Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Felújítás keretében szeretnék egy szoba ajtót (90-es) kb. 20 centivel odébb (jobbra) tenni, hogy elférjen a pianínó. :) Az épület egy '97-ben épült társasház, a fal pedig, amiben az ajtó van, egy 10-es válaszfal, nem tart semmit. Az átrakást úgy gondoltam, hogy a régi fa ajtófélfát kibontom, egy ismerős a 20 centi téglát az egyik oldalról leveszi, átrakja a másikra, aztán vakolás.
Amit külön kiemelt, hogy nézzek meg, az az áthidaló az ajtó felett. Ha elég hosszú (kb. 30 centivel túllóg jobbra), akkor 20 centit ki lehet alóla bontani, és marad elég alátámasztás, ha nem, akkor felejtsem el a dolgot.
Fogtam magam és kivéstem a vakolatot az ajtó felett, és jobbra 3 helyen, de az építőiparban nem vagyok járatos, ezért a látottak értelmezése gondot okoz. Feltöltöttem 2 képet a dologról. Amennyire én látom az ajtófélfa fölött van 4-5 centi vakolat, és fölötte egy ?tégla?, ami függőlegesen csíkos. Az összes áthidaló amit eddig láttam vízszintesen csíkos. Ez a dolog nekem leginkább egy 50-es porotherm válaszfaltéglának tűnik. Lehet ilyen? Mármint, hogy nincs áthidaló? Vagy valamit csúnyán félreértettem?

Minden ötletet, megjegyzést szívesen látok, az egész procedúrával kapcsolatban.

Üdv,
Gyu

Csatolmányok

Üdv
Szerintem nem lesz ott áthidaló. Válaszfalhoz ami nem teherhordó nem nagyon szoktak áthidalót rakni az ajtótok fölé. Drótot szoktak a téglasor fugáiba kifeszíteni és a plafonhoz kiékelni a válaszfalat hogy stabil legyen. Az ajtótokba meg 100-120 as szegeket vert a mester a téglasorok fugáinál hogy ne mozduljon ki. Én legalább is erre emléxem a 25 évvel ezelőtti építkezésünkről.
Üdv!
Nagyon úgy tűnik, egyszerűen körbeépítették az ajtókeretet, mivel válaszfal, nem raktak áthidalót. Ha jól rakták a falat és nincs megrepedezve, akkor nem fog ledőlni, ha kiveszitek az ajtókeretet. A téglák egymásnak támaszkodnak, nem tudnak kimozdulni függőlegesen, ha a habarcs még összetartja. Vagy 20 éve utólag épített válaszfalak alól vettem ki a parkettát - amire rakták - és készítettem új beton alapot, addig a fal a levegőben állt.
Javaslom először az ajtó melletti 20 centit vegyétek ki, majd csak utána az ajtótokot, így az ajtótok addig is stabilizálja a falat a vésés közben, nem fog berepedezni.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, ez kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat. Ha kibontom a falat jobbra mi garantálja, hogy nem fog a nyakamba potyogni az egész most vagy pár év múlva? Az új ajtófélfa, amit be akarok rakni, az a manapság divatos darab műanyag PUR habbal rögzítve. Annak még annyi tartása sincs, mint a jelenlegi ajtófélfának...
Igazából azt sem tudom, hogy mennyivel lesz az egész instabilabb, ha a mostani ajtófélfát kiveszem...
Akkor be kell raknod áthidalót, a mai ajtók kerete nem teherbíró. Szerintem ide fa áthidaló is elég lesz, a téglaborítású betonáthidaló fölé még betonréteget kell önteni, ahhoz sokkal nagyobb lyukat kell vágni. Duplán rakva a kivett ajtókeretet is felhasználhatjátok, ez a fa már akklimatizálódott rendesen, nem fog száradni tovább. Így annyiban egyszerűsödik az ajtócsere, hogy bevésed az áthidalót, bevakolod fölötte és utána nyugodtan dolgozhattok alatta.
üdv!

Az a függőbe rakott válaszfaltégla az áthidaló, ilyetén elhelyezéssel úgy működik mint egy boltív. Felveszi és átirányítja a terhelést.
Mielőtt áttennék az ajtót meg kellene bizonyosodni hogy az új helye felett is van még így elhelyezve. Nem ártana minimum 10 cm átfedés a falra. Ha ez nincs meg akkor inkább javasolnám az áthidaló elhelyezését, ez költségben nem, inkább csak munkában jelentős tétel.

ksk
Sziasztok, hasonló ajtócserében szeretnék segítséget kérni:

adott a 6 cm-es válaszfal (kétoldali vakolattal együtt 8cm), amelyből kibontanám a régi ajtót és újat szeretnék beletenni.

Láttam a nagy áruházakban, hogy kaphatóak különböző méretben ilyen ajtók és van fa is nemcsak funér.

A kérdésem nagyon banális lesz:

ilyen falhoz 8 cm-es széles tokozatú ajtót kell keresni, ami pont 8 cm? Láttam ugyanis kb 4 cm-es gerébtokos (ezt se pontosan értem, hogy hova lehet jó) meg kb 12 cm-es nagy tokozatú ajtót, ami meg túl nagy.. Gondolom ezek nem alkalmasak az ilyen beépítésekre, ugye?
Üdv!
Igen, ilyen falhoz 8 cm-es széles tokozatú ajtót kell keresni. Sajnos a mai nagy darabszámmal készülő szabványos ajtók zömmel 12-14 cm szélességű tokkal rendelkeznek, ezért kicsi az esélye a barkácsáruházakban. A kis darabszámban készülő ajtók meg drágábbak, de ott több az esélyed találni.
Szia Ratata!

Ha még nem késő, akkor elmondom, hogy mi is építettünk be gerébtokos ajtót 7,5 cm-es gipszkartonfalba. Simán rögzítettük az eredeti ajtó helyére és amit lehet kapni a barkácsáruházakban pipaléc vagy bármilyen L profilt szépen beszabod és már kész is! Eltakartad a szintkülönbséget!

Üdv: Tomitaf
Siasztok, szeretnem kerni szakertelmeteket. Nem teherhordo valaszfalbol szedtuk ki az ajtokereteket es ajtokat. Ahogy lalibatyo irta ugy keszult a lakas: "Drótot szoktak a téglasor fugáiba kifeszíteni és a plafonhoz kiékelni a válaszfalat hogy stabil legyen. Az ajtótokba meg 100-120 as szegeket vert a mester a téglasorok fugáinál hogy ne mozduljon ki." Ehhez meg az is hozzajon, hogy az ajtokeretet a kiegyenlito betonra raktak ra, tehat a parketta szint alatt kezdodott. Jelent most barmilyen veszelyt, hogy ezeket mi kivettuk? Olyan mintha a keretet epitettek volna korbe. Ugye ezek az "athidalo helyetti teglak" tenyleg ott maradnak a felso fodemhez drotozva es nem jelent problemat h a masik veget azaz az ajtokeretbe szerelt szegek mar nincsenek ott?
Koszi,
Egy aggodo anyuka
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég