Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Mi a véleményed a hőszivattyús rendszerekről?

Hőszivattyús fűtésem van, elégedett vagyok vele
0 szavazat
0
Hőszivattyús fűtésem van, de nem vagyok elégedett
0 szavazat
0
Nem hallottam még erről a fűtés típusról és nem is igazán érdekel
0 szavazat
0
Nem hallottam még erről a fűtés típusrólde szívesen megismerném
17%
1
Hallottam már róla, de nem tudom, hogyan működik
50%
3
Hallottam már róla, többnyire pozitív véleményeket
33%
2
Hallottam már róla, de legtöbbször negatívan nyilatkoztak róla
0 szavazat
0
Szavazatok száma : 6

Sziasztok, Régóta olvasom a fórumot és mivel ezzel foglalkozom, gondoltam indítok egy hőszivattyús topicot. Érdekelne a véleményetek, ismeritek-e a hőszivattyús rendszereket, mik a tapasztalatok, mit hallottatok erről a fűtéstípusról. Jó lenne látni ti hogyan vélekedtek a témáról és persze szívesen válaszolok az itt feltett kérdésekre is.

http://geotherm.co.hu/
Szia.
Személyes tapasztalatom még nincs benne, de még mindig elég sok a misztikum körülötte. Gyakran kicsit túlfényezik a dolgot, enyhe csúsztatásokkal próbálják gazdaságosabbnak kihozni, mint amit valójában tud. Igazán ez akkor kérdés, ha valaki nulláról indul és el kell döntenie milyen fűtési módot válasszon. Egy gázfűtéses és egy hőszivattyús rendszer bekerülési, kiépítési és üzemeltetési költségeinek összehasonlítása szerintem csak ekkor korrekt. Minden rendszernek van tervezési, engedélyeztetési és megvalósítási költsége, ami egyik esetben sem olcsó.
Sok kereskedő megpróbálja egy meglévő gáz fűtési rendszer mellett is költségkímélőbbnek feltüntetni ezt a rendszert, de a megtérülési mutatók elég gyengék, ha korrekten számolnak. Nekem az a véleményem, hogy a jelenlegi energiaárak mellett egy jól működő, korszerű gáz fűtési rendszert nem érdemes leváltani hőszivattyús rendszerre.
Ez persze elég sommás vélemény és sokat lehet vitatkozni rajta, de minden eset más, ezért nem lehet nagy általánosságban eldönteni a kérdést. Egy korrekt és átfogó gazdaságossági számításnak kell a döntést megalapoznia.
Azt is tapasztaltam, hogy a viszonyszámok tekintetében is van eltérés, például nem lehet csak a COP alapján gazdaságossági számítást végezni.
Szia

Mi is sok hőszivattyút illesztünk fűtési rendszerre, és az ügyfeleknek nagyon jó tapasztalataik vannak a rendszerekről, és a nagyobb beruházok is egyre többször alkalmaznak társasházakban is ilyen megoldásokat, ami azt jelenti számomra, hogy igenis van létjogosultsága:)

Üdv
Üdv !
Szerintem úri passzió ez egyenlőre, meg az ingyenpénzek lenyúlása amit támogatás gyanánt adnak, ha adnak. Mint ahogy az előttem szóló is írta igazán korret számolással nincs alátámasztva, arról pedig egyik lelkes viszonteladó sem ad korrekt tájékoztatást hogy épp a rendszer lelke nem örök életű. Az egy dolog hogy van rá egy két év gari (mindenre van) de meddig is működik, mennyi az élettartam ? Mennyiért nézegeti szezonkezdés előtt a szerviz cég és mennyiért javítja ha lement a gari ? Mennyiért is csinálják a talajszondát köves hegyoldalba ? Sokszor úgy hogy 20-30 méter csövet is levágnak a százból mert csak annyi megy le,aztán évek múlva rájön a tulaj hogy az életben nem lesz gazdaságos ez a rendszer és vagy még fúrat szondát, vagy vesz egy gázkazánt. Tehát mire hasznot hozna veheted a másikat mert kuka a meglévő.
Olyan ez mint az autó, mindenki azt dícséri amit épp árul :)
lalibatyo

Elég jól látod a helyzetet, de azért nem olyan rossz , mint amennyire látszik:)
Tény , hogy nem olcsó, viszont ha mondjuk egy gázbevezetési herce-hurcát nézel, , ha egyáltalán van mód a bekötésre, akkor nem egy rossz perspektíva:)
Kicsit konkrétabban:
Egy jobb minőségű levegős hsz kb 1.2-1.5 millió ft+ egy tároló hozzá mondjuk 100-160l-ig az kb. 100-160 eFt
Gázkazán ami hasonlóan vmire való közel 250-300eFt+ tároló ide is:)
Ez idáig a g.kazi nyer, de akkor annak kell kémény párszázért, kell csövezés, jó pár tizezerért, engedélyek sok százezerérét, átvételi elismervény,tervek, és egyéb papírok, további sok százezerért, összességében nem biztos hogy sokkal drágább, de természetesen az árak változhatnak területtől, helyzettől, szolgáltatótól és igényektől függően:)
Akkor most jön az amikor teljesen magam ellen beszélek, de nézzük hogy mikor nem egy jó beruházás:
- ha meglévő gázt szeretnénk lecserélni, mert az marhaság lenne, mert ha hűteni akarunk , még egy mobil klima is jobban megéri:D
- ha nincs mód felületfűtésre, mert a) nincs jó szigetelése a háznak
b) már radiátor van , és nem sztnénk szétszedni a házat, hogy változtassunk
c) mert ilyen is van, az ügyfél nem sztne felületfűtést
miért is, mert csak alacsony hőfokkal képes gazdaságosan dolgozni a hsz, tehát fűtésre, csak a felületfűtés alkalmas, ill. esetlegesen a szellőztető rendszerbe szerelt kalorifer táplálásával, de azzal is csak bizonyos pontig


Egy igen alacsony energiás házban , ill. PH-ban meg szint soha nem térül meg egy szondás rendszer, hisz annyira kihasználatlan, hogy nem hogy 20-30év alatt nem térül meg , de még az 50 -t is megkockáztatom, hűtésre, meg inkább árnyékoljunk, és éjszaka szellőztessünk, az olcsó:), és környezetkimélő:D

hirtelen ennyit fűznék még hozzá, aztán majd még jövök:):D
http://hydrovidra.hu/
Alternatív megoldások, megújuló energiák, innovatív épületgépészet
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat, az jól látszik, hogy ha a megtérülésről van szó, akkor az új, még tervezés alatt lévő épületek esetében jóval gazdaságosabb a hőszivattyú. Az viszont mindenképpen pozitív, hogy ez a fajta fűtés egyre ismertebb, mert emlékszem 4-5 évvel ezelőtt a szakmán kívül senkinek sem mondott sokat az, hogy hőszivattyú :)
Persze, ahogyan írtátok valóban sok a csúsztatás (sajnos a RENEXPON is voltak negatív tapasztalatok), viszont látszik hogy egyre több a hozzáértő, szóval pozitív a tendencia. Most ugyanezt érzem a rekuperátoros - hővisszanyeréses szellőztatéssel kapcsolatban is.
Geotherm Hőszivattyú Kft.
A tapogatózáshoz, hőszivattyú iránti érdeklődéshez tudok ajánlani kiindulásképp egy oldalt: http://www.hoszivattyuvilag.hu/ Itt sok érdekesség található a témában.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég