyon nem fog folyni
Bocs de elég gagyira sikerdtek a képek :(
Üdv Lalibátyó!

Nemrég értem haza és kipróbáltam amit írtál. 10 perce figyelem és eddig nem látszik,hogy eresztene. Ezek szerint MŰKÖDIK!
Köszönöm a segítséget király vagy! :D

Zerfo
Ezek a régi radiátorszelepek, olyanok mint a hagyományos tömszelencés csaptelepek. Egy ideig jól működnek, majd el kezdenek folyni. Először kis javítás, majd egyre gyakrabban, utána szelepcsere. Aztán megint jó egy ideig és kezdődik elölről. Anyámnál látom mennyit kínlódik az utolsó hagyományossal, a többit már lecseréltette. Ennél is szerelő cserélte ki a szelepeket és már megint folyik. Szerintem hamarosan csaptelepet kell cserélnem nála.
Zerfo én kicserélném a következő fűtési szezon előtt, mert biztos a leghidegebb időben kezd majd el csepegni újra. Lehet én vagyok ilyen "mai gyerek", de az előző lakásomban amikor előjöttek ezek a problémák, lecseréltem az összes szelepet korszerűre és utána béke és nyugalom volt, nem volt több beszorult és csöpögő radiátorszelep. Nekem már elegem van a bizonytalan csaptelepekből és radiátorszelepekből.
Vitatkozom veled.
Magam bármikor lecserélhetném őket szerszámom tudásom megvan hozzá mégsem teszem. Épp elég panaszt hallottam a méregdrága ilyen olyan szabályozós szelepekről hogy vágyakozzam értük. Ezeket a szelepeket nem kell naponta tekergetni. Egyszer beállítottad aztán évekig működik a rendszered hibátlanul. Ha pedig mégis tekergeted és csepegne egy kis gumigyűrű vagy faggyús grafitos zsinór és egy csavar meghúzása nem egy nagy dolog. Persze ha nem számítanak a költségek akkor akár azért is lehet cserélni mert nem tetszik a színe. Szóval nekem tökéletesen megfelelnek. Nem kívánok a fogysztói társadalomhoz ( vedd meg, használd míg jó, dobd ki) tartozni a radiátor szelepeimmel.
Lalibátyó,
én tiszteletben tartom a véleményedet, de egy szóval sem írtam, hogy cseréld le a radiátorszelepeidet. Zerfonak írtam, egy véleményt, semmilyen módon nem kötelező megfogadni. Én meguntam a rossz szelepeket, mindig a legrosszabbkor döglöttek be, nincs kedvem állandóan leengedni a vizet a rendszerből és javítgatni. Ha így veszed akkor a fogyasztói társadalmat erősítem, van amiben a kényelmet részesítem előnyben. Divatból sosem vettem semmilyen méregdrága dolgot, előtte mindig körülnézek és aszerint vásárolok, milyen tapasztalatok, vélemények vannak róla.
Üdv Urak!

Nekem az a véleményem,hogy teljesen felesleges ezen a témán vitatkozni. Mindkettőtök mondanivalójának van igazságtartalma.
Előbb-utóbb lehet,hogy le kell majd cserélni a szelepeket,de nekem most ez a pár perces munkával megoldható javítás nagyon jól megfelelt.
Köszönöm a tippeket még egyszer!
További szép napot!

Zerfo
Zerfo,
nincs itt probléma, nem kapunk hajba egy kis véleménykülönbség miatt. Örülök, hogy megoldódott a problémád ilyen könnyen és hamar. A képek alapján én sokkal rosszabbra számítottam, ezért nem is vetődött fel bennem a javítás lehetősége. Lalibátyó testközelben van az ilyen típusú szelepeknél, jobban ismeri.
Ez a szelep kicsit olyan mint a Chokitó: ronda és finom. :wink:
Sziasztok! Nekem is hasonló a problémám. Viszont nekem colos tömszerencéim vannak, és sehol nem találok újat. Szeretném még utoljára kicserélni őket, mert ha már tekerek rajta csöpög. Semmi nem segített, pont olyan pontba van beállítva, hogy egyáltalán nem ereszt, de már nem akarok vele foglalkozni. Esetleg aki tud új colos tömszelencét az jelezne nekem? (7 db kellene) Előre is köszönöm a válaszokat!
A tömszelence colos vagy a radiátor szelep ? Kaphatunk képet ?
A tömszelence a colos méret.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég