Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
36 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Segítséget kérek !

Lakásunkat egy viadrus -22 négyaknás vegyestüzelésű kazánnal fűtjük.Ez a hetedik tél amikor használjuk.Kitapasztaltuk,hogy a lignit és más szenet szereti.Nem volt nagyobb probléma,de most nem ég sem a száraz fa,sem a szén.Kémény kitisztítva,de a víz hőmérséklet nem megy negyven,max.ötven fokra.Rettegünk,mi lesz ha minusz tíz fok lesz.Mi lehet a probléma?Kérdésemre a választ előre köszönöm.
Üdv
Ha a kémény és a kazán valóban tiszta, a tözelőanyag pedig ugyanaz mint amivel korábban jó volt akkor a huzatszabályzó körül kellene keresni a baj forrását. Lehet túl hamar lezárja a kazánt.
A huzatszabályozó jó ötlet, esetleg a füst terelő lap jó állásban van? Nem tudom hogyan van kiépítve, de nincs olyan keverőszelep ami csak akkor engedi ki a melegvizet a fűtőkörbe, ha a kazán elért legalább 65-70 fokos vízhőmérsékletet? Ennek hibája miatt is lehet rossz a kazán hatásfoka.
Üdv.lalibatyo!Mi is a huzatszabályozóra tippelünk,csak az a baj,hogy nem tudjuk pontosan a működési elvét.Szét szedtük,összeraktuk,de nem találtunk olyan hibát,ami leblokkolná a víz hőmérsékletet.Ha bezárjuk alól az ajtót képes bealudni a tűz.Köszönöm.
Üdv!A füstterelő lapátot ellenőriztük,jó állásba van.A keringető szivattyú termosztártja 30 fokon kapcsol be.Még az a gondunk,hogy miért hallunk a keringető szivattyú működése közben zörgő hangot?Ez normális?Le van légtelenítve a rendszer.Köszönöm.
A 30 fok az nagyon kevés, túlhűti a kazánt. Kellene lenni egy olyan keverőszelepnek, ami a kazán vízkörének hőmérsékletét nem engedi 65 fok alá, és csak utána kezdi kiengedni a fűtéskörbe a plusz hőt. Eddig is így használták?
A szivattyú felől jövő zörgő hang lehet levegőmaradék, amit nem tudott kidolgozni a légtelenítés ellenére, vagy kavitáció okozta gőzbuborékok. Ez akkor jelentkezik, ha a szivattyú szívó oldalán hirtelen lecsökken a nyomás és a szivattyúlapáton a nyomáshiányos térben gőzbuborékok képződnek. Hosszú távon tönkreteheti a szivattyúlapátot.
Kavitáció:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kavit%C3%A1ci%C3%B3
Üdv
Ennek az lenne a feladata hogy a beállított hőfok elérése esetén elzárja az égést tápláló levegőt alul. Egy láncon keresztül van a termosztát karja összekötve a az alsó huzat ajtóval. Vagy elállítódott vagy elromlott. Próbaképp ki kell támasztani az alsó huzat ajtót hogy ne tudjon lezárni és ha így jó akkor ez a baj. Azt hiszem a lánc hosszának a csökkentésével lehet nagyobb hőfokra állítani, de inkább a használati útmutatóban tanulmányozzátok át a beállítását.
Köszönöm a segítségüket,a hozzászólásaikat.Minden lehetőséget újra vizsgáltunk amit felvetettek hibalehetőségként.Keverőszelep nincs rajta,mindíg is így használtuk.Az átvizsgálás eredménye,hogy tökéletesen működik a kazán,nem zörög a keringető szivattyú s a termosztát is tökéletesen működik.Mégegyszer köszönöm,Önök segítsége nélkül most is fagyoskodhatnánk.Minden jót kívánok,és eredményekben gazdag ÚJ ÉVET.Üdvözlettel:Radnai Józsefné.
Végül mitől lett jó és mi baja volt?
Azt mi nem tudjuk,mindenhez hozzápiszkáltunk ,meg szét és összeraktuk,amit írtak.Sajnos a szén is túl apró,és az is közrejátszott.
Üdv, ha megint elromolna meg egyébként is - amit feljebb írtak arról, hogy védeni kellene a kazánt egy szeleppel, az nagyon fontos lenne. Felhasználóként írom, hogy az esbe szelep beépítése a kazán élettartamát növelné, és nem égne le egyből a kazán, hanem 65 fok alatt csak a belső keringetést tartaná fenn, így nem tudna teljesen leégni a fa vagy a szén hanem reggelre is lenne még rajta bőven parázs. Sokan írták más fórumokon azt is, hogy a nagyobb lakásokat nehezen tudták felfűteni esbe szelep nélkül, mivel a kicsi hőfokú fizet egyből kiengedi a rendszerbe és nem győzi meg a nagyobb mennyiségű vizet e nélkül a szelep nélkül.
üdv
Üdv!Köszönöm a fórumom hozzászólását,és tanácsát.Azért is nyitottam meg,mert Én nem értek a központi fűtés müködéséhez,de igyekszem megfigyelni és tanulni a legfontosabb dolgot.Ezért nézzék el nekem,ha oly egyszerű dolgokat én bután reagálom le.Most ismételten szóba került a köztes szelep.Az a baj,hogy nem tudom hogy néz ki.Van egy szürke szinü ketyere,amin "stop-30-90."-ig van számozva,és az a feladata,hogy a keringető szivattyut bekepcsolja.Én azt 30 -asra állitottam.Talán ezt kell 65-re állitani?Köszönöm a szives segitségüket.Radnainé.
A 30 fok nagyon alacsony, nem engedi a kazánt gyorsan felmelegedni. Ha magasabbra állítja a hőfokot, talán hamarabb eléri a kazán az üzemi hőfokát, de így sem működik megfelelően, ez a szabályozó nem helyettesíti az ESBE szelepet. Az ESBE szelep úgy működik, hogy amíg el nem éri a kazán a 65 fokos hőmérsékletet, addig nem enged ki melegvizet a radiátorok felé, a keringetés csak a kazán fűtőkörében megy. Amint eléri a 65 fokot lassan kezd nyitni a szelep a radiátorok felé, de csak annyi melegvizet enged ki, hogy a kazán ne tudjon visszahűlni 65 fok alá. Ugyanúgy működik, mint az autók hűtőrendszere, a termosztát csak 80 fok körül kezd nyitni a a hűtő felé, addig a motor kevés hőjét a belső körben tartja, hogy hamarabb elérje az üzemi hőfokot.
Az Önnél lévő szeleppel csak annyit ér el 65 fokra állítva, hogy amint eléri a beállított hőmérsékletet, bekapcsolja a szivattyút és nyakon önti a kazánt a rendszerben lévő hideg vízzel, így a kazánt visszahűti. A kazán vízhőmérséklete lehűl, kapcsoló kikapcsol, majd kezdődik elölről. Az ESBE szelep nem engedi a kazánt visszahűlni, csak a felesleges hőt engedi a radiátorok felé, így a kazán optimális hőfokon működik, ami kevesebb tüzelőanyag felhasználást és károsanyag kibocsátást eredményez, nem beszélve a kémény kátrányosodásának megakadályozásáról.
ESBE szelepek:

http://bognargazkft.unas.hu/spl/629150/ESBE_Termekek

A rendszeréhez szükséges szelepet fűtésszerelő tudja megmondani.
Ezt a szelepet gravitációs rendszerhez is be kell szerelni?
A gravitációs rendszernél a meleg és hideg víz fajsúlykülönbsége mozgatja a vizet a rendszerben. Minél nagyobb a különbség, annál intenzívebb a keringés, ergo önszabályzónak tekinthető egy jól méretezett gravitációs rendszer. Nem kell hozzá és nem is lehet benne ESBE szelep, mert az ESBE-hez egy keringtető szivattyú is kell, ami keringteti a kazánkör vizét.
36 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég