Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Fórumozók!

Első lakásfelújításunkba fogunk bele, és jó pár dolgot saját kezűleg szeretnénk megcsinálni.
Első körben a kisszobának állunk neki, ahol festés és parkettafelújítást tervezünk.
Gondolom a falfestéssel érdemes kezdeni.

Falfestés:
Az előző lakó rikító pirosra festette be, és nem pattog le, elég stabilan felvitte. Mi vaníliás színben gondolkodunk a párommal. A pirost hogy tudjuk elfedni? Vagy mindenképp le kell valahogy szenvedni a piros festéket? Milyen megoldás célravezető? Mész vagy diszperzites festéket használjak?

Parketta:
A parkettát lecsiszolás után sötétebb színűre pácolnánk. Ennek van valami technikája? Bele kell valahogy a fába "döngölni", vagy hány rétegben érdemes, hogy szép legyen a felület? Lakkozás szintén hány rétegben tanácsos?
Köszönöm válaszukat!
Laci
Üdv!
Az erős színű festéket nehéz világosabbra cserélni, általában le kell vakarni a falról, majd glettelés után újrafesteni. Viszont nem tartom kizártnak, hogy létezik már olyan jó fedő képességű alapozó, amivel el lehet tüntetni az előző festéket, ezért javasolnék egy nagyobb festékboltot meglátogatni és ott kérdezősködni. Jó lenne tudni mivel lett lefestve előtte. Esetleg meg lehetne próbálni lecsiszolni a festéket, ha nem túl vastagon vitték fel. A Diszperziós festéket ajánlom, jól kezelhető, jól színezhető, jól néz ki.

Parkettalakk már sokféle létezik, ajánlanám a vizesbázisút, nem olyan büdös mint az oldószeres. Én még a régi módon lakkoztam sok-sok évvel ezelőtt, akkor még alapozni kellett a felcsiszolt parkettát és 2-3 rétegben lakkozni a megfelelő erősség eléréséhez. Itt is csak azt tudom mondani, festékbolt és kérdezni, mi mennyibe kerül, hogyan kell dolgozni vele. A festékboltban tudják melyiket viszik a parkettások leginkább.
A sorrend mindenképp a fal lecsiszolásával, vagy lekaparásával és glettelésével kezdődjön, ha nem lehet átfesteni. Utána két út lehet, befejezni a fal festését, de akkor a parketta csiszolás közben sérülhet a fal alja, vagy a fal előkészítése után a parketta csiszolása, utána lefóliázás, falfestés és végén a lakkozás. Nem tudom menyi a modern lakkok száradási ideje, régen hetekig nagyon óvatosan kellett a frissen festett lakkrétegen járkálni és nem lehetett bútort tologatni a teljes kikeményedésig. Nem tudom ki fogja a csiszolni a parkettát, ha ügyes akkor lehet előbb falat festeni és utána parkettával foglalkozni.
Blaszlo-nak

A festendő felületet (pirosat) vízzel lehetőleg meleggel meg kellene nedvesíteni, egy kisebb felületen majd kb. 1 perc után dörzsis szivaccsal meg kellene próbálni, hogy mennyire kopik. Ha csak minimális (enyhén megszinezi a szivacsot) akkor nagy valószínűség szerint elbírja a következő festék réteget. Az újra festéshez javasolnék gyárilag bekevert színek közül válasszanak (festékboltan biztos segítségükre lesznek) mivel ezeknek elég jó a fedő képességük ahhoz, hogy 2 legrosszabb esetben 3 rétegben elfedjék a piros színt. Ha áztatás hatására maga a festék is lejön a falról, akkor le kell szedni a teljes felületről. Ezesetben inkább szakembert keressenek meg a munka elvégzésével, hogy megfelelő minőségű legyen a végeredmény.
Mindenféleképpen diszperziós festéket ajánlanék.
De ha önök szeretnének hosszú távon kiszúrni magukkal, akkor mésszel is festhetnek.

KSK
Sziasztok!
Mi is épp lakást újítunk fel és nekünk azt mondták, hogy ha egyszer lefestjük egy jó fehér alapozóval utána már a kikevert festék le fogja fedni az erősebb színt, bár nálunk szerencsére nem piros fal volt :)
Egyébként bármilyen festési tanácsot keresel a neten amiket legjobbat találtam az a Szobafestő Attila nevű fickó videói és blogja volt. Ezt is érdemes megnézni: http://www.youtube.com/watch?v=xF8Mn4hO ... grec_index :!:
Köszönöm a válaszokat.
Farkaszoli.
Ha nem csak szobafestő Attilát reklámoznád és festettél volna ilyen erős színű falat fehérre, tudnád nem ilyen egyszerű a dolog.
Elkezdtük a hétvégén a felújítást, és a piros festék egész jól kaparható. Azonban egy újabb probléma merült fel. Egy laza vakolatdarab leesett, és a beépített hálót (nem erősen) meghúzva még úgy 4 nm-en leesett a teljes vakolat. A szoba többi falán nem tapasztaltunk hasonló problémát.
Ilyenkor célszerű leverni a teljes oldalfalról a vakolatot és újravakolni a 12 nm-t, vagy, csak ahol tényleg lejött könnyen azt a területet? Kész száraz-vakolattal mennyire igényel szakértelmet a munka? Mert mondjuk festést, glettelést bevállaltam volna, de ez picit nagyobb falatnak tűnik már.
Közben az éléskamrában is nagyon gyatra volt a vakolat, és azt is majd újra kell vakolni, de az kicsi.
Mi az ajánlott rétegek sorrendje a festésig?
Köszönöm a segítséget.
Laci
Talán nem kell az egész falon leverni, de mindenképp az egészséges, jól tapadó vakolatig el kell távolítani.
A készrekevert száraz vakolattal nekem jó tapasztalataim vannak, a teljes fürdőt ezzel vakoltam ki, és erre csempéztem.
A sorrend:
- eltávolítod a pergő vakolatot, ezt egészen a tégláig le kell verni, mert a vakolat csak a téglához tapad jól. Ha pergős a felület, akkor drótkefével keféld le teljesen a tégláig.
- guzolás: vékonyabb (hígabb és meszesebb) vakolatot csaptak fel régen a téglára, alapozó rétegnek. Én megmondom őszintén, kihagytam, a tiszta téglára jól tapadt a készvakolat (a keverési arányon sem tudsz változtatni, de hígra kevert vakolóanyaggal megpróbálhatod).
- vakolás: a vastagságtól függően több rétegben vidd fel, a túl vastag vakolat leeseik, nem tud megtapadni. 2 cm-es vakolatot két rétegben, egy sűrűbb 1.5 cm-es réteg és a maradék kicsit hígabbal elsimítva. Az alsó vakolatréteget erősen a falra nyomva vidd fel vakolókanállal, vagy kartecsnivel.

kartecsni.jpg
kartecsni.jpg (4.12 KiB) Megtekintve 13139 alkalommal.

Itt nem a simaság a lényeg - sőt jobb ha nem sima -, hanem a jó tapadás. Vigyázz, nem szabad a vakolatot sokat maszatolni, mert leesik még kötés előtt!! Erős határozott mozdulatokkal felvinni a falra, nagyjából elhúzni, hogy ne legyenek nagy szintkülönbségek, majd fojtatni tovább. Kötés után lehet a második réteget felvinni, és ezt elsimítani, de ezt sem szabad sokáig masszírozni.
- glettelés: megkötött és kiszáradt vakolatot már tudod glettelni. Hagyd megszáradni a vakolatot, mert a festésnél a nedves vakolaton más árnyaltot ad a festék.
Blaszlo-nak

volna pár kérdésem mielőtt segítséget próbálnék nyujtani.
- ott jött le a vakolat ahol háló volt, vagy több háló is van de nem mindenhonnan jött le?
- mi van a lehullot vakolat túl oldalán ( a fal másik oldalán) ? Netán vizes helyiség?

Nem kell félni a kész vakolattól mire mind a 4 m2-nyi felületet bevakolja megszerzi a szükséges szaktudást.
Ez is glettelés, csak egy kicsit vadtagabb anyaggal. De ajánlom, hogy először az éléskamérában gyakoroljon, így mire a szobához ér, többszörösen kitűntetett mesterleveles vakoló lesz. :D

A felületről mindenféleképpen el kellene távolítani a laza részeket, poros fennmaradó részeket cirokseprűvel vagy keményebb sörtéjű seprővel le kell söpörni. Ezek után ajánlott egy un. vakolat erősítő alapozóval bekenni a felületet (festékboltban segítenek, 1 liter bőven elég kell hogy legyen 4 m2-re.) Valószínű, hogy ilyesminek a hiánya okozta a vakolat leesését. Mivel az előzményekből valószínűsíthető, hogy korábban is javítva volt a falfelület.
HA a javítandó felület mélysége nagyobb, mint a kész vakolat ajánlott rétegvastagsága, akkor több rétegben célszerű felvinni a felületre. Nem kell a teljes kiszáradást kivárni, de ezzel kapcsolatban a zsákon feltűntetett információk az irányadóak. A kész vakolatok általában nem repedeznek meg, de amennyiben nagyobb biztonságra törekszik, akkor a frissen felhordott vakolatba helyezzen üvegszálas hálót, minimum 140 gr/m2-est. (boltban m2-re lehet venni).

Glettelés: festés előtt azonban ki kell várni a teljes kiszáradást.

KSK
Üdv!

Ott jött le ahol háló volt. Picit meghúzogattuk, amit lehet nem kellett volna, de most már mindegy :) .
Elképzelhető, hogy van még háló, mert nem fejeztük be a kaparást mindenhol.

A fal túloldalán nem tudom mi van, de ha a társasház lakásai hasonlóan vannak kialakítva akkor nem vizesblokk.

Ja még annyi, hogy ugyan tégla a ház, de ez a fal speciel beton válaszfal. Gondolom a vakolás mikéntjét ez nem befolyásolja.
Blaszlo-nak

Nem tartom bajnak hogy leszedték, sokkal rosszab lett volna ha a festés elkészülte után reped le a fal. Azt javaslom hogy még most nézzék át a falat más részein is.

A beton a legrosszab ami lehet ( na jó, a vályog még annál is rosszab ebből szempontból), nem igazán akar tapadni hozzá semmi. A vakolat lehullását valószínűleg a betonelemgyárban elkövetett technológia hiba (hanyagság) okozta, a zsaluszerkezeteket kiöntés előtt ugyanis egy ugynevezett formaleválasztó folyadékkal kenik be hogy a beton kötése után a kiemelés probléma mentes legyen. Valószínűleg azon a helyen a zsalu vagy több, vagy töményebb ily anyagot kapott, ezáltal feladatát azóta is elvégzi a lakók nem kis bosszúságára. Így kénytelen lessz egy kismértékben módósítani a vakolás mikéntjét. Az alapozó száradása után csemperagasztóval (sima beltéri, 1 kg-os kiszerelés, festékboltban kapható) ugynevezett kötéshidat kell kialakítani, mégpedig úgy hogy egy vékony rétegben legletteli vele (nem kell simának lennie, sőt!!, lehet fogazott glettvassal is, a lényeg hogy vékonyan) a beton felületet. A ragasztó kötése (ami nem azonos a száradási idővel) min. 48 óra elteltével a jöhet a vakolás stb.,stb.,stb..

ksk

u.i.: minden itt leirtat kezeljen óvatosan, ez ugyanis nem - szentírás- hisz láttatlanban csak valószínűsíteni tudon a problem megoldását (kézrátétellel gyógyítani monitoron keresztül) :wink:
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron