Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van egy Bergen íves kandallóm 6KW-os ki kellene cserélni sürgősen a két felső samott téglát.
A szükséges samott már meg van , de nem tudom, hogy hogy kellene kicserélni ?
Tudna e valaki segíteni ?

Köszönettel: Copfos
Üdv
Nem igazán értem mi a gondod.Samottozni samottéglával samottporral és vízüveggel kell. Vízüvegből és a samott porból csinálsz "maltert" aztán rakod vele a téglát.
üdv hosszutoll!
az általad említett íves kályhában cserére szoruló samott téglák cseréje nem igényel igazán nagyobb szaktudást.
először is: maga a kályha külső borítása, formája az az íves kivitelezésű. a tűztér maga egy négyzetes, téglákból(samott) kirakott, úgynevezett üreges kocka idom. ezek a téglák minden oldalon egyszerű "lapokból" vannak kirakva. semmiféle íves idom nincs bennük. ezek a téglák, ha benézel a tűztérbe, látni fogod, hogy egymás mellé kirakva állnak, függőlegesen és vízszintesen, alul és oldalt, kivéve az alul található öntöttvasrácsot, és ami nagyon fontos, hogy SEMMIKÉPPEN SEM HASZNÁLHATUNK VÍZ ÜVEGGEL KEVERT SAMOTT HABARCSOT, mint mondjuk a cserépkályháknál, ugyanis az egésznek a húzat rendszere múlhat ezeken a hézagokon.
nos a csere. az általad cserélni óhajtott elemeket egy olyan "csomólemez" rögzíti a felső részen, aminek az ellentétes oldalon, a borítás alatt megbújva, vagyis a tűztéren kívülre esik a szerelési hozzáférhetősége. a legtöbb típusnál, az íves rész valamint az alatta található kéménycsatlakozónál vannak M6-os csavarral rögzítések, azután szemből nézve "egyszerű" keresztcsavarok, melyek a borításokat fogják. ezeket megbontva, mindig megjegyezve a bontási sorrendet és a visszakötési fedéseket tudod cserélni az éppen méretre szabott samott elemeket.
egy fontos tanács. a hőtágulás miatt, minden esetben csak "hideg" állapotban végezd a szét és összeszereléseket.
Üdv Hosszútoll!
Gondolom, már sikerült megbirkóznod a samottozással.
Én is átestem rajta idén.
A kevésbé hozzáértők részére írom segítség képpen, hogy a megfelelő méretű téglákat kővágó flexkorongal tudják igen egyszerűen méretre vágni, míg a felső elemeken a füst elvezetését szolgáló lyukat kőhöz, betonhoz való korona fúróval lehet elkészíteni.
Ezt csak azért írom le, mert én azt gondoltam hogy a gyémánt koronggal bármit el lehet vágni, de a samotton csak szikrázik és nem vág semmit sem.
Jó barkácsolást mindenkinek!
Uff.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég