Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlök mindenkit!
Abban kérnék segítséget, hogy a házam mellett van egy kis előterasz kb 2 nm építve, alatta pince van kialakítva.
Ennek elbontása után a helyére szeretnék építeni egy nagyobb alapterületű kb 15 nm teraszt, ugyan úgy alatta pincével.
Sajnos nincsen semmilyen előképzettségem, de pénzügyi okok miatt kénytelen vagyok egyedül, vagy baráti segítséggel neki állni.
A kérdésem az lenne, hogy 20 cm széles beton zsalutéglából elkészíthetem-e a pince oldalfalazatát, természetesen bevasalva, vagy az túl vékony lenne ehhez? (Az előző tulaj ott hagyott kb egy raklapnyi 20 cm széles beton zsalukövet.)
A másik kérdés az lenne, hogy a felső rész betonozásakor külön kell-e betonoznom a koszorút és utánna a belső részeket (a beton hővezetése miatt).
Egyáltalán kell-e koszorú, vagy egybe lehet önteni az egészet?
A teraszt később szeretném teljesen beépíteni faszerkezettel üveggyapot szigeteléssel egy zárt verandának, végülis egy előszobának, bejárati ajtóval, ablakokkal. (Fűtést nem terveztem beépíteni.)
Ez az előszoba talán egy kicsit temperálná télen a kinti hideg és a benti meleg közötti különbséget. Jelenleg az északi tájolású műanyag bejárati ajtón telente komoly párakicsapódás jelenik meg.
Remélem nagyjából érthetően írtam le a problémát.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv Tancsikusz!
Üdv!
A 20 cm-es zsalukő megfelelően bevasalva erős betonnal elég erős lesz a pincének. Itt a föld oldalnyomását kell csak kibírnia, a fölé építendő fa szerkezetű toldalék nem kíván vastagabb alapot.
Pince építésénél fontos szempont az alap és fal külső vízszigetelése, hogy száraz maradjon a pince. Ezt nagyon alaposan kell elvégezni, különben nedvesedni fog.
Nézzük a sorrendet:
- a földet ki kell ásni, de legalább annyival nagyobbat, hogy még mellette el lehessen férni a szigetelés miatt.
- sávalapozás. Laza szerkezetű talajon mélyebb alapot kell ásni, kötött talajnál kisebb is elég. A sávalap legyen 60 cm mély és 30 cm széles, ez is bevasalva.
- a sávalapra kerül egy 10 cm-es vasalt betonréteg,
- vízszigetelés. A kiszáradt betont bitumenes vastaglemezzel érdemes szigetelni, tartósabb mint a sima kátránylemez. A vastaglemez széle kicsit (kb. 10 cm-el) nyúljon túl a betonalap szélein.
- kezdődhet a zsalukövezés. Ki kell rakni az alapterületnek megfelelően egy sor zsalukövet, és néhány elemenként lefúrni a betonba és erős betonvasat beleütni. Az átmenetet folyékony bitumennel ki kell önteni (vízzárás). A zsaluköveket a szokásos módon felrakni, vízszintesen és függőlegesen is vasalni kell. Érdemes úgy hívni segítséget, hogy egy nap alatt kész legyen a felrakás és betonozás, akkor lesz egységes a beton. Az utolsó sorból lógjanak ki a betonvasak a födémhez.
- A födémet lehet egyben kiönteni (monolit födém) és lehet betongerendákkal és beton kefnikkel megoldani.
Monolit födém: be kell zsaluzni a pince födémét a zsalukő felső szintjénél a falak között, megfelelően erős alátámasztással. A beton nagyon nehéz, 1 m3 kevert nedves beton több mint 2,5 tonnát nyom. Utána körben el kell készíteni a zsaluzást, majd a betonvasalást elkészíteni. A vasalatnál körben ugyanúgy kell vasalni, mint a koszorút és abba bekötni a födém vasalását. Ha minden kész, az egészet egyben kell lebetonozni!
Gerendás födém: a gerendákat fel kell ültetni a falak tetejére, de annyira meg kell emelni, hogy a beton bőségesen alá tudjon folyni. Utána jöhetnek a kefnik, majd az egészet körbe kell zsaluzni (belül is az emelés miatt). Ennél a megoldásnál csak a koszorút kell bevasalni, de úgy, hogy a gerendák végein lévő kilógó vasakkal egybe legyen kötve. Itt nem kell alátámasztani és a födémet vasalni, de ezt is egyben kell betonozni. A zsaluzás magasságánál figyelembe kell venni a gerendák fölötti betonréteget is.
- Oldalfalak vízszigetelése: a falakat kívülről kell szigetelni, ezt is érdemes bitumenes vastaglemezzel végezni. A betonfelületből kiálló részeket le kell ütni, vagy flexszel lecsiszolni, ne sértse fel a szigetelést. A bitumenlemezeket olyan magasságból kell indítani, hogy a földfelszín felett legyen legalább 15 cm-el. Alul az alap szigeteléséből kilógó bitumenes lemezt megolvasztva le kell simítani az alaphoz, majd az oldalfalak szigetelését ezzel a résszel egybe kell dolgozni, alaposan ráolvasztani. Fontos a jó vízzárás. A szigetelőlemezeket átfedéssel kell felragasztani, alaposan összeolvasztva az illesztéseket.
Ezek után már vissza lehet temetni a falak melletti gödröket. A pince alját még egy szerelőbeton réteggel le kell betonozni, hogy a vízszigetelés ne sérüljön.
Remélem érthetően írtam le, ha mégsem, kérdezz nyugodtan.
Köszönöm a választ!
Két dolog nem világos. A sávalap kb 60 cm mély és 30 cm széles, abba megy bele kb 10 cm beton? Erre a 10 cm-es rétegre tehetem rá a betonzsalukat? Az egy kicsit vékonynak tűnik, még bevasalva is. Vagy először ki kell öntenem a 60x30-as sávalapot és arra jön még rá a 10 cm beton?
A másik ami nem teljesen világos, hogy a beton gerendát nem elég csak felültetni a már kiöntött zsalukövekre. Úgy írtad, hogy meg kell emelni. Ha meg kell emelni, akkor mivel, vagy alá kell tenni valamit?
Találtam pár képet a neten mellékelem.
A képeken nincsen megemelve a gerenda, csak egyszerűen rá van ültetve az oldalfalra.

Csatolmányok

Az első kérdésben a 2. verzió a helyes, tehát a sávalapra (nem közé) jön még a 10 cm vasalt beton.
A második kérdésben igazad van, nem kell megemelni (mással kevertem), de a gerendákat be kell kötni a koszorúba.
Üdv!

A pince méreteiből, valamint írásod alapján- lévén a ház mellé akarod pincéd megépíteni - mindenképpen vedd fel a kapcsolatot egy statikussal. A ház alapja - cölöp alapoktól eltekintve - átlag 1 -1.5 m mély, függően a teherhordó réteg mélységétől. A pince szinte ez alatt van, egy nem jó helyen kiásott munkagödör könnyen az alap egészének vagy egy részének suvadását okozhatja. Gyakorlatilag kivielezhető-e a ház veszélyeztetése nélkül? Mert könnyen többe kerül a leves, min a hús. Ez elsőkörön megfontolandónak javaslom. Addig földmunkákba nem célszerű belefogni.

Mindenekelőtt el kellene dönteni száraz vagy nedves pincét szeretnél építeni.
A száraz esetén egy alkalmas méretű tároló kapsz eredményül, viszont itt zöldséget vagy más, hasonló, hűvös raktározást igénylő növényt nem tudsz majd tárolni, mivel idő előtt elfonnyad, tönkremegy.
A nedves pince ideális termények, burgonya, alma, zöldségfélék tárolásához, azonban az itt tárolt szerszámok, gépek esetleg korrodálhatnak, tönkre mehetnek.

Mindkét esetben érdemes a környékbeli pincetulajdonosokat vagy pusztán saját tapasztalatra hagyatkozva a környék talajvíz szinjét feltérképezni. Láttam már olyan kádszigetelésű pincét, ahol az építéskor a csodájára jártak, azonban pár év elteltével mégis a mennyezetig elöntötte a belvíz. Valahol mégis átszakadt a szigetelés, kárbaveszett a szigelésre fordítot pénz. Magas talajvízszint, belvizes környék esetén a száraz kialakítás halva született ötle, mivel a víznyomás és a természet romboló ereje idővel mindenképp felülkerekedik az időtálló, legdrágább anyagokon is.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
jmedvegy írta: Üdv!
Láttam már olyan kádszigetelésű pincét, ahol az építéskor a csodájára jártak, azonban pár év elteltével mégis a mennyezetig elöntötte a belvíz. Valahol mégis átszakadt a szigetelés, kárbaveszett a szigelésre fordítot pénz.


Nos ebben az esetben a nedves pince megépítése is halva született ötlet lett volna, hacsak nem kádat, vagy víztárolót akart építeni.

jmedvegy írta: Üdv!
Magas talajvízszint, belvizes környék esetén a száraz kialakítás halva született ötle, mivel a víznyomás és a természet romboló ereje idővel mindenképp felülkerekedik az időtálló, legdrágább anyagokon is.


Ha ez így lenne, nem léteznének több emelet mélységű mélygarázsok és pincék. Minden csak technológia és technológiai fegyelem kérdése.
Több mint 15 évvel ezelőtt az Orczy téren akartak mélygarázst építeni egy új épület alá. Annyira talajvizes volt akkor a környék, hogy a magára hagyott garázsszintet teljesen kitöltötte a víz, amikor leszívattuk, még élő halat is találtunk benne. Hetekig készítettük a vízzáró szigetelést miközben 5 szivattyú folyamatosan szívta a "kutakból" a vizet, de a munka negyedénél az új tulaj feladta és betemettette a gödröt. Ennek ellenére a szomszédos épületeknek van mélygarázsa, tehát megoldható volt a probléma.

Talán érdemes lenne egy gödröt ásni a tervezett pince mélységéig , vagy kicsivel alább és figyelni hol a talajvízszint. Természetesen Jmedvegy igazad van, hogy előtte érdeklődni kell, de mivel Tancsikusz ott lakik, feltételeztem tudja mire készül.
Üdv!
A ház alatt van egy garázs, tehát az alapozás nagyobb mélységű.
A jelenlegi terasz alatti pincébe a garázsból nyíló ajtón keresztül lehet bemenni.
Ezt a teraszt akarom elbontani és nagyobbat építeni.
A ház dombtetőn van, talajvízzel még nem volt gondom soha sem, bár nem régen lakunk itt.
tancsikusz írta: Üdv!
A ház dombtetőn van, talajvízzel még nem volt gondom soha sem, bár nem régen lakunk itt.

Akkor minden esélyed megvan száraz pincét építeni.
Ha nem mész le a garázs szintje alá, nem túl laza szerkezetű a talaj és rendesen alapozták a házat, nem szabad megsüllyednie. Az új és a régi épületet össze kell vasalni, ha nem akarod, hogy a találkozásnál állandóan repedezzen a fal. Érdemes lenne a szokottnál kicsit erősebb alapot készíteni az új résznek a mozgások megakadályozása miatt. A ház már egy jó ideje beállt, megülepedett földben "ül", míg az új pincerésznél alaposan megbolygatod, sokkal lazább szerkezetű lesz.
Üdv!

Csak halkan jegyzem meg, hogy a talajvíz, a közlekedő edényekkel ellentétben nagy ívben nem tartja tiszteletben a dombtetőket.
Én speciel Szolnok azon részén lakom, ami közudottan a magasabban fekvő részek egyike. Már helyi viszonylatban, ahogy az az Alföldön elképzelhető. Mégis pár éve a szomszédom pincéjében a talajszinthez viszonyítva 70cm-n állt meg a belvíz. Már a teljesség igényével.
A dombetőről tényleg szép kilátás várható... :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném.

1930-as években épült házat vettünk, nem vizesedik, 90-es években alászigeteltek, minden szép és jó a házzal stb. Beköltözés után belső felújítás, mely sikeresen zárult, most mennék kintre a terveimet végrehajtani.

Az előző tulaj mondta, hogy van egy pince amit ő betömött törmelékkel a tetejéig. A pince lejárót megástam kicsit - mivel úgy tudtam, hogy teljesen be van tömve - mert le akartam betonozni, fölé garázst terveztem. Amikor kis alapot ásnék a betonnak, beszaladt az ásóm a mélybe. A lényeg, hogy nem volt teljesen betömve csak kb. a harmada, nagyjából ki is pucoltam. Kb. 10 nm-es, előző előtti tulaj szerint kb. 190 és 220 cm mély (két részből áll). A baj viszont az, hogy kb. 50 cm-es víz van benne.

A régi tulaj mondta, hogy gyerekkora óta (kb 70 éves a bácsi) nem volt fennt talajvíz. A szomszéd pincéje is hasonló mélységű, és az övében nincs talajvíz. Elkezdtem kivödrözni a vizet, nem szivárgott napok óta semmi sem vissza. A pince mellett volt egy hatalmas emésztő kb 2-3 méterre, mióta az megvan, azóta állt meg benne néha a víz állítólag, mert átszivárgott (ezt is az előző előtti tulaj mesélte). Az emésztőt én megszüntettem, mert a szennyvizet "bekötöttük" :), és az amúgy teli emésztő szippantás nélkül kb. 2 hónap alatt ki is ürült.

A pince betömését vályoggal kezdték, ami szétmállott. Az egész pince alja tehát agyagos vályog, amit a vízzel együtt nem tudok már felhozni, csak esek-kelek a cuppogó ragadós löttyben. Amíg ki nem szárad szerintem nem is lehet kiszedni.A többi törmeléket nagyjából kiürítettem, rengeteg tégla, csempe, járólap meg miegymás volt benne, most már csak nagyjából az alján lévő vályog némi törmelékkel.

A kérdésem, hogy honnan tudom, hogy ez talajvíz-e? Az elméletem, hogy átszivárgott víz valóban az emésztőből, és az agyag az alján vízzáró réteget képzett amitől nem tudott elszivárogni. Mivel a bejárat be volt tömve, felülről sem szellőzött a pince semmit.
Hogyan tudom meggyorsítani a kiszáradást?

A segítségeket előre is köszönöm. Esetleg ha nem írtam le valami infót, akkor pótolom. Mivel az elmúlt egy hetet az ásással és a pince feltárásával töltöttem, sokat tudok még mesélni róla. Köszönhető még a régi tulajnak is. Az előttem lévőnek meg gratulálni tudok, hogy egy szép pincét telihányt spórolva a konténeres sittszállításon.

Norb.
ja, bocsánat, most látom, hogy új témát kellett volna nyitnom nem egy más témájúhoz írnom. Elnézést!
Üdv!

Van egy érzésem, a régi tulaj nem véletlenül tömte be a pincéjét, oka volt annak. Épeszű ember nem tölt fel egy használható pincét, hisz eladáskor értéknövelő tényező.

Mást nem tehetsz, hagyod szellőzni, esetleg egy állóventilátorral gyorsíthatod a szellőzését, száradását. Viszont most, hogy sok eső esik, érdemes figyelni, honnan tör be a víz, emelkedik a nedvessége esőzés után, esetleg újra megáll a víz benne. Most lehet tesztelni, száraz időszakban nem találod meg az okát.
A talajvízszintet egy kisebb gödör ásásával (vagy pár méteres fúrt jellegű "kút" készítésével) is ellenőrizheted aminek a mélysége megegyezik a pincéjével. Ha ott is megáll a víz, akkor magas a talajvízszint, máskor is be fog törni a víz a pincébe, ergo ebben az állapotában használhatatlan lesz.
Léteznek vízszigetelő vakolatok, bevonatok amivel szárazzá lehet varázsolni, de mindenképp meg kell tudni előtte, honnan érkezik a legtöbb víz és ezeket a csatornákat lezárni.
Köszönöm a választ!

Az előző tulaj azért tömte be, mert felújított, és nem volt kedve még egy konténert rendelni, lustaságból belehányta. Ja, pluszban kiderült egyéb fogásaiból, hogy nem volt épelméjű. Mondta, hogy vizes volt sokszor a pince. Az előző előtti tulaj meg azt mondta, gyerekkora óta nem volt benne víz, csak miután építettek mellé két méterre egy rohadt nagy emésztőt. Az emésztő megszűnt pár hónapja. Mivel a pince be volt tömve, esélye nem volt kiszáradni, csak pangott benne a víz (az agyag meg nem engedte elszivárogni). Remélem ez a dolog áll fenn.

A napokban kivödröztem nagyon sok vizet, de nem szivárgott vissza a kihordott mennyiség a pincébe, nem emelkedett a vízszint. A mellette lévő emésztő kb. 3 méter mély volt, nem volt benne talajvíz, sőt a szennyvíz szippantás nélkül elillant - gondolom elszivárgott.

Remélem a legjobbakat, és szárítom, pucolom, ahogy időm engedi. Bízom benne, hogy jó kis száraz talajvízmentes pince lesz belőle.

Köszönöm, ha jutok valamire, majd megírom ide.
Sok szerencsét hozzá! :)
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 16 vendég