Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet!

A minap láttam a tévében, hogy úgy oldották meg egy kisebb helység fűtését, hogy a kandallótól/kályhától a meleg levegőt egy ~110es alu flexicsövön átvezették a padlástéren keresztül egy másik helységbe. A fűtendő hely plafonján egy műanyag tányér volt a kiállás, olyasmi mint egy füstérzékelő, csak nagyban:)
A kérdésem, hogy ehhez a megoldáshoz speciális kályha kell, vagy hogyan lehet ezt megoldani? Adva van egy nappali, ahová a kályhát helyezném, és kb 8-10m-re, az előtéren túl egy hálószoba.
Egyáltalán érdemes ekkora távolságon ilyen módszerben gondolkodni? A flexicső nálunk is a padlástérben menne, esetleg a plafon 25 cm vastag kőzetgyapot szigetelésébe fektetve, a hőveszteséget csökkentendő.
Természetesen más ötlet/javaslat is érdekel. Ez csak amoylan alternatív fűtése lenne a hálónak, mivel a nappaliba kényelmi és esztétikai szempontból szeretném a kályhát, mivel van egy vegyes tüzelésű kazán, ami az egész házat fűti + 1 gázkazán.

köszönettel

K. Csaba
Üdv!

Bocsánat, de nem látom sok értelmét. Ez akkor lenne jó megoldás, ha a hálónak nem lenne fűtése és csak így lehetne megoldani. Amikor fűtesz a nagyszobában, akkor nem alszol, amikor alszol, már nem fűtesz, tehát a hálót sem fűti tovább. Tudom ez így nagyon egyszerű levezetés.
Amit aggályosnak tartok:
- ha kályhához kötöd a meleglevegő elvezetést, akkor egy speciális kályha, adapter vagy hőcserélő kell hozzá. Lehetne csak a kályha feletti meleg levegőt elszívni, de minden szag ami a nappaliban kering bejut a hálóba, amit megint nem tartok túl szerencsés ötletnek. Csak egy példa, tévézés közben mondjuk pattogatott kukoricát csináltok, aminek frissen elég erős illata van. Ez tévézés közben nem zavaró, sőt jó is lehet az íz mellé, de a hálóban esetleg megreked a szag és lehet szellőztetni. A befújt meleg levegő mennyiségnek megfelelő levegőmennyiséget valahová el kell vezetni szellőzőn keresztül, ami a háló csendességét csökkentheti, valamint a nem kívánt szag jóval több helyre eljut, mint kellene.
- meg kell oldani a levegő mozgatását a csőben és a hőfokszabályzást a hálóban külön, mégsem jó a hálóban 30 C fok meleg,
- a csövet ha szabadon vezeted a padlástérben a meleg levegő páratartalma lecsapódik a hideg csövön, ezért mindenhol csepegni fog amerre ki tud folyni, a hálóba már jóval hűvösebb levegő kerül a veszteségek miatt, valamint melegágya lehet a legionella baktériumnak,
- a födémszigetelésben vezetni a légbevezető csövet már jó megoldás a kondenzáció meg a hőveszteség szempontjából, de azon a részen meg kell vastagítani a szigetelést, hogy ne romoljon a födémszigetelés homogenitása,
- a csövek vezetik a hangot, hálóban nem szerencsés megoldás, esetleg hangcsillapító dobra lenne szükség, ami plusz kiadás.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ez csak az én véleményem.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég