Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!
Családi házunk két szobájában hajópadló van, aminek az alja homok.Elég rossz állapotban van, néhány helyen szuvas és mintha jönne fel belőle a por, télen nedvesedik és dohos szaga van.Pénzünk nincs rá ,hogy kicseréljük és alábetonozzunk de valahogy mégis meg kéne oldani ezt a problémát.Arra gondoltam ha felcsiszolnánk és le lenne lakkozva valamilyen szinten ki tudnánk-e zárni a nedvességet és a port!?Van esetleg ötletetek ez ügyben?
Előre is köszönöm!
Andrea
Üdv.
Ezzel nem oldotok meg semmit, csak elódázzátok a bajt. A lakkozással a porszállást egy ideig meg lehet oldani, de a nedvesedési problémát nem. A lakk elzárja a fa pórusait és az eddigi szellőzését - száradását - is, alatta sokkal gyorsabban fog rohadni a hajópadló. A problémát csak a nedvesedés okának megszüntetésével lehet orvosolni. Talán még azzal jártok a legjobban, ha hagyjátok így az egészet, akkor a hajópadlóból el tud távozni a nedvesség egy része, lassabb ütemben megy tönkre. A felporzás azt is jelenti, hogy rés van a hajópadlók között, így jobban szellőzik, kevésbé nedvesedik. Szellőztessetek sokat, ha mód van rá.
A nedvesedés mindig probléma volt, vagy csak ezen a télen jött elő? A tavalyi ősz és tél sokaknak okozott problémát, ott is magas lett a talajvízszint, ahol eddig nem volt probléma. Nálatok mennyire magas a talajvízszint általában? A ház falai alul nem nedvesednek, nincs penészesedés? Milyen házban laktok, tégla, vályog, egyéb?
Szia!

Köszönöm a gyors választ.Sajnos ettől tartottam, hogy ezzel csak elodázzuk a bajt.Igazából csak egy télről tudok mit mondani mert másfél éve költöztünk ebbe a házba.Három éve nem lakták és mikor "háztűznézőbe" voltunk nem éreztünk dohszagot nem volt semmi jele a penésznek szóval akkor azt hittük ilyen gond ezzel a házzal nincs.Pedig októberben vettük meg. Azóta kiderült mégis van. Penész,felvizesedett fal és nyirkos hajópadló.Érdekes,hogy abban a szobában amiben már kicserélték a hajópadlót és alá lett betonozva, szalag parkettázva ott is jelentkezik a víz a sarkokban a földön is. A ház tégla építésű de sajnos sárrét ez a vidék-a nevében is benne van Nádasdladány,Sárszentmihály,Sárkeszi- és alapból is magas a vízszint hát még manapság. Szóval a hőn áhított családi ház télen kezd rémálommá válni. Tehetetlenek vagyunk a penész és a víz legyőz minket meg az idegeinket! :D
Andrea
Sajnálom, hogy rossz híreket kellett írnom. Gondolom a háztűznéző még jó időben volt és a tulaj alaposan kiszellőztette a házat előtte. Most már kár okoskodni, de tényleg érdemes szakember segítségét kérni ház vagy lakásvásárlás előtt, tapasztalt ember sok apró jelből is tud következtetni fontos dolgokra, aminek utána lehet járni.
Hiába betonozzák le a szobákat, ha nincs víz ellen szigetelve és ez a szigetelés nincs összekötve a fal szigetelésével, akkor nem ér semmit, csak késlelteti a víz újbóli megjelenését. Most csak az a kérdés, hogy a falak szigetelése is rossz, vagy csak a padló felől nedvesedik. Kívülről nem látszik a falon nedvesedés nyoma?
A talajvízszint magasságát meg tudjátok nézni, ássatok egy kicsi de mély - legalább 1 méteres - gödröt és ott hamarosan megjelenik a talajvíz. Ez 1-2 napon beáll egy szintre és ott láthatjátok éppen hol áll a talajvízszint.
Pénz nélkül nehéz ezt megoldani, de 1-2 praktikával valamilyen szinten tartható a nedvesedés. A legfontosabb a lakás gyakori szellőztetése. Ez némi fűtőanyag növekedéssel jár, de a vizes falak rosszabb hőszigetelők mint a szárazak, így itt is elveszthető ez a plusz fűtés. Ilyenkor hasznosak a régebbi, veszteséges "huzatos" nyílászárók, mert ezek folyamatosan szellőztetik a lakást, valamint egy régebbi nyílt égésterű gázkazán, ami a lakásból folyamatosan szívja el a működéséhez szükséges levegőt.
A másik megoldás, a ház közeléből elvezetni a talajvizet Drain csővezetékkel. Ez csak akkor működik, ha a felesleges vizet van hová elvezetni.
Köszönöm szépen a választ! Akkor marad a spórolás, szellőztetés és a vízzáró réteg 20 m3 betonnal.
Andrea
Szeretettel várjuk üzletünkben, ahol széles áruválaszték áll a hozzánk betérő kedves vásárlóink rendelkezésére. Termékeink: csaphornyos parketta, mozaik parketta, lamella parketta, intarzia parketta, szalagparketta, laminolt padló, svéd padló, ragasztók, lakkok, olajok, pácok. Szolgáltatásaink: parketta munkálatok, kisgép kölcsönzés, gépek szerszámok, E-cigaretta, barkácsáru, kerti szerszámok. Várjuk Önt is üzletünkben, illetve honlapunkon, ahol sok kép mellett munkadíjakról és akciókról olvashat egyaránt. www.fasorparketta.hu
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Majestic-12 [Bot] valamint 8 vendég