Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni cserépkályha és kémény ügyben.
2010-ben rakattunk egy cserépkályhát. A kémény régi, de kéményseprő szerint használható. Az első évben teljesen jól működött a kályha.
A 2011/2012 fűtési szezonban kicsit füstölt a kályha, aztán nagyon, aztán már nem mertünk vele fűteni. Száraz fával tüzeltünk (ezt a kéményseprő és 2 cserépkálya készítő is elismerte), textilt, nylont NEM használtunk tüzelésre. Kihívtuk a kéményseprőt, aki azt mondta, hogy a kémény teljesen kátrányos lett és egy tűzrendészeti figyelmeztetés keretében megtiltotta, hogy használjuk. Ezzel egyidőben kátrányos folt kezdett el átütni a falon. Most már szép barna a kémény és a födém körül a fal. Hívtam egy független kályhást, aki azt mondta, hogy szinte biztos, hogy a cserépkályha is kátrányos és le kell bontani, átrakatni, de a csempén kívül semmit nem lehet felhasználni belőle. Még azt is mondta, hogy két ajtó kellett volna a kályhára, és valószínű, hogy a nagyságához képest több járat van benne, mint kéne.
Elhívtam azt, aki a kályhát rakta, hogy tisztítsa ki a kályhát. Az előzményekről nem tájékoztattam. Ő ki is szedte a dugókat belőle, és az is kátrányos volt. Tény, hogy túl sok kátrány nem jött ki a tisztítás során. Mikor rákérdeztem hogy ez mitől kátrányos, azt mondta, hogy vizes fát, textilt, vagy nylont égettünk a kályhába (pedig nem). A falon lévő kátrányfoltra azt mondta, hogy az esővíz eláztatta a kéményt (szerintem nem), és attól ázott át.
Ajánlotta, hogy rakassuk át a kéményt, lehetőség szerint a padlástól szerelt kémény legyen, és akkor kitisztítja a kályhát. Szerinte nem kell a kályhát szétszedni, így is használható lesz.
Szerintetek??
Néhány adat:
A kémény a padlásszinttől 2,3 m. Ez egy kicsi, egyszintes, vályog családi ház.
Tégla falazott a kémény 38×38 cm-es.Egy kis elhúzás, illetve a kéményseprő elmondása szerint kanyar van a kéményben.
A cserépkályha 3,5×2,5, és 8 csempe magas.
Képeket a http://kalyha.verovira.fotoalbum.hu/és http://probl.verovira.fotoalbum.hu/ találtok.
Előre is köszi a válaszokat!
Üdv, Verovira
Kedves Verovira!

A hiba megállapítása így neten keresztül nagyon nehéz. Kátrány akkor képződik amikor kihűl a füstgáz és párával/kondenzvízzel érintkezik. Hogy miért hűl ki az többesélyes:
lehet nem csak nedves, de enyves, gyantás fa (száraz fenyő, esetleg dió), túl hosszú vagy rossz vezetésű füstjárat, rossz kémény, helytelen tüzelés. Helytelen tüzelésnek nem csak az minősül, ha valaki nylon-t éget a kályhában, hanem az is ha csak nagyon kevés levegőt engednek a tűznek (bűzölögtetik).
Fenti lehetőségek közül egy is okozhat problémát, de az is elképzelhető hogy több is érintett egyszerre, amik esetleg önmagukban nem okoznának problémát.
A tisztítónyílások kátrányosodása azonban azt mutatja, hogy a kályhán belül is probléma van. Az építés során készült képek alapján nekem úgy tűnik, hogy a tűztér lefedésére nem samott lapot használtak, ami a jelenségre nem ad választ, viszont arra lehet következtetni, hogy fontos szempont volt a kályha építésénél az olcsóság. Az olcsóság és a szakmai hozzáértés sajnos fordított arányban szokott állni. Nem azt állítom, hogy a készítő nem ért a kályharakáshoz, de láttam már külsőre nagyon tetszetős, ugyanakkor olcsó kályhát, ami úgy eltömődött a hibás építés miatt, hogy három év használat után megrobbant.

Az biztos, hogy ennyire elkátrányosodott kályhát csak újrarakással lehet megnyugtatóan kijavítani.

Remélem segítettem.

LGD
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 42 vendég