Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Mindenki!

~60 éves, téglából épült, fagerendás, stukatúros garázsom plafonja (mint utóbb kiderült) kemény hónapokig beázott, aminek az eredménye, hogy a plafon kb. 1/5-e elszíneződött és megereszkedett (a púpok kézzel relatív könnyen visszanyomhatóak), egy helyen szűk fél méter átmérőjű körben pedig inkább kibontottam, mert félő volt, hogy leesik. Azóta a tető ki lett javítva, úgy 5 éve nem ázik be, azóta változás nem történt, nem terjed a folt, nem púposodik, viszont esztétikailag egyre jobban zavar. Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne a körülményekhez képest legegyszerűbben kijavítani úgy, hogy esztétikailag a lehető legjobb legyen?
A plafonjavítás után komplett villanyszerelés, néhol vakolás, festés, azaz komplett felújítás vár a garázsra. Laikus szemmel a gerendák épek. A belmagasság 2.2 méter, ezt nem szeretném csökkenteni. A garázs mindkét oldalán további helyiségek találhatók, egyik oldalon részben használt ólak, a másik oldalon nyári konyha, ezek plafonja teljesen ép, emiatt csak a garázsét javítanám. Teljes alapterület 8x6 méter, ebből a garázs szimmetrikusan középen található, 3.5x6 méteres.
Én két megoldást eszeltem ki:
1., Lebontom gerendáig a plafont, majd álmennyezetet készítek, ez nagyon sok munkával, porral járna, ráadásul nagyon fájna a szívem a stukatúr miatt (akármilyen állapotban is van), viszont talán a legtisztább.
2., OSB lapokat rögzítek a gerendákhoz hosszú csavarokkal, majd ezek segítségével visszahúzom a púpokat. Ez esetben a relatíve magas páratartalom miatt milyen festési módszert javasolnátok?

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Üdv
Lehet nem volt eléggé tiszta, a második esetben az OSB lapokra rögzíteném a gipszkartont, csak félek, hogy az idő múlásával az OSB lap valahogyan deformálódni fog a nedvességtől. Még sosem dolgoztam OSB lappal...
OSB lapot nem ajánlom olyan helyre, ahol esély van az elázáshoz. Elég egy viharos eső, ami befúj a tető alá és ha elázik az OSB lap, akkor az is megereszkedik. Ez a gipszkartonra is érvényes. A sokáig tartó párás időt a zöld gipszkarton sem bírja. Télen amikor latyakos autóval állsz be rendszeresen a garázsba, erősen megnő a páratartalom, de ez lehet a tavaszi, vagy őszi esőzésekkor is.
Legtisztább (a végeredményre értve) az 1-es verzió lenne Betonyp lappal. Ez cementkötésű faforgácslap és időjárásálló.

A BETONYP cementkötésű faforgácslap kizárólag egészséges fenyőfa alapanyagok, cement és vegyianyagok hozzáadásával készülő építőipari és belsőépítészeti alapanyag. A cement kötésű forgácslap felhasználható kültérre, mivel időjárásálló, festhető, darabolható, fúrható.


http://www.tuzepnet.hu/betonyp-lap-2418-3.html
Köszönöm a segítséget, még nem találkoztam ezzel az anyaggal és ahogy nézem, arányaiban még talán olcsóbb is, mint az OSB + gipszkarton.
Egyből glettelhető, vagy igényel valamilyen más felületelőkészítést?
A síkpréseltet és a csiszoltat elvileg csak Falfix-el kell átkenni, hogy ne igyon be minden festéket és festeni a szokott módon, ha nem zavarnak az illesztési hézagok. Szerintem ha szépen fel tudod fogatni egymás mellé, elég csak lefesteni teddy hengerrel és tökéletes lesz a garázsban. Ellenkező esetben a szokásos hézagerősítés, glettelés, Falfix, festés.
Köszönöm a segítséget, remélem néhány héten belül neki tudok állni :)
Plaszlo írta: A síkpréseltet és a csiszoltat elvileg csak Falfix-el kell átkenni, hogy ne igyon be minden festéket és festeni a szokott módon, ha nem zavarnak az illesztési hézagok. Szerintem ha szépen fel tudod fogatni egymás mellé, elég csak lefesteni teddy hengerrel és tökéletes lesz a garázsban. Ellenkező esetben a szokásos hézagerősítés, glettelés, Falfix, festés.


Olcsó anyag falfix helyett:
http://www.festekerd.hu/product.php?id_product=77
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég