Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,

Szeretnék földszintes házam mellé egy teraszt építeni, ehhez kérnék segítséget!

- Milyen mély alap kell a terasznak, mint a háznak?
- Hogyan kell a lépcsőt előkészíteni, zsaluzni, alapozni kell az egész alatt? ( 4-5 fokos lépcsőt szeretnék, kb 1m magasra menne fel, ahol is a ház van.)

Köszi a segítséget!
Szia!

A terasznak nem kell olyan mély alap mint a háznak, hiszen nincs olyan terhelés rajta, DE mégis érdemes az utólag készített terasznak erősebb alapot készíteni, hogy a földmozgások miatt nem váljon el az épülettől. A ház és a terasz mindig két külön szerkezet lesz önálló élettel, ha nem készítesz stabil alapot, hajlamos a mozgásra, a háztól elválásra. Az alap mélysége a talaj szerkezetétől is függ, laza homokos talajban érdemes mélyebben alapozni, vagy néhány helyen - mint a sarkokban - mélyebbre levinni, hogy jobban fogja a talajt. Érdemes lenne a terasz alapjának vasszerkezetét a ház alapjához bekötni egy két helyen legalább.

Lépcső: korábban már volt szó a lépcső méretezéséről valamelyik topikban, de ha nincs kedved kikeresni, akkor úgy számold ki, hogy az adott lehetőségek között kényelmesen lehessen fellépni és közlekedni rajta. Mivel teraszhoz lesz érdemes nem túl meredek és elég nagy felületű lépcsőt szerkeszteni. Amennyiben burkolva lesz, érdemes a burkolólapok méretéhez passzítani és a magasságába beleszámítani a leendő burkolás magasságát.
Még sajátot nem készítettem, de láttam, hogyan készítik. A klasszikus vasbetonlépcsőnél először a hátfal zsaluzatát készítik el. Az esetek többségében ez bennmarad, nem kiszedhető a kötés után, így olyan anyagból készítsd, ami nem fog máshol hiányozni. A hátfal zsaluzata megadja a lépcső lejtését. Erre hajlítják meg a betonvasat és szerelik össze. A végén készítik el a lépcső oldalfalának és a lépcsőfokok (függőleges) homlokzatának zsaluzatát. A fellépőkre nem kerül deszka, szabadon marad. Betonozáskor alulról töltik fel olyan sűrűségű betonnal, ami kocogtatással kitölti a zsaluzat közti teret, de a lépcsőfokok tetejéről már nem folyik ki, elsimítható szépen. Gondolom a betont helyben keveritek, így az alsóbb fokoknak lesz ideje megülni egy kicsit, hogy a fölé kerülő beton már ne tudja kinyomni. Ha nagyon kell sietni, akkor az elkészült fokok tetejét deszkával zárjátok le, így biztosan nem fog kifolyni, de ezt készítsétek el előre, ne a betonozáskor kelljen kapkodni.

Egy-két gondolat a terasz építéséhez, gondolom még mások is kiegészítik.
Nem tudom, milyen a házad és milyen terveid vannak vele a jövőben. Ha szigetelt, vagy szigetelve lesz, akkor a teraszt nem érdemes közvetlen a házhoz kötni, mert masszív hőhidat képez. Tehát ha nincs szigetelve és tervezitek, akkor érdemes rögtön az alap szigetelését ezen a részen elkészíteni és ennek támasztani a teraszt, vagy legalább lábazati hőszigetelővel elválasztani. A vasalás bekötését a ház alapjába akkor is érdemes elkészíteni, hogy az elmozgást gátolja. A bekötővasak is hőhidat képeznek, de jóval kisebbet, mint a komplett vasbeton terasz.
A földmozgás bár furcsának tűnhet, de valós probléma, nem azonnal jelentkezik, hanem évekkel később. Szerencsétlen esetben centiméteres rések is keletkezhetnek főleg laza szerkezetű talaj esetében a ház és a terasz között.
A lépcső alapja egyben legyen a terasz alapjával, különben az is önálló életre kelhet.
Ha zsalukőből készítitek a teraszt, a sávalapnak akkor is stabilnak kell lennie. Érdemes a sávalap aljába sódert, vagy apró szemű sittet tölteni, ez elvezeti a vizet az alap alól.
A lépcső méretezésénél arra is gondolj, hogy felfelé és lefelé is kényelmesen lehessen közlekedni, mint gyereknek, mint nagylábú felnőttnek.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, mivel nem tudom milyen megoldást képzeltél el, így csak egy "alapmegoldáson" gondolkodtam.
Sziasztok,

Szeretnék egy kb 5x5-ös teraszt készíteni vörösfenyőből. Milyen rétegrendet javasolnátok? Beton tüskéket érdemes készíteni, amikre elhelyezném a párnafákat, vagy készítsek egy beton placcot? És milyen méretekkel érdemes elkészíteni?
Köszönöm
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég