Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
segítséget szeretnék kérni villámhárító szabványossági felülvizsgálatának értelmezésére.
Lapos tetős társasház esetén milyen berendezéseket kell a rendszerbe bekötni?átnéztem az ide vonatkozó rendeleteket,de nem találtam leírást,felsorolást ebben a témában.A lapos tetőn beton tuskóra van kiépítve a villámvédelem,de ettől a szinttől magasabban vannak még fém szerkezetek-fém szellőzők,antennák stb, melyek ezzel a rendszerrel nincsenek összekötve.józan paraszti ésszel én ezzel nem értek egyet,de mások megcáfolnak,mondván,hogy elég az a keretben-hálóban kiépített rendszer.Tud-e valaki olyan rendelet számot,vagy más egyéb írásos dokumentumot,mely leírja érthetően,hogy ebben az esetben mi a teendő? Az egyik felülvizsgáló szerint így jó,ahogy van,de a másik ragaszkodik a felépítmények rendszerbe való bekötésére.Természetesen a felülvizsgálati díjban is vannak eltérések!Egyszóval hivatalosan,nyomtatva szeretném látni,hogy mi a kötelező és mi a "kamu". Válaszukat előre is köszönöm !
Üdv!

Kicsit összetett a téma, hogy helyből megválaszolható legyen.

Valamikor az volt a követelmény, hogy nem is volt szabad bekötni. Ennek az az oka, hogy ha villámcsapás éri az épületet, akkor 100 kA árammal ls 1 ohm földelési ellenállással számolunk, akkor az olyan 100 kV feszültségre adódik a földpotenciálhoz képest, még ha egy rövid időre is. Ez megjelenne azon az EPH hálózaton is, amibe az épület nagyobb fém szerkezeti részei, lépcső, korlátok, fűtéscsövek, is be vannak kötve. De. A villám nem csak így, hanem másodlagos hatásaival is képes kárt okozni, nem kell közvetlen belevágnia a vezetékbe, hanem az abban, mint egymenetű tekercsben indukálódó feszültséggel is képes sok, túlfeszültségre érzékeny berendezést tönkretenni. Ha minden igaz, egy uniós szabvány módosította ezt. Ezért a villámáramlevezetők a fővezetéki belépési ponton összeköthetők a bejövő nullvezetővel, így a fenti hatás ellen növekedett védelemmel rendelkeznek.

Előírásilag az MSZ 274 és MSZ 62305 foglakozik(ott) a villámvédelemmel, illetve az aktuális BM tűzvédelmi rendeletének villámvédelmi részeit, ezeket érdemes átbogarászni. Hogy teljesen őszinte legyek, évek óta nem kellett készítenem, és nem is nagyon szeretnék szakértőket f....ázni, ez is egy külön szakma, ugyanazon feladatot 10 szaki 10 különböző módon oldaná meg. Hogy a fentiek áttanulmányozása után laikusként bárki okosabb lesz, mint a szakember, akit kihívott...
Jó tanácsként, annyit mindenképpen hozzátennék, hogy ki milyen garanciát vállal az általa végzett munkára, vagy felülvizsgálatra, az lehet egy értékmérő.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a gyors hozzászólást!Azt túlzás lenne mondani,hogy okosabb lettem,de tanácsnak mindenféle képen jó!Azt azért még mindig nem értem,hogy egy rendeletet,szabványt miért nem lehet úgy megírni,hogy mindenki számára érthető legyen.Az említett MSZ-t átbogarásztam,de lehet,hogy hülyébb lettem! Valószínűleg majd úgy csinálom,hogy a legalacsonyabb és legmagasabb ajánlat törölve,a többit meg majd meglátom!Köszi még egyszer az infót,további szép napot!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég