Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Végre egy jó fórum, ahol segítőkész emberek vannak.
Teraszom építésénél most értem el ahhoz a ponthoz, hogy a burkoláson elgondolkodjak. Idáig egyértelmű volt a 15-20 centis vasbeton szerkezet, és rá leragasztott kültéri járólap. Megmondom őszintén ez a megoldás nem tetszik annyira, a fát meg drágának és problémásnak találtam, de most hallottam ezekről az új műanyag-fa keverékű teraszburkolatokról.
Elvileg nem kell őket karbantartani, nem rohad, nem vetemedik, nem fagy fel, nem melegszik fel, könnyen cserélhető az elhasznált darab. Minden előnye megvan a hagyományos járólappal és a szép, de kényes fával szemben, ami nekem fontos.
Kérdésem, hogy dolgozott-e már valaki ilyennel? Van-e tapasztalata e téren?
Milyen alap kéne a párnafákhoz? Úgy hallottam egy jól tömörített zúzott kavicságy elegendő neki. (széleken persze beton) Ilyenkor hogy rögzítem a kavicságyba a párnafákat? Vannak 40x40 cm-es 6-7 cm vastag betonelemeim is amiknek itt talán hasznát tudnám venni.
Ahogy számolgattam, nem kerülne sokkal többe, mint a teljes felület betonozása, szigetelése és járólapozása, valamint hamarabb is lehet vele végezni.
Janoska,
milyen anyag ez, tudsz linket küldeni? Még nem dolgoztam vele.
A teraszod eddig miből áll, mi az alap, meddig kész?
Szia itt is! :)

Több cég is gyárt, a lényege, hogy egy fa-műanyag kompzit anyag, ami úgy néz ki mint a fa, de műanyag.
A legjobb leírást itt találtam hozzá: http://www.ateraszburkolat.hu/relazzo
A terasz egy meglévő nagyobbítása lesz két irányba. Jelenleg két fala a ház, a másik két fala zsalutégla kibetonozva (kb 1 méter magas) (+70cm beton a föld alá körbe). A most meglévő terasznak a tetejét feltörtem, alatta tömörített föld van, a nagyobbított feltöltés pedig betontörmelék plusz föld lesz tömörítve. Erre terveznék 10-15 cm, zúzott követ (szintén összetömörítve), és erre rá a 40x40-es 5-6 cm-es betonlapokat a talpfák alá, majd úgy rá a talpfákat, végül a burkolatot.
Vizet elvezeti a zúzottkő a töltelékbe, télen nem gond a fagyás remélem. Egyedül a lépcsőnél kell majd okosnak lenni (szerintem az sima kizsaluzott beton lesz), meg az oldalát nem tudom mivel burkoljam, vagy vakoljam?
Üdv!

Nem tudom, mennyire tartós illettve időt álló anyagról van szó, én azért ajánlanám a műanyag felületre rögzített faanyagot. Bővebben infot itt kapsz róla.
És mi a probléma a fával? Mert javítható, pótolható, alakítható stb.?
Azt tudni kell, hogy a fa tartósságát elsősorban annak felületvédelme határozza meg. Ennek a műanya-fa keveréknek... Hála az égieknek - napjainkban előtérbe kerülnek a természetes anyagok. Arról nem is szólva, hogy ez mintába rakható, bármely része bármikor cserélhető, stb...
Azért sok sikert az előző keverékhez!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv Janoska.
Igazán nem tudok mit tanácsolni ezzel az anyaggal kapcsolatban. Viszont a vízelvezetésre érzésem szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ennél a megoldásnál a víz be tud folyni az elemek között és a zúzott kő réteg elég sokat fel tud fogni, de mi van ha hosszú tartós eső esik? A vizet nem biztos, hogy a föld időben el tudja vezetni, hiszen betonfalak állják az útját. Akkor vízben fog állni az egész és ha túl sokáig áll meg a víz, akkor büdös is lehet, vagy szúnyoglárvák tanyája. Én tennék valami kifolyót, ami ebből a betonteknőből el tudja időben vezetni a felesleges vizet.
A terasz oldalát például lábazat vakolattal tudod tartósan bevonni, sok színben kapható.
Például:
http://www.epitoanyagnet.hu/szarazhabarcsok/labazativakolatok/terranova/labazati_vakolat.php
http://www.kolor.hu/hu/termekek/lista/kategoria/33
http://www.hoszigeteles-szigeteles.hu/Labazati-vakolatok-Revco-granit-diszito-vakolat/ stb.

A sima vakolat a föld felől idővel felázik és lemállik a betonról.
Igaz! Úgy néztem, hogy az előző terasz és a házfal között van bitumenlemez hál istennek.
A vízelvezetés akkor úgy lenne a legjobb, hogy a legtávolabbi sarok felé lejtetni a föld feltöltést, ott vastagabb lenne a kavics réteg, és át kéne bökni egy csövet a kavicsba (a belső végére rakni egy kis rácsot, hogy a kavics ne guruljon ki. Akkor a felesleges víz ki tud folyni, a többit meg elnyeli a föld. Hál istennek a telken sose állt meg a víz (eső, belvíz, stb), mert magasabban van, mint a település többi része. Meg mivel a "betonmedence" 1 méter magas, kell idő mire megtelne, és minél vastagabb kavicsréteget rakok, annál jobb. 20 cm-es rétegnél ez 4 köbméter zúzott kavicsot jelent.
Sziasztok, mivel nekem és több ismerősömnek is meggyűlt a bajunk azzal, hogy megtaláljuk a szükséges magas minőségű alapanyagokat végül erről a helyről https://gardenstore.hu/epuletkovek/ szereztük be az alapanyagokat, szóval gondoltam megosztom az itteniekkel, hátha segít valakinek, ha más nem még egy opció, amit számításba vehet!
Minden szakértő azt tanácsolta, hogy ne építsek teraszt kompozit deszkából, mert a napfény hatására idővel elveszhet a szín. A legtöbb szakértő azt javasolta, hogy kerámialapokat válasszak (legalább 2 cm vastag). És az ilyen csempe a talajra vagy speciális támasztékokra helyezhető. A tartókonzolokra választottam a csempét, és nincs gondom a terasszal. A víz nem marad a felületen, mert a csempék alatt folyik. A csempék megdöntésével nincs probléma. Ezt a megoldást ajánlom. A csempéhez pedig egy dekoratív bakelit szőnyeget használok, ami itt látható: https://decormat.hu/kulteri-szonyegek.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég