Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni egy emeleti lakás födém szerkezetének a felújításában.

A következően néz ki a dolog: a lakás közepén vastag beton gerenda van alul, felül (mint egy gyűrű a lakáson belűl). Gondolom, ez tölti be a tartófal szerepét. Szobáknál mindenhol csak 10cm-es tégla válaszfalak vannak. A lakás középen végigfutó vastag betongerendából a falak irányában, egymástól kb. 1m-re, 20cm széles és 25 cm vastag betongerendák futnak. A gerendák között beton alap van, sajnos nem tudom milyen vastag lehet. A betongerendák közötti rész kohósalakkal van feltöltve. Közvetlenül minden betongerenda mellett egy 10cm széles és 5cm vastag fagerenda fut. Ezekre keresztbe lécek vannak szegelve párnafaként, amikre fel volt szögelve a parketta. A fagerendák és lécek állapota vegyes. Van amelyiket kézzel szét lehet morzsolni, van amelyik még viszonylag jó állapotúnak tűnik. Próbálok két képet csatolni a jelenlegi állapotokról.

Kép
Kép

Kérdés a hogyan tovább? Szeretnék tartós és pénztárca kímélő megoldást találni:)

1. salakot, fát eltakarítom. A gerendák közé üveggyapot szigetelést teszek. A betongerendákra keresztbe pallókat fektetek 40cm távolságra. Erre 22mm OSB lap jönne, aztán 2cm lépésálló hangszigetelés a tetejére meg 6cm esztrich beton. Erre jönne a laminált parketta.

2. meghagyom a salakot csak a fa szerkezetet távolítom el, erre így lefektetem a 22mm OSB lapokat, lépésálló hangszigetelés, 15 mm nútféderes OSB lapok és erre jönne a laminált parketta
Üdv!
Alattad is lakott tér van?
Én békén hagynám a salakfeltöltést ha nincs semmi baj vele és arra építeném az új padlószerkezetet. Amennyiben fontos a lépéshang szigetelés, akkor úsztatott padlószerkezetet, ha nem, akkor száraz építésű padlót építenék.
Ezekről itt már többször volt szó:
http://forum.ezermester.hu/viewtopic.php?f=8&t=448
Igen alattam lakótér van. Úsztatott szerkezet ezért jó lenne.

Még nem mérettem meg a sugárzását a salaknak, ha nincs akkor szerinted meghagyhatom? Az jó ha a fa anyagot kikukázom és a betongerendákra merőlegesen 40 cm-ként 5cmX10cm pallót fektetek? Erre menne az OSB majd lépéshang szigetelés majd esztrich beton vagy újabb osb réteg.
aronron írta: Még nem mérettem meg a sugárzását a salaknak, ha nincs akkor szerinted meghagyhatom? Az jó ha a fa anyagot kikukázom és a betongerendákra merőlegesen 40 cm-ként 5cmX10cm pallót fektetek? Erre menne az OSB majd lépéshang szigetelés majd esztrich beton vagy újabb osb réteg.


A salakot szerintem kár kidobni, ha nincs semmi károsító hatása, csak felesleges munka és költség a pótlása. A faanyagot mindenképp kukázd ki, ne maradjon semmi kétes anyag a szerkezetben.
Szerintem túlbonyolítod a kialakítást és ezzel nagyon meg is emeled a padlómagasságot. Amennyiben a salakfeltöltés megmarad, akkor azt kell vízszintesre hozni és alaposan visszatömöríteni, mert ez jó alap lesz az úsztatott padló kialakításához. Erre jöhetne az úsztató réteg - lépésálló hangszigetelő lemez -, párnafák, közte hangszigetelő anyag, párazáró fólia, majd az OSB lap és a parketta. Bár fűtött terek közötti födémnél nincs szükség párazárásra, de a parketták nagyon kényesek a nedvességre, ezért én a biztonság kedvéért alkalmaznám.
Itt találsz rétegrendeket az úsztatott padlószerkezetre:

http://www.austrotherm.hu/alkalmazas/lepeshang-szigeteles/index.html
http://ezermester.hu/cikk-616/Lepeshang_szigeteles
http://szigetelesinfo.hu/szakcikkek/usztatott-padlok-kialakitasa
http://www.isover.hu/hangszigeteles/padlo/lepeshang/
http://www.isover.hu/hangszigeteles/padlo/padlozati-megoldasok/
http://www.baumit.hu/upload/rt/baumit_onterulo_esztrich.pdf
Nagyon köszönöm a hasznos linkeket és a javaslatokat! Valószínűleg tényleg túlbonyolítom a dolgot:)

Azt mondod, hogy maga a salak feltöltés lehetne az úsztató réteg? Ezzel rengeteg munkát és anyagot megspórolhatnék.
Rétegrend: salak, lépésálló hangszigetelő lemez, párnafák, közötte hangszigetelő anyag, párazáró fólia, OSB, laminált parketta.

Kérdések, amik felmerültek bennem:
1. párnafákat nem kell valahogy rögzítenem a hangszigetelő lemezhez? Ragasztani?:)
2. érdemes geotextíliát fektetnem a salakra felporzás ellen?
3. nem veszélyes hogy esetleg a lépésálló hangszigetelő lemezt helyenként nem ugyan úgy terheli a párnafa, a betongerendák jobb alátámasztást adnak neki, mint a salak?
Nem, a salak csak alapnak megfelelő, valamint némi hangcsillapító tulajdonsága is van a tömegénél fogva. Az úsztató réteg - ami akusztikailag elválasztja a födémtől a parkettát - a lépésálló hangszigetelő anyag.

1., nem, csak alá érdemes rétegeltlemez, vagy OSB lemez csíkokat tenni, ami megnöveli a felületét a hangszigetelő anyagon. A felső OSB lemezekkel fogod rögzíteni a párnafákat. Az úsztatott szerkezetet körben a falaktól is el kell választani rugalmas anyaggal - polifoam, üveggyapot, stb -, hogy ne vezesse a hangot a fal felé. Ez megakadályozza az úsztatott padlószerkezet elmozdulását is.
2., Igen. Ez védi a hangszigetelő anyagot.
3., valamennyi megrogyást bele kell számolnod (1-2 mm), de ha elég sűrűn rakod a párnafákat, akkor egyenletesen tömörödik. A párnafák alatti lemezcsíkok a jobb teherelosztást segítik. A párnafánál 2-3-szor legyen szélesebb a teherelosztó csík. Ha a párnafákat közvetlenül a betonra rakod, akkor vezeti a parketta felől a hangot a betonba. Az úsztatott rendszer a párnafákkal és az OSB borítással jobban szétosztja a terhelést, mintha közvetlenül a parketta alatt lenne az úsztató réteg.

A rétegrended egyébként korrekt. Ezt kiegészítheted a geotextíliával, meg a parketta laá kerülő habszivacs réteggel. Tehát teljes egészében:
salak - geotextília - úsztató réteg: lépésálló, hanggátló anyag - párnafák az alátát lemezekkel és közte hangcsillapító anyaggal - OSB - habszivacs parkettaalátét - szalagparketta.
Úgy néz ki sikerülni fog jó áron Steprock terhelhető kőzetgyapothoz hozzájutnom. Így a tervezettel ellentétben 2,5cm Steprock HD-t arra 2cm Steprock ND-t fektetnék kötésben.

Kérdés: Az jó megoldás lenne, ha a kőzetgyapotra közvetlenül fektetnék le két rétegben kötésben 15mm-es nútféderes OSB lapot (ragasztanám és összecsavaroznám a két réteget). Ez kivitelezés tekintetében számomra egyszerűbb lenne, mint párnafákat lefektetni és arra csavarozni az OSB lapokat. Ha ez jó megoldás van különbség a között, hogy 675mm vagy 1250mm széles nútféderes OSB lapokat használok? Mindkettőt lehet kapni, a keskenyebbet könnyebb lenne logisztikázni.

Még egyszer köszönöm a korábbi javaslatokat!
A HD és az ND lapok között testsűrűségben és összenyomhatóságban is különbség van az ND rovására. Szerintem egyszerűbb lenne azonos minőségű HD-t, vagy csak 1 réteget alkalmazni.
A két réteg OSB lap már biztosan megfelelő szilárdságot ad, hogy ne mozgolódjon a parketta. A kisebb lapoknak csak annyi a hátránya, hogy nem olyan stabil, mint a folyamatos OSB lap. Ezzel is megoldhatod, de akkor a két réteget egymástól 90 fokkal elforgatva rakd le és ügyelj arra, hogy az illesztések ne kerüljenek egymás fölé.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
A Steprock HD lemez különösen alkalmas szintközi födémek
lépéshang-szigetelésére száraz esztrich (például farost-,
faforgács-, gipszkarton lemez) úsztatott réteg alatt.
Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkezô kopogó
hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.
Minden előző elképzelés járható.
Ami felötlött, hogy oka van annak, ami miatt a födémbordák felett csúnyán elkorrodált a párnafa/padló együttes. Ilyen körülmények között, egy közti födémen 100év múlva sem lehetne ilyen mértékű bánat :(
Ez adódhatott abból is, hogy ezt a lakást nem lakták/fűtötték hosszú-hosszú ideig és alulról, az alsó lakásból feljött a pára, de a fordítottja még inkább lehetséges.

Ha nem hőszigeteljük a saját födémünket, többféle, bár azonos gyökerű költségünk adódhat.
pl.1. az alsó lakás nem lakott (én csak fűtöm-fűtögetem lefelé)
pl.2. az alsó lakás lakott, de igen szegény a lakója és alig fűt (megint csak én csak fűtöm-fűtögetem lefelé)
pl.3. az alsó lakás lakott, nem fűtik, mert a közüzemi tartozás miatt kikapcsolták a szolgáltatást (ismét csak én csak fűtök-fűtögetek lefelé)
Ezekkel, ha, már hozzányúlunk, vastagon számolni kellene...
Ilyenkor eszembe jut az egyik kedves barátnőm válasza:
- mennyi gázt fizetsz Barbara?
- csak a fözicskéért fizetek, de nem szoktam főzni, csak a kedvedért!
???
- És mitől meleg a lakásod?
- Mosolyogva mondja, Hááát, van az néha 24-26 fok is, érzed ezt te is, > fűtenek a szomszédok körbe-körbe, nem?
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
Kedves Fórumozók. A bontást mi is házilag csináljuk de a salaknál elbizonytalanodtunk. Ahogy làtom a hozzászólásokból nem kell kiszedni az egészet. Viszont tanácsos a salakot bevizsgáltatni?
Hol ki csinál ilyet. Ha nincs károsanyag kibocsátás akkor maradhat?
A párnafák egy részét megette a szu.
Ha az összes fát eltávolítjuk már nincs további szú veszély? (nem marad ott a pete ami msjd kikel ha újra kedvezőek a körülmények)?
A folytatás gondolom attól függ mivel lesz az új padozat burkolva. Más ha hajópadló, parketta, laminált, netán hidegburkolat.
És ehez ki ért ? - kell külön szigetelő szakember és meleg vagy hidegburkoló?
Üdv!

Alapvetően a fás részhez szólnék, a salakban majd talán tud valaki más segíteni.
A szuvas részt teljesen célszerű eltávolítani, remélhetőleg csak a párnafákban van, és nem jutott el általa máshova.
A gond az, hogy a szú ellen legjobb a megelőzés, a már rágott részekből nem, vagy nehezen távolítható el a kártevő.
Petéit alapvetően a fába rakja le, és a háncson keresztül tud bejutni az anyagba, majd onnan képes szétterjedni. A fertőzött részt érdemes mielőbb vagy elégetni, vagy más módon megsemmisíteni, agy a kikelő bogarak ne károsítsanak további részeket.
Jó munkát!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 19 vendég