Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,

Egy belvárosi bérház ötödik emeletén újitunk fel egy lakást.
A födémen 20 cm salak réteg található, e fölé szeretnék hajópadlót rakni.
Ezt úgy terveztem, hogy a salakra párnafák, arra OSB és arra jön a hajópadló.

Aggaszt azonban, hogy esetleg egészségtelen anyagok is vannak a salakban, amik így viszonylag simán a lakás levegőjébe kerülhetnek majd.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen módszerrel lehetne ezt salakréteget minnél jobban elszigetelni a lakás levegőjétől?
A salakot bemérettük és nem sugároz jobban, mint az átlag, így kiszedni nem feltétlenül kell.
Betonozás felmerült, de a kivitelezés egy ilyen bérházban elég problémás.

Köszi!
W.
Szia!

A párnafás megoldás jó, de én nem rá, hanem a salakba besüllyesztve tenném a párnafákat. Feltételezem száraz a salakfeltöltés, a nedvesedéssel nem kell számolnunk. Tehát vegyünk egy szépen elsimított, alaposan megülepedett salakréteget, ami már nem fog tovább süllyedni. Ebbe süllyeszteném bele a párnafákat úgy, hogy a párnafák felszíne és a salak felszíne síkban és teljesen vízszintes legyen, így egy felületnek lehet tekinteni.
Az egészségtelen anyagok felporzás elleni védelmére fóliát nem ajánlok, mert befülledhet az alsó szomszédtól a födémen esetlegesen átjutó pára miatt. Erre szerintem a geotextília lenne a legalkalmasabb. Ez a mezőgazdasági boltokban kapható, sűrű szövésű, erős szőtt anyag, ami a port nem engedi át, viszont a párát igen, nem fülled be a salakréteg. Párazáró fóliát a salakréteg alá kellene fektetni. Amennyiben ezt anno megtették, akkor nincs mit félni, de ha nem akkor sem, mert két fűtött tér közötti födémen nincs, vagy nincs jelentős páraáramlás a közel azonos körülmények miatt.
Ezzel az alap kész, jöhet a hajópadlózás. Ennél a megoldásnál én elhagynám az OSB lapokból készült alapot, inkább vastagabb - 30 mm-es - hajópadlót fektetnék, ez bőven kiegyenlítené az esetleges szintbeli apró eltéréseket. Az OSB árából kijönne a vastagabb hajópadló és könnyebb dolgozni vele, mint a nagy OSB lapokkal.

hajópadló31mm.jpg
hajópadló31mm.jpg (9.47 KiB) Megtekintve 5104 alkalommal.


Vastag borovi hajópadló Svéd importból, négy oldalról nútos kialakítással. A 31 mm vastagság lehetővé teszi a felület számtalan újra csiszolást, így évek multán, időről időre új padlót kaphatunk egy egy felcsiszolással. A kimondottan magyar klímának megfelelő nedvességtartalomnak köszönhetően instant felhasználható, így eltekinthetünk az anyag hetekig tartó helyszíni akklimatizálásától a fa ilyen nedvességtartalma biztosíték arra, hogy ez a hajópadló nem fog vetemedni, megnyílni vagy beépítés után szétrepedni. A Ezen hajópadlók tisztaszálú, lassúnövésű északi alapanyagból vágva Kelet Európai társaiknál erősebbek, szebbek és jobbak, ezzel szemben áruk nem tükrözi ezt a különbséget.

http://www.skandinavfatelep.hu/borovi_jaro_hajopadlo_31x144_b_min_.html

Nos, ez csak egy ötlet, kíváncsi vagyok a véleményedre, valamint arra, hogy jelenleg milyen padló van, vagy milyen volt előtte, milyen aljzatmagassággal lehet számolni, kell-e feltölteni, stb.
Szia,

Köszi szépen a választ és különösen a részletes leírást, hogy hogy csinálnád.
A párnafás megoldást akkor ez alapján fogom csinálni. A geotextilia a por ellen jó ötletnek hangzik, be is szerzem hamarosan.
Az OSB lapok már megvannak, úgyhogy ezt fogom a párnafára tenni és arra viszonylag vékonyabb, talán 2 cm vastagságú hajópadlót, ami alá berakom a hangszigetelő fóliát, amit szoktak.
Korábban egyébként hagyományos csapos parketta volt, de az sajnos olyan régi, hogy már nem lehetett megmenteni.

Mégegyszer köszi a segítséget!
W.
Üdv!
A hajópadló alá nem szükséges a habfólia, azt laminált parketta alá szokták rakni általában hangszigetelőnek és kismértékű felületkiegyenlítőnek. A hajópadló elég erős önmagában és a jóval puhább felülete miatt kevésbé kopog, mint a laminált parketta, másrészt általában az alaphoz szögelik, ami eleve vezeti a hangot.
A hajópadló vastagsága pénztárca és jövőkép függvénye: mennyi időre tervezed a burkolatot - hányszor lehessen felcsiszolni - és mennyi kereted van rá.
A párnafákat és az OSB lapokat úgy méretezd, hogy párnafára essen a lapok illesztése, akkor jó a tartása.
Sziasztok!

Hasonló akcióra kèszülök, mint az előttem szóló csak én OSB lap helyett polisztirolt tennèk le a laminált padló alá, hogy kiegyenlítsem a szintkülönbséget a másik szobával. Így, ha minden jól megy síkban lesz a két szoba és egyszerre rakhatom le a laminált padlót.
Azt már olvastam, hogy eltolással kell letenni a 2 polisztirol réteget és akkor nem lesz hézag, de arra még nem jöttem rá, hogy hogyan kell\tudom rögzíteni az alsó (vagy mindkét réteg) polisztirolt a salakos alapon lévő vakpadlóhoz.
Továbbá nem tudom, hogy ilyen esetben kell-e a párazáró fólia.

Nagyon megköszönném, ha ezekre tudnátok valamiféle megoldást mondani!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég