Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!

A konyhámban szeretném megerősíteni az egyik polcot, amihez már megvettem a kis tartó L idomokat.
Természetesen csempézett a fal. Ezt a cikket már el olvastam:
http://ezermester.hu/cikk-961/Csempefuras__repedes_nelkul

A kérdésem az lenne, hogy a ház csúsztatott beton ('85 körül épült) így a csempe mögött már ilyen fal van.
Betont a legjobb tudásom szerint ütvefúróval kell megfúrni. A kérdésem így az, hogy ha a csempét sikeresen átfúrtam, át lehet-e
már kapcsolni a gépet ütve fúrásra? Nem fogja az átfúrt csempét elrepeszteni, letörni?
Érdemes esetleg a csemépét egy vagy max. 2 számmal nagyobb fúrószárral megfúrni?

Köszönöm a válaszokat, és a segítséget!
Hát szerintem ha ügyes vagy nem fogod eltörni. De lehet sikered lesz. Én lassan csinálnám nem kapcsolnék nagy fordulatszámra.
A csempét az átfúrása után már nem kell félteni, nem töri a fúró. Egyedüli veszély a beton ütvefúrásakor keletkező rezgés, ami a ragasztást, így a csempét is meglazíthatja a falon. A csempét viszont ütvefúrás nélkül, lassan, nyugodtan fúrd. Nem árt védőszemüveg használata a csempén lévő máz apró darabjai szoktak repkedni, ahogy a fúró belekap.
Alacsony fordulat az már biztos :)
A lazítás pedig remélem nem teszi meg...körbe kopogtattam a csempéket a fúrási pont körül és nem kong, egész tompán szól. Bízom benne, hogy jele ez annak, hogy rendesen lett felragasztva.
Majd kis lépésekben haladok. Van szumma 12 lyuk amit így kell majd megfúrni, meg lesz a hétvégi elfoglaltság :)

Köszi az eddigieket, persze még várok tanácsot hátha jön még valami.
A csempén a fúrófej az elején szeret kószálni, mivel nem tud belekapni a kemény mázba. A máz felületét pontozóval lehet "megtörni", egy nem erős, de határozott koppintással. Ekkor a pontozó alatt egy kis pontban megsérül a máz, amibe a fúró már bele tud kapni. Pontozót lehet egy rossz fúrószár hegyesre köszörülésével is készíteni. Ha nincs egyik sem, akkor kisméretű vídiás fúróval lassú fordulaton kezdd ki a mázat. Ide jól jön egy fordulatszám szabályozós fúró. Lassan indítsd el és tartsd alacsony fordulaton és merőlegesen a csempére, akkor nem kószál a fúróhegy. Nem szabad túl erősen nyomni, de azért finomkodni sem kell. Kis idő múlva a fúróhegy megkezdi a mázat és ekkor óvatosan, kis nyomással fúrd át a mázas réteget. Ekkor repkednek a mázdarabkák, erre vigyázz. Amint átfúrtad a mázat, akkor lehet növelni a fordulatszámot, de ne teljes fordulatszámra. Érdemes először egy kisebb fúróval előfúrni és utána a kellő mérettel. A második menetet is óvatosan, ilyenkor elég erőteljesen kap a fúró a mázrétegbe, kagylós kitöréseket tud produkálni ha türelmetlen vagy, vagy kapkodsz.
A csempe tompa kongása jó jel, használhatod az ütvefúrást a betonhoz. Minden kifúrt lyuk után kicsit kocogtasd meg a környező csempéket, amíg tompa marad a hangja, jól tart a ragasztó. Türelemjáték, nem szabad kapkodni.
Ami még lemaradt, de fontos. A csempe mázát ütvefúróval is óvatosan felsértheted. Ehhez a barkács ütvefúró - körmös tárcsás - jó, a Hilti rendszerű pneumatikus kalapácsrendszerű nem, mert nagyot üt. Tehát bekapcsolod az ütvefúrást és a bejelölt helyre illeszted a fúrószárat, majd finoman(!) nyomva, lassan elindítod a fúrógépet. A körmöstárcsa nem üt nagyot, de lassú fordulaton, finom nyomásnál elkezdi kocogtatni a mázat, mint egy pontozó és kis mélyedést csinál a máz felületén. Amint látható ez a kis mélyedés "felületi hiba" a mázon, azonnal elveszed a fúrógépet és visszaállítva normál fúrásra, fúrod át a csempét.
Jó munkához jó szerszám kell, itt nem érdemes kopott fúróval próbálkozni.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Hát ha ezek után nem sikerül normálisan és sikeresen megfúrni a lyukakat, akkor soha többé nem veszek a kezembe fúrót :P

Ha a hétvégére megkapom az ütvefúrót, akkor most, ha nem akkor amint meg lesz neki látok...türelmesen, aprólékosan, óvatosan.

Köszönöm még egyszer!
Hát az biztos,hogy lassan érdemes csinálni. Lehetöleg én mondjuk javasolnám azt is,hogy figyelj arra is,hogy kényelmesen dolgozál tehát ne keljen vicesen pipiskedni mármint lábuj hegyen állni és úgy furni. Meg legyen elég vezetéked a hoszabíton meg ne ijedj meg ha megszorul a furófej. Akkor kérdés olyankor ebben esetben csempénél mit tanácsoltok. Mert normális esetben én nem rángatom hanem müködtetem tovább a gépet és ugy huzom ki. De ilyenkor nem tudom hogy csinálnám. Max cserélek csempét. Ha muszály.
Ha megszorul - megáll -a fúrófej, akkor forgásirányt váltasz és úgy húzod ki a lyukból. Érdemes fúrás közben többször kihúzni a fúrót, hogy a törmeléket kidolgozza a lyukból, úgy nem tud megszorulni.
És mondjuk furás után miután beteszem a tiplit elötte szerintem egy kis gipszet valahogy becsempészhetnék a lukakba nem. Akkor stabilabb lenne? Most is tanultam valamit mert én eddig nem váltotam forgás irányt. Meg nem áltam meg csak ha végeztem a lukal. De mostmár igy fogom csinálni ahogy javasoltad.
A gipsz csak akkor kell, ha a tégla szétesik a fúrástól, túl nagy lesz a lyuk vagy téglák közti résbe szalad a fúró. A gipsz nem annyira erős, és nem terhelhető úgy, mint egy tégla, pláne mint a beton. Ilyenkor - ha van rá mód -, kicsit arrébb érdemes fúrni egy másik lyukat.
Üdv
Annyit fűznék hozzá hogy én egy üres (cukros vagy lisztes) papír tasakot szoktam szigetelőszalaggal közvetlen a tervezett lyuk alá ragasztani így a furadék a por egyből abba potyog aminek a ház asszonya nagyon szokott örülni :)
A hétvégére sajnos nem sikerült megfelelő ütve fúrót szerezni, így elmaradt a merénylet a csempék ellen :)
A tasak alá ragasztást én is szoktam alkalmazni, azt még Édesapámtól tanultam...(egyszer meg is néztem, egy 62-ben készített tejeszacsi volt a gyűjtő tasak, és a mai napig meg van :) )

A gipszet én is csak akkor alkalmazom - volt már példa - ha a tégla szét esik. Olyankor min. egy nappal csúszik a szerelés befejezése, hogy minél jobban megkössön a gipsz, de tény, hogy nem igazán terhelhető. Betont kell most fúrni, így ez a veszély nem fenyeget, hogy szét esik a tégla, így csak egyért imádkozom: a csempe ép maradjon.
Találtam itthon nagyon erős, vastag textil tapaszt. Szerintem azt is ráragasztom a csempére a lyuk kör...talán az is fogja és talán elvezeti az esetleges rezgéseket.

Köszi!
Ennyire azért nem kell paráznod, más is fúrt lyukat a csempébe. Ha nagyon remeg a fal fúrás közben, akkor a fúrás melletti csempéknek egy segítőd támaszkodjon neki, akár egy összehajtott törülközőn keresztül, ez is tompítja valamennyire a fal rezgését. A ragasztóval csak annyit érsz el, hogy nem esik le a csempe, ha elválik a faltól.
Én porszívóval szoktam elszívni a port, ha van segítőm, ezzel a lyukból is ki lehet takarítani a maradékot.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég