Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Másfél éve vettem egy földszinti belső udvari lakást. A felújítás során a tapétától megszabadultam és legletteltettem minden falat. Akkor még nem tűnt fel (és a mesterek sem szóltak), hogy az udvarra néző fal nedvesedik. 70 cm vastag a fal 5 m hosszan. A megfelelő nedvesség-megszüntető technika után érdeklődnék, és ha van, jó szakember elérhetőségét is szívesen fogadom.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is.

B
Üdv!
A fal több dologtól is nedvesedhet, mint csőtörés, nyomócső repedés, eső a rossz ereszcsatorna miatt rendszeresen ráfolyik, de a legtöbb esetben a fal és az alap közötti szigetelés tönkremenetele miatt. Látatlanba nehéz eldönteni, de ha láthatóan alulról terjed a nedvesedés felfelé, akkor nagy valószínűséggel a szigeteléssel lesz gond. Az öreg házaknál már elég gyakori probléma, a sima kátránypapír szigetelés az évek folyamán elporlad és nem tudja megállítani a vizet, ami a kapilláris hatás miatt szépen felkúszik a falban. Egy darabig még el tud párologni a külső felületén, de ahogy romlik a szigetelés és nő a kapilláris hatás, egyre nedvesebb és magasabb lesz az ázás.
Sokféle módon lehet kijavítani a szigetelés, sajnos vannak nagyon drága és hatástalan hókusz-pókusz módok, amivel csak a pénzedet veszted. Általában a legbiztosabb megoldás az alap elszigetelése a faltól: utólag pótolni vagy kiváltani a szigetelést. Ebből kétféle megoldásról tudok, az egyiknél keresztben elvágják a falat az alap felett és új szigetelőanyagot helyeznek be, majd kipótolják a maradék réseket. Ezt több részletben készítik, hisz egyszerre nem lehet átvágni a teljes falat. A másik módszer, hogy nagy nyomással rozsdamentes acéllemezt préselnek a falba, ezzel pótolva, kiváltva az eredeti szigetelést. Ezek alkalmazhatóságát és módját szakembernek kell eldöntenie a fal megvizsgálása után.
Ezen kívül vegyi úton is el lehet zárni a víz útját a falban. Ilyenkor megfelelő helyen és mennyiségben lyukakat fúrnak a falba, majd olyan anyagot injektálnak bele, ami átjárja a fal pórusait, majd megkötve elzárja a víz útját.
Az elektromos és kozmikus energia hasznosítású eljárásokról nem akarok véleményt formálni, én abban hiszek, ha a víz útját mechanikailag vagy kémiai úton elzárják a falban. Google-ban rákeresel, rengeteg találatot kapsz. Érdemes olyan szakembert vagy céget keresni, akik nem csak egy eljárást alkalmaznak, mert akkor nem az lesz "egyetlen megoldás" a probléma megoldására, amivel kizárólag foglalkoznak.
Kedves László!

Köszönöm a hozzászólást. A szigetelés ment tönkre szerintem, mert 100 év körüli lehet a ház. Már utánaolvasgattam ezeknek a technológiáknak és találtam több céget is akik ezekkel foglalkoznak, de nem akarok befürödni egy hozzá nem értő emberrel (a felújításom során volt pár ilyen "mester" nálam).

Esetleg valakinek van jó/rossz tapasztalata?

Köszönöm

B
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég