Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Láttam, hogy több téma is elindult a bojlerrel kapcsolatosan. Sajnos nekem is ilyen jellegű problémám lenne.
Remélem, hogy tudtok benne segíteni :)

Van egy Hajdú Z80 E 80 literes villanybojler a fürdőben, több éves, de nem régen volt vízkövetlenítve, szóval mindig volt vele valami hiba, és mindig is sokat fogyasztott de nem ennyit. Volt egy kis galiba az ELMŰ-vel és jöttek, lekapcsolták a villanyórát 2 napra (rosszul lettek elintézve a papír ügyek, de érdekes, hogy erről nem szóltak senkinek, csak jöttek, láttak, és kikapcsoltak) de ebbe nem akarok belemenni.
Nem tudom, hogy a visszakapcsolás után, de most 3x jobban pörög a mérőóra mint kellene.

Bojlernél kicseréltek a fűtőszálat is, csak sajnos nem tudom milyenre. De ma megnéztem és a mérőóra úgy pörgött mintha kergetné valaki.
1 óra alatt 11 kW-ot ment, én meg csak néztem és a víz sem melegedett fel. Jó tudom, 3 napja nem fürödtünk, egyáltalán nem volt használva a meleg víz, és gondolom teljesen kihűlt a víz. De ezek után semmi kedvem sincs újra elindítani a bojlert. Ez rengeteg, és azt olvastam, hogy kb. 2-3 óra kellene, hogy teljesen meleg vizet kapjunk. Az pedig már 33kW lenne, és ha tegyük fel minden nap használnám a meleg vizet, ki tudja mennyi lenne a számla.

Kérdések:
- szerintetek mekkora fűtőszál lehet benne, ha ennyire pörgeti az órát? (és mégsem fűt semmit)
- lehet valami baj a bojlerrel és megint meg kellene nézetni?

Őszintén azon is gondolkodtam, hogy az események után beszélni kellene az ELMŰ-vel.
Megmértem az áramfogyasztás egy 40 Wattos izzóval, 3perc 48mp alatt tett meg egy kört a villanyórán, és ha számításaim nem csalnak 1 nap (ha folyamatosan fel van kapcsolva a lámpa) kb 3,8kW-ot fogyaszt, az 1 hónapra ~90kW. Ez nem sok?

Válaszokat előre is köszönöm!
Rita
Üdv!
Ez baromi sok! Egy 40 W-os lámpa napi fogyasztása 0,04KWh*24=0,96 KW. Egy 100W-os izzónak is kell 10 óra 1 KW elfogyasztásához.
Órát is cseréltek, vagy csak visszakötötték? Eddig normálisnak tűnt a felhasználásotokhoz képest a villanyszámlátok? Mennyire egyformák a havi fogyasztások értékei, hosszabb távon is él a tendencia? Ha mindent kikapcsolsz, kihúzol megáll az óra forgása?
Ha cseréltek órát is, akkor sürgősen hívd az ELMŰ-t, mahinált órát kaptál, később téged fognak elővenni. Viszont ha nem cseréltek, készülj fel rá, hogy rád akarják majd kenni az óra megbuherálását, ha kijönnek ellenőrizni, legyen veled még valaki tanúnak, fényképezz és egy percre se hagyd magára a szerelőket, figyeljétek minden mozdulatukat. Olyan sztorikat lehet olvasni a neten, hogy a helyedben most be lennék gazolva a helyedben. Készülj fel rá, kívánom ne legyen igazam.
Üdv
11 Kw = 45-50 amperes egy fázisú áram felvétel. A biztosítéknak rég le kellett volna tiltania mert 32 ampernél többet nem nagyon raknak egy fázisra lakásnál.
Jellemzően 16-25 amperes biztosítékok szoktak lenni.
Valamit nagyon elnéztél, vagy valóban rossz a villanyórád. Nem 1,1 Kw lesz az :) ?
Én örülnék a legjobban ha csak 1,1kW lenne, de nem :(
11 kW 1 óra alatt... és ez csak a bojler + 1 laptop + 1 asztali számítógép... (a számítógépek általában egész nap mennek)
Azt még nem néztem, hogy ha mindent kihúzok úgy is megy e az áram, csak az izzót mértem, de akkor ma arra is sort kerítek :)

Pár hónapja írjuk párommal mennyi is volt a havi mérőóra állása, de eddig olyan 150-200kW közötti volt. Most pedig 20-án 141 kWh a fogyasztás... és még csak a hónap közepe van :S Picit aggódok
Üdv
Fél hónapra 140 Kwh nem sok ha bojlered is van. Az egy órára a 11 Kwh a sok. Annyira sok hogy fizikailag lehetetlen ennyit fogyasztani egy egyfázisú mérővel.
Az nem lehet hogy a tized és az egész kilowattot mutató számláló együtt forog mert összeakadt ? Ha így lenne videózd le a későbbi vitákat elkerülendő.
Ha kiderülne hogy hibás az órád ( és nem állapítanak meg semmi rendellenességet pl buherálás mágnesezés stb ) akkor a korábbi időszak átlagfogyasztása alapján kellene számlázzonak. Nekem volt pár éve ilyen, ugyan az én órám megállt. Az előző leolvasási időszak átlagával számlázták ki a leolvasástól eltelt időt az új óra felszereléséig. Nem mondhatom hogy ne lettek volna korrektek, de azóta havonta fényképezem a az összes fogyasztásmérőmet biztos ami biztos :)
Üdv!

Nem tudom, pontosan milyen típusú az óra, de általánosan mindegyiken - értve alatta a mechanikus órákat - feltüntetik, hány fordulat 1 kWh, valamint az utolsó számjegy tizedértékben értendő, hogy kisebb fogyasztó teljesítménye is mérhető legyen. A felvett teljesítmény a P=(megtett fordulat/1 kWh-ra vonatkozó fordulatok száma)*eltelt idő alapján számítható.
Azt már többször jeleztem itt a fórumon, hogy a készenlétbe vagy folyamatosan bekapcsolva lévő berendezések még oly kis fogyasztásai is összeadódnak, és mint összegzett teljesítmény kerülnek mérésre.

Mielőtt nekirontunk az ELMŰ-nek, kivétel nélkül mindent, de mindent, a mikron a hűtőgépen, számítógépen keresztül mindent ki kellene húzni, lekapcsolni a hálózatról. Megnézni, forog-e az óra. ha nem, vagy egy idő után megáll akkor léphetünk tovább. Ezután egy megfelelő, pl. 100W-os fogyasztóval végezni egy mérést, nem egy óráig, csak legalább 4-5 egész fordulatot tegyen meg az óra. Elvégezni a számítást, és ha nagyon eltérő eredményt kapunk még célszerű megviszgálni a mérőmű alatti plombát pusztán vizuálisan, ugyanis ez szavatolja, hogy a mérő megfelelően mér, ezt a hitelesítő plombázza, az áramszolgáltató ezt még véletlenül sem bonthatja fel. Ez általánosan egy ólom plomba.
A boilerek fűtőszálai gyárilag kialakított, azon változtatni nem lehet, én még saját tapasztalatomban nem találkoztam olyannal, ami esetleg belső zárlatos lett volna, és ezért többlet áramot vett volna fel.
Ha túlvagyunk ezeken a vizsgálatokon, akkor tudunk továbblépni.

További kellemes napot mindenkinek!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok!

Az én problémám az, hogy a bojleremnek megnőtt a fogyasztása. A duplájára mint eddig volt.
Vezérelt áramról működik.
az eddigi fogyasztásom napi 5kw volt egy két hete 10kw lett!?
Nem értem. Fürdési szokásaink nem változtak, nem használunk több vizet.
Kipucoltam. Nem volt sok vízkő benne. Melegvíz van rendesen.

Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!

Nem jelezted, mekkora boilerről van szó.
Elsőkörön az alattad lévő hozzászólásomban foglaltakat tenném meg. Egy villanyboiler - 120l-t alapul véve - 1,8 kW fűtőszállal rendelkezik, ekkora a teljesítményt vesz fel. Ezért először megmérném a lenti feltételek mellett a teljesítmény felvételt. Ellenőrizni kellene a betápláló feszültség nagyságát. Elképzelhető, hogy a hálózaton valahol kisebb javítást végeztek, és velehol nem kötötték meg korrekten a nullavezetőt, és egy kisebb aszimmetria lépett fel, és ezért a vételezési helyen lecsökkent a hálózati feszültség.
Elképzelhető, hogy kilyukadt egy részen a fűtőszál, és átvezet a fázisvezető a védőföldhöz. Mivel általában a vezérelt részre, mivel külön van, általánosan nem raknak Fi-relét, az alkalmazott földelés miatt a védővezető elvezeti az áramot, de nincs ami jelezné a hibát. Ez szigetelés vizsgálattal ellenőrizhető. Ehhez azonban mindenképpen szakember segítségét kérd.
Látatlanba ötletelgetek, biztos csak a körülmények ismeretében mondható, de hozzáteszem, a hálózaton végzett bármiféle mérés csak kellő felkészültség mellett végezhető, az áramütés nem tréfadolog!

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 19 vendég